FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP Azi, Tilihoi ar fi împlinit 65 de ani » Povestea neverosimilă a ultimului său meci la Craiova, în care arbitrul l-a lovit în zona sensibilă: „Da, i-am dat una între picioare de l-au scos cu targa!”

Nicolae Tilihoi
arhiva GSP +12   FOTO
Nicolae Tilihoi arhiva GSP

Articol de , - Publicat joi, 09 decembrie 2021 09:39 / Actualizat joi, 09 decembrie 2021 10:43

Astăzi, 9 decembrie, Nicolae Tilihoi ar fi împlinit 65 de ani. Fostul „jandarm” din defensiva Craiovei Maxima nu a fost doar un stoper de temut pe gazon, ci și un izvor nesecat de „perle” în afara acestuia.

Dincolo însă de declarațiile sale spumoase, cel poreclit „Limbă” are o poveste extrem de puțin cunoscută. Povestea celei din urmă partide în tricoul Universității. O partidă care s-a lăsat cu un imens scandal.

Meciul a fost blat

Pe 16 iunie 1987, „Știința” dădea piept cu Victoria București în „sferturile” Cupei României. Cum învingătoarea fusese deja stabilită, clubul Miliției trebuind să ajungă în semifinale, antrenorul oltenilor, Constantin Oțet, a trimis pe teren o formație cu mulți tineri, pentru a-i roda. A folosit totuși și câteva nume „grele”, printre care s-a numărat și Nicolae Tilihoi.

291 meciuria strâns Tilihoi în prima divizie, toate în tricoul Universității, în perioada 1976-1987. Ocupă locul 8 la acest capitol în istoria clubului din Bănie

În ciuda dominării, Victoria nu s-a putut impune în timpul regulamentar și s-a intrat în prelungiri. După numai 3 minute, Zare l-a surprins pe Racolțea cu un șut de la 30 de metri și totul părea în grafic.

6 trofeea cucerit Tilihoi: două campionate (1980, '81) și patru Cupe ale României (1977, '78, '81, '83)

Doar că, în minutul 90+7, Octavian Popescu (unchiul actualului FCSB-ist) a șutat în transversală, mingea a căzut pe linia porții (sau dincolo de ea), iar juveții au fugit să se îmbrățișeze, convinși că au egalat. Arbitrul însă, târgovișteanul Șerban Necșulescu, un „central” aflat în sfera de influență a echipei bucureștene, n-a acordat golul, stârnind furia craiovenilor.

A plecat la Bocșa

S-a creat un meleu, cel mai recalcitrant fiind Tilihoi. Acesta a dat să-l calce pe Necșulescu, iar reacția „fluierașului” i-a lăsat mască pe cei aflați pe teren și pe spectatori: l-a lovit pe Nae între picioare! Atât de tare încât a fost necesară intervenția echipei medicale a Universității, care l-a scos de pe gazon pe targă!

Nicolae Tilihoi la U Craiova (1981)
Costică Ștefănescu, Silviu Lung, Rodion Cămătaru, Nicolae Tilihoi, Aurel Țicleanu, Donose, Mircea Irimescu
Echipa de start a Craiovei de la meciul cu Olimpiakos, din 1984
Nicolae Tilihoi în România - RDG
Nicolae Tilihoi în meciul Craiova - Bordeaux
+8 FOTO

Meciul s-a terminat 1-0 pentru Victoria, iar fundașul alb-albaștrilor a fost suspendat 6 jocuri. Și din acest motiv, dar și pentru că la Universitatea venise vremea unei noi generații, în vara acelui an a ales să părăsească Bănia. Deși nici nu împlinise 31 de ani, a preferat să plece în „B”, la Metalul Bocșa, unde a început în paralel și meseria de antrenor.

La 34 de ani de la acele evenimente de pomină, Necșulescu își amintește la perfecție totul. Confirmă lovitura de karate pe care i-a aplicat-o lui Tilihoi, dar susține că a avut un motiv serios pentru a apela la acel gest uluitor.

„Nae și-a căutat-o”

Azi, Tilihoi ar fi împlinit 65 de ani » Povestea neverosimilă a ultimului său meci la Craiova, în care arbitrul l-a lovit în zona sensibilă: „Da, i-am dat una între picioare de l-au scos cu targa!”
Șerban Necșulescu, fost arbitru internațional

- Bună seara, domnule Necșulescu, ce mai faceți?
- Mulțumesc de întrebare, foarte bine. Ceea ce doresc tuturor românilor!

- V-am sunat ca să ne spuneți cum l-ați făcut KO pe Nicolae Tilihoi, în iunie 1987.
- Ha, ha, ha... Da, așa e, l-am pus la pământ. Însă și-a căutat-o, cum s-ar spune.

- Detaliați, vă rugăm!
- Păi, în primul rând, nu am înțeles niciodată ce l-a apucat atunci pe Nae. Partida era aranjată, Victoria trebuia să câștige, deci de unde atâția nervi?!

36 de partidea disputat Tilihoi în cupele europene

- Poate tocmai de aia, e frustrant să știi că trebuie să te predai.
- Hai, dom'le... Știa toată lumea atunci, așa erau vremurile...

„Tocmai pierdusem un copil”

- Bun, să revenim. Cum a fost faza?
- Octavian Popescu a tras în bară, mingea a revenit un metru în teren, apoi cei de la Craiova au început cu protestele, că de ce nu acord golul. Păi, care gol?! Vă spun cu mâna pe inimă: nici vorbă de gol!

- Așa. Mai departe?
- Nae a venit la mine, m-a tras de tricou și i-am dat cartonaș galben. Niciodată n-am suportat ca jucătorii să mă atingă. L-am avertizat: „Dacă nu te potolești, te dau afară!”. Și nu s-a potolit. A încercat să mă calce pe picior, nu a reușit, apoi a urlat la mine: „Jură-te că n-a fost gol! Să-ți moară copiii că n-a fost gol!”. Atunci, mi-am pierdut și eu cumpătul și i-am tras un șut între picioare de l-am pus la pământ! L-au scos cu targa!

„Am devenit prieteni buni”

- Nu vi se pare deplasată o asemenea reacție?
- Ba da. Însă atunci n-am mai judecat limpede. Cu numai jumătate de an înainte, îmi murise un copil. Când el mi-a zis ce mi-a zis, mi-am pierdut cumpătul și l-am lovit.

- V-ați împăcat ulterior? Ați mai vorbit?
- Culmea e că am devenit prieteni buni! De câte ori ajungeam în Craiova, mergeam la el să bem un vin bun. Din Bănie, cu Nae și cu Velea „Pelicanul” m-am avut cel mai bine. Așa a fost viața.

- V-a explicat de ce a fost nervos?
- Nici el nu-și putea explica. Adrenalina jocului, cine știe...?!

„Kovacs nu e doar arogant, e și răzbunător!”

- Altfel, despre arbitrajele din Liga 1 ce părere aveți?
- Cea mai proastă părere posibilă! E fără precedent ce se întâmplă. Bine, eu sunt și subiectiv. Chindia mea a fost masacrată.

- Surprinzător e că greșesc și cei cu cotă, cum e Istvan Kovacs, nu doar ceilalți.
- Kovacs are calități extraordinare de arbitru. Din păcate, plătește pentru firea lui. Vrea mereu să fie el eroul principal. După ce că e arogant, am auzit că e și răzbunător. Ceea ce sigur nu-l va ajuta în carieră. Păcat, pentru că încă este foarte tânăr.

În acea ediție a Cupei României, Victoria a fost eliminată în semifinale de Dinamo, 2-4. Trofeul avea să fie adjudecat de Steaua, 1-0 în ultimul act cu marea rivală din „Ștefan cel Mare”.

9 selecțiiare Tilihoi la prima reprezentativă

Nicolae Tilihoi s-a stins din viață pe 25 martie 2018. În ultimii ani, suferise teribil din pricina unei boli incurabile.

Am puține selecții la prima reprezentativă, dar nu din vina mea, ci a lui Mircea Lucescu, care plimba pe la națională unii jucători-contraperformeri ai României în acea perioadă! Nu dau nume, se știu ei...

- Nicolae Tilihoi, în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima”

Cupa României 1986-1987, sferturi de finală, manșă unică

  • Victoria București - U Craiova 1-0 (0-0, 0-0)
  • A marcat: Zare (90+3)
  • Stadion: Municipal (Târgoviște). Spectatori: 18.000
  • Arbitru: Șerban Necșulescu (Târgoviște)

Victoria: Nițu - Vlad (77' Ursu), Mirea, Zare, Topolinschi - Balaur, Caciureac, P. Petre - Țălnar, Augustin, Nica (65' Nuță).
Antrenor: Dumitru Nicolae Nicușor

U Craiova: Racolțea - Stănescu, Tilihoi, Cioroianu, Dumitra - Dumitrașcu, Rada, Anton, Prună (69' Mănăilă) - Neagoe (63' Bica), Oct. Popescu. 
Antrenor: Constantin Oțet

Nea Nae Tilihoi a fost unul dintre oamenii care mi-au marcat pozitiv cariera. El m-a învătat să sar la cap, mereu îmi spunea: «Țărane, bagă săbiuța când sari la cap!». Voia să folosesc cotul înainte pentru a mă proteja.

Am jucat cu Tilihoi în centrul defensivei în 1986, după ce Ștefănescu a plecat la Brașov. Pe teren era un adevărat câine, dar în afara lui a fost un om deosebit, de mare caracter. Am învățat foarte multe de la el în perioada în care am jucat împreună. A fost unul dintre cei mai buni fundași centrali pe care i-a avut România.

- Gică Popescu pentru GSP.ro, în martie 2018

Citește și alte articole #RETROGSP:

RETRO GSP Ziua în care Steaua și Dinamo și-au snopit în bătaie adversarele

RETRO GSP Poli Timișoara, centenar tumultuos » „Înainte de '89, trebuia să fii ori cu Dinamo, ori cu Steaua. Poli a refuzat prostituția sportivă”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
craiovenis
craiovenis  •  09 Decembrie 2021, 21:38

Bai idi otilor e vorba de Nae Tilihoi! Nu de hotul de Necsulescu! Despre Tilihoi trebuia sa scrieti nu despre hotiile din arbitraj...

doubleti
doubleti  •  09 Decembrie 2021, 14:54
Postat de Gabriel Degeratu pe 09 Decembrie 2021, 11:52

Asa este,am vorbit cu Nicolae Tilihoi prin 2016 cand m-a ajutat sa-l gasesc pe fostul jucator al Craiovei si al Targovistei,Danut Bica.Tilihoi era marcat de boala care il macina ireversibil,dar si de o imensa drama care a avut loc in 2008,cand i-a murit fiica de numai 29 ani.Cand am adus aminte de Targoviste s a inveselit pentru cateva minute spunand ca acolo a avut cea mai mare peripetie din viata lui,l-a lovit arbitrul de centru,nu el pe arbitru.Recunostea ca a gresit cand l-a blestemat pe Serban Necsulescu si,spunea ca intr-adevar nu s a putut controla.,,A fost mai iute decat mine si m-a lovit.Acum dupa atatia ani,pot spune ca am fost primul jucator roman de fotbal agresat fizic de arbitru.Poate intru si in Cartea Recordurilor" spunea cu mult umor Nicolae Tilihoi prin 2016.

Am fost la meciul ala. Eu fiind fin Târgoviște m-am bucurat nespus ca am putut s-o vad pe viu pe Craiova mea Maxima, chiar dacă la momentul acela nu mai era asa de maxima. M-am dus acasă plângând de oftica ca un nemernic ca Necșulescu si-a putut bate joc de Craiova. În acel meci, Craiova a dat un adevărat recital. Necșulescu i-a refuzat și un penalty Craiovei în repriza a 2-a, la un fault asupra lui Bica care la faza aia si-a bătut joc de apărarea Victoriei. Și dacă memoria nu ma inseala, Craiova a avut și un gol anulat pe nedrept. Îmi aduc aminte ca șef de galerie era unul gras care purta tricoul lui Maradona de la națională. Frumoasă echipă avea Craiova.

legio.sud
legio.sud  •  09 Decembrie 2021, 13:52

Necsulescu asta era și anexa Scornicestiului , așa ca nu are cu ce se mândri , avea buletin de Scornicești va închipuiți in 1988 !!! Un exemplar josnic cu ce nonșalantă spune ca meciul era aranjat ! Va Imaginați cât valorează titlurile de campion ale Craiovei din anii ‘ 80 ? Pai CFR-ul poate sa câștige 16 titluri consecutiv , nu fac cu unul singur al Științei din acei ani , așa ca …

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close