FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Riscă Dinamo falimentul?! Iată cum au fost ascunși banii: Gazeta a aflat unde ar fi dispărut cele 17 milioane de lei

Ionuţ Negoiţă nu a vrut să facă niciun comentariu pe tema acuzaţiilor din cauză că urmărirea penală deja a început
Ionuţ Negoiţă nu a vrut să facă niciun comentariu pe tema acuzaţiilor din cauză că urmărirea penală deja a început

Articol de - Publicat vineri, 17 martie 2017 00:00

Gazeta a intrat în posesia documentelor care dovedesc că, în insolvență, gruparea condusă de Ionuț Negoiță a ascuns active de 16,8 milioane de lei în planul de reorganizare.

Dinamo, primul club românesc care a ieşit întreg din insolvenţă, nu a avut prea mult timp să sărbătorească, pentru că în scurt timp au apărut problemele.

În urma plângerilor penale ale ANAF şi  Direcţiei Venituri Bugetare a Primăriei Sector 2,  din septembrie 2016, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel deschidea dosarul 950/P/2016, de începere a urmăririi penale, sub acuzaţiile de bancrută frauduloasă, bancrută simplă sau complicitate la aceste infracţiuni.

Cele două foruri bugetare erau printre cele mai mari creditoarele ale "câinilor" înainte de intrarea în insolvenţă, cu 24.442.264 lei (ANAF), respectiv 1.886.675 lei (Primăria Sector 2).

Pe lista acuzaţilor figurează acţionarul majoritar de la Dinamo, Ionuţ Negoiţă (complicitate la bancrută frauduloasă), avocatul şi administratorul special al clubului în perioada de insolvenţă, Valentin Gheorghiţă (bancrută frauduloasă), administratorul judiciar al clubului, Andrei Dascăl şi firma sa, Dascăl Insolvency (complicitate la bancrută frauduloasă), avocaţii Elena Cosma şi Stan Târnoveanu, precum şi firma pentru care lucrau, ZRP Insolvency (complicitate la bancrută frauduloasă).

De asemenea, pentru toate aceste persoane fizice şi juridice, s-a dispus poprirea pe conturi pentru suma totală de 16.863. 011 lei, iar în cazul lui Ionuţ Negoiţă şi al lui Valentin Gheorghiţă, şi punerea lor sub control judiciar.

3.800.000 leierau activele societății Dinamo 1948 SA, prezentate în planul de insolvență, în timp ce doar datoriile bugetare erau de 24,5 milioane lei

22.900.000 leia economisit Dinamo 1948 SA prin planul de insolvență, plătind doar 5,93% din datoriile către buget

16.863.011 leieste suma rezultată din activele pe care Dinamo 1948 SA le deținea, dar a omis să o adauge în planul de reorganizare, conform procurorilor

Active mici ca să plătească puţin creditorilor

Sesizat de plângerile penale de la ANAF şi de la Primăria Sector 2, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a început în 2016 o investigaţie. Gazeta a intrat în posesia documentelor care fac obiectul acuzelor împotriva celor de la Dinamo.

Conform acestora, cei implicați sunt urmăriți penal pentru că n-ar fi prezentat nici pe departe situaţia reală a activelor. Astfel, în planul de reorganizare, semnat și prezentat la Tribunal de Valentin Gheorghiță, valoarea activelor de la Dinamo 1948 SA era de numai 3.779.700 lei.

bancruta frauduloasa dinamo 1

În urma perchezițiilor la cele două firme de insolvență, dar și la persoanele fizice implicate, procurorii au găsit însă documente care ar demostra că, din prezentarea bilanțului societății, ar fi fost "omise (ascunse) active în valoare contabilă de 16.836.011 lei".

bancruta frauduloasa dinamo 2

Din ce provin însă acești bani ascunși de Dinamo de ochii creditorilor?

1. Încasări lipsă din planul de insolvență

Conform concluziilor procurorilor, după 22 octombrie 2014, deci la 4 luni de la intrarea în insolvență, Dinamo a început să încaseze din creanțele, în cuantum de 13.349.221 lei, cu alte societăți comerciale, sponsori sau cluburi de fotbal, dar "uitate" în planul de reorganizare.

De atunci până acum, Dinamo a încasat deja 4.769.582 lei! Procurorii îi acuză pe cei de la Dascăl Insolvency că, deși au observat aceste intrări, nu le-au adăugat la active în planul de reorganizare.

Cele mai mari 6 încasări din creanțe de după intrarea în insolvență:

  • FC Toulouse (din transferul lui Grigore) - 2.205.700 lei
  • Atalanta Bergamo (din transferul lui Nica) - 441.140 lei
  • Domo Retail SA - 297.809 lei
  • Orange Romania SA - 246.017 lei
  • Sport Evolution Advertising - 109.191 lei
  • UTI Grup - 83.490 lei

2. Salarii plătite în avans

Din documentele găsite de procurori rezultă că Dinamo avea, în octombrie 2014, și o lungă listă de debitori din rândul jucătorilor și al angajaților. Surse judiciare susțin că, practic, știind că va intra în insolvență, clubul a plătit salarii, dar și alte servicii, în avans, pentru ca valoarea activelor clubului, prezentată în planul de organizare, să fie cât mai mică. De aici a rezultat că Dinamo a achitat în avans, nejustificat, un total de 1.639.390 lei.

3. Au "uitat" și de banii din bancă

Conducătorii lui Dinamo și administratorii insolvenței ar fi trecut cu vederea până și disponibilitățile bănești. Așa se face că în acte e omisă complet suma de 272.811 lei, deși aceasta se găsea în bănci, sub formă de depozite bănești sau avansuri de trezorerie.

Activele omise și situații contabile reale găsite la Elena Cosma acasă
În urma perchezițiilor, procurorii au găsit la locuința Elenei Cosma, cea care împreună cu Stan Târnoveanu întocmiseră planul de reorganizare, documente cu adevărata situație a activelor celor de la Dinamo: "Aceasta este dovada că reprezentanții ZRP Insolvency au avut cunoștință de activele omise, dar le-au exclus în mod deliberat  din planul de reorganizare, în scopul fraudării bugetului de stat".  

"Negoiță a renunțat doar aparent la datoriile lui Dinamo față de el"

Înainte de intrarea în insolvență, Dinamo avea datorii de 49.680.812 milioane lei, la Ionuț Negoiță, fie direct pe numele său, cu 13.934.453 lei, fie indirect, prin firmele pe care le controla, Confort Business Solution SRL, Confort City Rezidential SRL, Domus Stil Imobiliare SRL, Ideal Rezidential SRL, Rin Hospitality Company SRL și Rin Hotel Management, cu un total de 35.746.359 lei. Pentru a trece planul de reorganizare, Negoiță a renunțat la aceste datorii.

Procurorii explică: "Negoiță a votat planul de reorganizare întrucât pierderea sa era doar aparentă. El n-ar fi încasat oricum aceste sume, că nu avea de unde. Dacă n-ar fi pus în aplicare această fraudă, ar fi pierdut atât creanțele respective, cât și activele de 16.863.011 lei, omise din planul de reorganizare.”

În plus, Negoiță s-ar fi obligat să mai plătească o datorie către Veneto Banca și alți 2.760.000 de lei din planul de reorganizare. "Cu toate că și-a asumat aceste angajamente, Ionuț Negoiță nu a achitat în cele din urmă nicio sumă de bani, toate acestea fiind plătite din creanțele încasate, dar neincluse în planul de reorganizare", precizează procurorii.

Deși Gazeta i-a contactat pe toți cei implicați, niciuna dintre părți, cu excepția RTZ Insolvency, nu a dorit să aibă un punct de vedere în legătură cu această situație.

Ce riscă Dinamo

Gazeta a apelat la specialiști în insolvență pentru a afla ce s-ar întâmpla cu Dinamo, în cazul în care acuzațiile procurorilor vor fi confirmate de justiție.

"Dacă e așa, dacă au ascuns active, situația este foarte gravă. E un caz fără precedent. Respectivele sume vor reintra în patrimonului clubului și vor fi redistribuite către creditori, printr-o procedură de insolvență simplificată. Dar există o stipulare legală care spune că o societate nu poate intra în insolvență de două ori în 5 ani. Acest lucru ar duce automat la faliment! Mai există și varianta ca respectiva societate să achite acei bani creditorilor și astfel plângerile acestora să nu mai aibă obiect", au spus sursele Gazetei.

"Suntem interesați într-o cât mai deplină și fără echivoc soluționare a cauzei  întrucât nimic nu poate fi mai important decât să aduci la lumină adevărul şi să îți dovedești, astfel, nevinovăția. Considerente care țin însă de specificul fazei de urmărire penală, în care se află dosarul, ne împiedică să facem orice altă declarație".
Georgeta Varian, asociat coordonator ZRP Insolvency

Le-au fost respinse cererile

La începutul lui martie, Ionuț Negoiță și Valentin Gheorghiță au solicitat Curții de Apel să fie scoși de sub control judiciar, însă demersurile lor au fost respinse. Aceeași rezoluție din partea justiției au primit-o Elena Cosma, Stan Târnoveanu, Andrei Dascăl, care au încercat să anuleze poprirea pe conturi dispusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. În curând, ar urma să înceapă procesul.

Povestea unei insolvențe scurte

În martie 2013, Ionuţ Negoiţă devenea acţionar majoritar la Dinamo 1948 SA, cu un pachet de 92,93 la sută dintre acţiuni. Doar un an şi două luni mai târziu, în mai 2014, clubul, care acumulase datorii mari, a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă.

Cererea a fost aprobată în 11 iunie 2014 de Tribunal. Administrator judiciar a fost numită firma Dascăl Insolvency, iar Dinamo l-a desemnat pe avocatul clubului, Valentin Gheorghiţă, ca administrator special.

Planul de reorganizare, pe 3 ani, a fost întocmit însă de o altă firmă, ZRP Insolvency, prin Stan Târnoveanu, unul dintre fondatori, şi Elena Cosma. Acesta a fost aprobat de Adunarea Creditorilor şi de Tribunal, urmând ca, la propunerea lui Valentin Gheorghiță,  din datoriile acumulate să se achite doar 5,93%, inclusiv creditorilor bugetari.

Restul datoriilor au fost șterse. Iar în septembrie 2015, Dinamo ieşea din insolvenţă, după numai un an şi 3 luni de suferință!  

Ce este bancruta frauduloasă

Infracțiunea constă în săvârșirea de către o persoană a uneia din următoarele fapte:

  • falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidenţelor debitorului ori ascunderea a o parte din activul averii acestuia;
  •  înfăţişarea de datorii inexistente sau prezentarea în registrele debitorului, în alt act sau în situaţia financiară de  sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind săvârşite în frauda creditorilor;
  • înstrăinarea, în frauda creditorilor, în caz de insolvenţă a debitorului, a unei  părți din active. (art. 143 al. 1 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței)

Cei găsiți vinovați pot primi pedepse privative de libertate între 6 luni și 5 ani.

CE este bancruta simplă

Infracțiunea constă în neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenței, care depăşeşte cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege. Pedeapsa poate fi de la 3 luni la 1 an de închisoare.

Save

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (160)
geo.b.
geo.b.  •  18 Martie 2017, 12:16

Nu am nimic personal cu Negoita,nici de bine si nici de rau,pentru ca nu-l cunosc decat de la televizor,asa ca nu incerc sa-i fiu avocat.Nu-s nici de meserie si chiar daca as fi,nu cred ca ar avea el nevoie de serviciile mele.DAR pot spune ca,daca i se intampla ceva si va fi pedepsit in vreun fel,i se face o mare nedreptate.Nu ca l-as caracteriza pe Negoita ca fiind "usa de biserica",pentru ca nu stiu.Doar ca,AUTORUL JAFULUI DE LA DINAMO nu a platit in nici un fel,dar inca mai detine controlul in clubul acela. Iar cel care sa plateasca "oalele sparte",poate chiar cu libeatea,sa fie altul,adica Negoita. Asta nu mi se pare corect si normal.Dar mai este ceva corect in tara aceasta ?

sooos1ck
sooos1ck  •  18 Martie 2017, 12:00

Doar Dinamo Bucuresti putea face una ca asta!

10202925648180625
Eugen Qy  •  18 Martie 2017, 05:49
Postat de zecs93 pe 17 Martie 2017, 19:56

Sti ce e amuzant, ca fix echipa penalilor condamnati penal si care au facut puscarie tipa de altii !! Nu ti-e ma rusine obrazului asa ?? N-a corect gramatical :)))))))

Ai comis-o crunt ! A scris CORECT GRAMATICAL , dar se pare ca tu nu prea ai de unde sti asta !!!........ Si eu care ii apreciam pe dinamovisti pe partea asta !

Vezi toate comentariile (160)
Comentează