FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

EXCLUSIV Cluburile din Superligă intră în alertă: se schimbă contractul de drepturi TV! » Noua împărțire a banilor discutată în birourile LPF: „Domnul Șucu își dorește foarte mult”

Articol de - Publicat marti, 30 ianuarie 2024 16:32 / Actualizat miercuri, 31 ianuarie 2024 07:18

Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a vorbit în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor despre schimbările care vor avea loc în privința echipelor din Superligă ♦ În principal, acestea se referă modificarea alocării unor sume de bani din contractul pe care LPF îl are cu eAd Interactive, deținătorul drepturilor de televizare.

Fotbalul românesc va încasa din viitorul sezon competițional mai mulți bani din drepturile TV. Mai exact, suma 36 de milioane de euro cu TVA! Față de 33,5 milioane de euro, cât este în prezent. 

Acum împărțirea se face după o grilă agreată de oficialii Ligii și deținătorul drepturilor de televizare, dar din sezonul 2024-2025 vor apărea schimbări.

„Am susținut mereu ca banii din drepturile de televizare să se împartă cât mai mult după modelul american, în mod egal. În momentul de față avem o împărțire socialistă, în mod egal, dar doar pe un anumit procent. Până în vară ar trebui să ne decidem asupra banilor suplimentari pe care îi va da eAD”, spune Justin Ștefan, secretarul general al Ligii.

„Trebuie să decidem în ce mod vom plăti și performanța”

Mai exact, „din sezonul viitor trebuie să decidem în ce mod vom plăti și performanța”. 

„Unul dintre acționarii firmei care deține drepturile TV, domnul Tomșa, a insistat foarte mult că-și dorește ca audiența să fie luată în seamă. Domnul Șucu își dorește foarte mult ca performanța în zona de audiență să fie premiată”, a mai susținut acesta.

Întrebat dacă vorbim despre audiența de pe stadion sau cea de la televizor, Ștefan a precizat că se va ține cont de ambele: „Dar trebuie găsiți algoritmi care să nu destabilizeze ceea ce înseamnă împărțirea banilor”.

FCSB, în fața lui Real Madrid și Arsenal! Topul în care roș-albaștrii sunt lideri autoritari
AUDIENȚE
FCSB, în fața lui Real Madrid și Arsenal! Topul în care roș-albaștrii sunt lideri autoritari

Cum unele echipe sunt programate sâmbătă la prânz, iar altele duminică seară, e clar că cifrele vor fi diferite.

„Ne uităm pe programări și știm că unele cluburi sunt preferate pentru prime-time. Și pe bună dreptate, pentru că generează audiență. În algoritmul pe care-l vom discuta în Adunarea Generală, trebuie să avem în vedere și partenerii de joc”, susține oficialul LPF.

„Din sezonul următor se va împărți pe criteriul audienței”

Dar anunțul e foarte clar: „Din sezonul următor se va împărți pe criteriul audienței. Dacă doar șase cluburi realizează criteriile de împărțire a banilor, acel milion de la audiență se va duce doar la cele șase cluburi”.

De Moura, Papeau / Dinamo - Rapid, etapa 23 din Superliga (foto: Raed Krishan/GSP)
Dinamo - Rapid, etapa 23 din Superliga (foto: Raed Krishan/GSP)
Dinamo - Rapid, etapa 23 din Superliga (foto: Raed Krishan/GSP)
Dinamo - Rapid, etapa 23 din Superliga (foto: Raed Krishan/GSP)
George Găman, Jayson Papeau / Dinamo - Rapid, etapa 23 din Superliga (foto: Raed Krishan/GSP)
+45 FOTO

Dacă în prezent contractul de drepturi TV este de 33,5 milioane de euro, din sezonul viitor acesta va ajunge la 36 de milioane, cu TVA inclus. 

„Suma este valabilă până în sezonul 2026-2027, când vom vedea ce se va întâmpla cu acest contract. Am avut parteneri de încredere, chiar dacă au mai existat speculații că nu s-au încasat banii, că există întârzieri... 

Întârzierile au fost rezonabile, iar grosul sumelor s-au plătit. Întârzierile au fost la nivelul câtorva sute de mii sau până într-un milion. Înțelegem foarte bine eforturile lor și am acceptat situația. Atât noi, cât și cluburile”, a mai declarat Justin Ștefan.

Cine a deținut drepturile în Superliga în ultimii 25 de ani

PerioadaCine a transmisSuma anuală (inclusiv TVA)
2000-2004Pro TV3.000.000 dolari
2004-2008Telesport7.000.000 euro
2008-2011RCS&RDS și Antena 134.000.000
2011-2014RCS&RDS, Romtelecom, Antena 134.000.000
2014-2019Intel Sky Broadcast33.000.000
2019-2024eAD33.500.000
2024-2027eAD36.000.000

Nu se blochează bani pentru salariile jucătorilor

În ultimii ani au existat mai multe discuții ca din banii pe care cluburile îi primesc din drepturile TV să se blocheze o sumă pentru plata tuturor salariilor jucătorilor, staff-ului și angajaților. Doar că această variantă a picat la vot.

Motivul a fost că unele cluburi au refuzat asta, după ce în Adunarea Generală a LPF și-au susținut punctul de vedere.

„Ne-au spus: «Noi ne plătim jucătorii, ne îndeplinim obligațiile financiare din contract. Nu mi se pare corect ca noi să suferim în independența noastră managerială din cauza altora»”, susține Ștefan.

„Întotdeauna clubul trebuie să-și facă un calcul corect, dar și fotbalistul trebuie să-l facă corect. Dacă știi că clubul X are un istoric de întârzieri și totuși te duci acolo pentru că-ți oferă o sumă mai mare de bani decât ți-ar oferi clubul Y care n-are întârzieri, îți asumi un risc și trebuie să-l tratezi ca atare”, a mai declarat oficialul LPF.

Citește și:

„Multe șmecherii s-au făcut la pensii” » Petru Cadar, jucător de legendă al României, are probleme cu statul: „Mi-au mătrășit banii!”
DEZVĂLUIRI
„Multe șmecherii s-au făcut la pensii” » Petru Cadar, jucător de legendă al României, are probleme cu statul: „Mi-au mătrășit banii!”
Dumitru Dragomir a văzut Craiova - FCSB și pune un verdict nemilos: „Băi, sunteți nebuni? I-aș da afară pe toți 3!”
CSU CRAIOVA - FCSB 0-3
Dumitru Dragomir a văzut Craiova - FCSB și pune un verdict nemilos: „Băi, sunteți nebuni? I-aș da afară pe toți 3!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (24)
Shogun01
Shogun01  •  31 Ianuarie 2024, 09:13

Inseamna ca Voluntari 0 bani

elgabri
elgabri  •  30 Ianuarie 2024, 23:22

Slujitorul suprem !!

viola_sempre
viola_sempre  •  30 Ianuarie 2024, 23:18
Postat de observator_federal pe 30 Ianuarie 2024, 20:35

Justin Ștefan a fost angajat al lui Gigi Becali (deci altfel spus, i-a fost slujitor), iar seful eAD, Orlando Nicoară este - așa cum declara încă din 2008 pe blogul lui - stelist/fecesebist de când se știe... Să ne mai mirăm că LPF modifică repartizarea banilor după "audiențe TV" iar "televiziunile" și eAD programează în prime-time pe Fcsb (deși de pildă din multe exemple posibile, potrivit Pagina de Media serialul turcesc „Mă numesc Zuleyha” a avut 1.207.000 telespectatori concomitent cu meciul de calificare în Conference al Fcsb contra Dunajska Streda care a avut 1.160.000 telespectatori. Vă închipuiti ce o fi fost la derbyurile ilfovene ale Fcsb cu Voluntari, Clinceni, dar si la meciurile Fcsb-ului cu iechipe de subsolul clasamentului, meciuri programate duminica seara... Intelijenților!). Băi băeți decât "creșteri substanțiale" acordate cu țârâita, prin prelungirea anuală a contractului existent al de eAD - apropo, eAD multumim pentru VAR-ul "original" achiziționat!! - NU ERA MAI CORECT ORGANIZAREA DE LICITAȚII la care să poată apare oferte mai buneale ale altor firme, eventual firme de afară?

Justin Stefan e nepotul lui Argaseala, nu e orice fecesebist

Vezi toate comentariile (24)
Comentează