FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Steaua lui Hagi

Articol de GSP - Publicat marti, 03 iulie 2007 00:00

In comparatie cu Oli, "Regele" a schimbat aproape tot la antrenamentele echipei, de la cele fizice si pina la cele tactice, mai putin un lucru: sistemul de joc

Fix 10 zile au trecut de cind s-a petrecut schimbarea de antrenor la Steaua. Hagi in locul lui Olaroiu. Cum Steaua a plecat in cantonament la Kaprun imediat dupa instalarea "Regelui", acesta si-a pus in aplicare metodele proprii de antrenament. Ce s-a schimbat in sedintele de pregatire ale echipei, in atmosfera de la partidele-scoala si in conceptia de joc a Stelei o data cu venirea lui Gica si plecarea lui Olaroiu?

DIFERENTE
1. sedinte fizice umane
Pe vremea lui Olaroiu, nu exista zi in cantonamente fara un antrenament extrem de tare din punct de vedere fizic. Anul trecut, tot la Kaprun, Radoi si compania erau pusi de preparatorul fizic, Ferdinando Hippoliti, sa lucreze continuu fizic, sedinte de pregatire care ii solicitau la maximum pe jucatori si care au avut ca rezultat accidentari pe banda rulanta. Acum, Hagi are metode mult mai umane si prefera sa-i pregateasca fizic pe jucatori prin diferite exercitii de joc sau intre doua reprize ale unor scheme sau jocuri-scoala, renuntind la prelungitele serii de alergari.

2. Aproape tot timpul cu mingea
Una dintre marile diferente intre cei doi antrenori este faptul ca la Hagi in proportie de 95 la suta din timpul unui antrenament se foloseste mingea. Chiar si atunci cind are loc incalzirea, ba chiar si cind are loc o sedinta fizica, fotbalistii au mingea la picior si sint solicitati jucind fotbal, facind miute "5 contra 2" sau "8 contra 3". Una dintre filosofiile "Regelui" este ca nu vrea sa le impuna jucatorilor ceea ce el nu prefera ca fotbalist si anume seriile prelungite de alergari. In fiecare zi pe teren stau 20-25 de mingi.

93 de atingeri de balon a reusit Neaga in cadrul unor exercitii si scheme comandate de Hagi la unul dintre antrenamente, care a durat 80 de minute

3. Oli-defensiv, Hagi-ofensiv
Fostul antrenor avea cel putin 20 de minute de exersare a asezarii defensive la fiecare antrenament. De altfel, la prima sedinta de pregatire cu Olaroiu antrenor, in ianuarie 2005, la Montecatini, s-a inceput sedinta cu un antrenament pentru fundasi. Acum, Hagi e foarte preocupat de faza ofensiva, nefiind zi in care sa nu lucreze exercitii de finalizare, suturi la poarta din diferite pozitii, dar si faza a doua, contraatacul.

4. Antrenamente pentru lovituri libere
Este pentru prima oara dupa multi ani cind stelistii au avut parte de antrenament special pentru loviturile libere din preajma careului mare. Hagi are o regula: la finalul sedintei intreaba cine vrea sa vina sa execute lovituri. Marea majoritate se inscriu, vin si trag la poarta de la 22-25 de metri, facindu-se diferite pariuri intre jucatori si portari, miza fiind o serie de 10 flotari. Pentru a-i motiva suplimentar, in concurs se baga si Hagi. Cei mai buni executanti? Dica, Badoi, Bostina si, evident, "Regele".

102 lovituri libere au executat jucatorii Stelei, plus Hagi, la cele doua antrenamente de duminica. Cele mai multe goluri le-au marcat Hagi (3), Badoi (3) si Dica (2)

5. Se implica in exercitiii
Pe Hagi il vezi tot timpul intre jucatori, cel mai adesea chiar in mijlocul lor. Foarte rar sta pe margine. Se incalzeste intre ei, sta in mijlocul careului la diferite scheme pentru a vedea exact daca elevii sai executa corect ce le cere el. Intrerupe des o faza pentru a mai explica un amanunt si se ofera de foarte multe ori pentru a arata cum trebuie facuta o actiune. Pare copia perfecta a lui Mircea Lucescu, pe care il vezi stind numai printre fotbalisti, explicind nonstop cite ceva.

6. Dominatia lui Radoi diminuata
"In vestiar nu era sef nici antrenorul, nici managerul general, ci Radoi", a dezvaluit MM imediat dupa ce a plecat din Ghencea. O data cu venirea lui Hagi, Mirel si-a pierdut nu din rolul de lider al echipei, ci din cel de sef al jucatorilor, care nu se mai simt acum in pericol de a fi pusi la zid, prima data, de capitanul lor si apoi de antrenor, in cazul in care comit vreo greseala.

"Nu mai sint atit de rau si cu gura mare la antrenamente pentru ca sinteti voi, ziaristii, pe margine, nu din alta cauza"
Mirel Radoi

ASEMaNaRI
1. Sistemul de joc
Hagi a declarat tot timpul ca e adeptul modulului 4-4-2, acelasi preferat si de Olaroiu. In amicalul cu Apoel Nicosia, Gica a apelat la acest sistem, pe care il exerseaza si la sedintele de pregatire. Cum Oli n-a schimbat nimic in asezare dupa ce a preluat echipa de la Protasov, asa si Hagi, care va merge in continuare pe "mina" lui 4-4-2.

2. Prieten cu jucatorii
Daca asistai la un antrenament cu Oli "principal" si n-ai fi stiut ca el e tehnicianul, nu l-ai fi putut distinge pe teren, ca atitudine. Era prietenul jucatorilor, un fel de frate mai mare, si se prindea in glume aproape la fiecare faza, ba chiar le permitea fotbalistilor ironii la adresa lui. Hagi se comporta la fel, ride cu ei, se prinde in jocul lor, le-a cerut sa-l strige simplu, "Gica", si pare mai degraba coechipierul lor, decit antrenorul lor.


"La Steaua nu poti sa fii un antrenor foarte, foarte strict, trebuie sa lasi placerea jucatorilor de a evolua, si cu Hagi o avem, asa cum era si inainte"
Florin Lovin

"Hagi a adus multe plusuri, dar cred ca cel mai important este respectul pe care l-am simtit la antrenamente din partea jucatorilor"
Gigi Becali

Ce noutati pregateste
Bostina in centru, Marin pe dreapta
Din primele antrenamente de la Kaprun, Hagi a lasat sa se intrevada doua mutari surpriza din punctul de vedere al posturilor pe care vor evolua unii dintre jucatori. Cea mai importanta va fi trecerea lui Bostina din partea stinga in centrul liniei mediane. Mijlocasul este unul dintre preferatii lui Hagi, care ii pregateste un rol extrem de important, acela de mijlocas central responsabil cu faza ofensiva. Apoi, venirea lui Emeghara, care va juca in banda stinga, l-a determinat pe Gica sa-l mute pe Petre Marin pe partea dreapta, unde l-a folosit la toate antrenamentele, semn ca pe acel post va evolua si in meciurile oficiale.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează