FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

VIDEO EXCLUSIV Se retrage fotbalistul-politician din Liga 1! Superdezvăluiri făcute chiar de el: are peste 300 de meciuri, dar se putea retrage la mai puțin de 20 de ani + de ce a ales politica și care a fost cel mai greu moment al carierei

Articol de - Publicat vineri, 02 iunie 2017 09:52

Pe 18 septembrie împlinește 35 de ani, însă duminică își încheie cariera de fotbalist la 18 ani de când a început-o. Fotbalistul-politician Ionuț Buzean a decis să pună ghetele în cui și să se axeze pe cariera politică, având multe proiecte în plan care nu-i mai ofereau suficient timp pentru a pregăti meciurile la cel mai înalt nivel.

Din cei 18 ani 16 sunt legați de Gaz Metan, formația din orașul unde s-a născut și a început fotbalul. Fundașul stânga n-a fost niciodată în prim plan, însă a fost un om important pentru medieșeni, dovadă stând cele peste 300 de apariții în toate competițiile.

GSP.RO a stat de vorbă cu Ionuț Buzean, care a recunoscut că a fost la un pas să renunțe devreme la fotbal din cauza accidentărilor repetate. 

- Felicitări, Ionuț! Pui capăt carierei după mulți ani de activitate la cel mai înalt nivel pentru a te dedica politicii. Totuși, mulți se întreabă cum se împacă fotbalul cu politica?
- În primul rând mă retrag pentru a fi mai aproape de familie. Politica și fotbalul sunt două domenii complet diferite, dar am încercat să le împac în ultimul an. Recunosc că mi-a fost greu, de multe ori am avut multe proiecte care nu au trecut în Consiliul Local din cauza absenței mele. Sper să pot ajuta mult fotbalul din postura pe care o ocup acum, adică cea de consilier local. 
buzean5
Ionuț Buzean în rolul consilierului local (foto: Facebook)

- Ai de gând să te întorci în fotbal?
- Nu exclud varianta asta pentru viitor. Dar nu ca antrenor, ci poate într-o funcție din de conducere...

- Cum ai ales însă să faci pasul spre politică?
- Eram foarte nemulțumit de tot ce se întâmpla în orașul nostru în ultimii ani. Fiind tânăr și chiar îmi doresc să rămân în Mediaș am zis că pot pune umărul la îndreptarea situației. 

- Dacă n-ai fi intrat în politică, te-ai gândit ce ai fi făcut?
- Probabil că aș fi rămas în fotbal. Nu știu, un post în conducerea clubului. Dar sigur nu antrenor! Am pierdut foarte mulți ani și clipe frumoase în cantonamente și chiar nu mai vreau să trăiesc lucrurile acestea. 

- Te-ai născut în Mediaș, ai strâns peste 300 de meciuri pentru Gaz Metan, ce înseamnă echipa asta pentru tine? 
- E o parte din viața mea! Cele mai frumoase clipe au fost trăite alături de Gaz Metan. Vreau să mulțumesc acestui club, dar și conducerii pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat în această perioadă. M-am născut acolo, am făcut primii pași spre fotbal, țin minte că eram prin Liga a 3-a și acum după 20 și ceva de ani fac parte din istoria clubului. Cred că e cea mai bună perioadă din istoria acestei echipe. Am adus echipa în Liga 1, am jucat în cupele europene alături de Gaz Metan, s-a făcut un stadion frumos. Per total cred că am devenit o echipă de tradiție a fotbalului românesc! Ce-și poate dori un medieșean mai mult? 

- În 2001 ai mers la Petrolul...
- Da! Inițial renunțasem la fotbal. Am avut o perioadă grea, mă accidentam des și m-am dus să-mi fac studiile acolo. Am intrat la Facultatea de Ingineria Petrolului și Gazelor din Ploiești. După aceea am ajuns să joc la Petrolul. Am avut o perioadă nefastă. Nici situația echipei nu era prea bună. Era la retrogradare, a fost și fuziunea cu Astra. Am căpătat experiență în acești ani, dar am decis să revin la Gaz Metan. 

- O bună parte din cariera ta ai petrecut-o alături de Cristi Pustai...
- Am avut o relație foarte bună cu domnul Pustai. Amândoi suntem din Mediaș. Mi-a fost 8 sau 9 ani antrenor. Alături de dânsul am trăit cele mai importante momente din cariera de fotbalist. M-a ajutat și dânsul pe mine și eu pe el. E un antrenor bun și îi doresc mult succes pe viitor. 

- Ai avut vreo intenție de a pleca de la Gaz Metan în toți acești ani?
- În 2009 sau 2010 am avut o ofertă de la Debrecen din Ungaria. Dar am refuzat-o. Erau campionii Ungariei, dar era vorba despre o diferență mică de bani. Așa am ales să rămân de la Gaz Metan. 

- Care a fost cel mai greu moment al carierei? 
- S-a întâmplat în 2006. Am avut un accident cu autocarul echipei. Am fost mulți jucători accidentați atunci și a fost foarte greu. Chiar am fost la un pas să retrogradăm în Liga a 3-a. 

- Dar cel mai frumos?
- Indiscutabil meciul retur cu Mainz din Europa League, atunci când am reușit să-i eliminăm. A fost ceva fantastic. 

- Care e cel mai greu adversar pe care l-ai avut în carieră? 
- Au fost mai mulți, dar voi alege doi. În cupele europene a fost Nacer Barazite, de la Austria Viena, iar din Liga 1 cred că Adi Popa, cel puțin în ultima perioadă. E un jucător foarte rapid și are și o tehnică bună. Orice acțiune încerca să o rezolve numai unu la unu și în vieză. Foarte greu de blocat era. 

buzean2
Pagina Gazetei de la primul meci al lui Buzean în Liga 1 

Cinci statistici inedite ale lui Buzean în Liga 1 

  • 16 sezoane a îmbrăcat tricoul Gazului în primle două divizii, dintre care ultimele 14 consecutive, fiind cel mai longeviv jucător care şi-a legat cariera de o singură formaţie dintre cei activi pe prima scenă
  • 26.08.2000, Petrolul Ploiesti - Gaz Metan Medias 1-0, antrenor Jean Gavrilă, a fost primul meci jucat de Buzean în Liga 1. Atunci a intrat în minutul 70, în locul lui Gheorghe Callo
  • 184 de meciuri a jucat în Liga 1 pentru gruparea medieșeană, fiind jucătorul cu cele mai multe prezenţe "all-time" pe prima scenă din istoria Gazului
  • 2 goluri şi 4 pase decisive a strâns în 186 de meciuri disputate în Liga 1 pentru Gaz Metan şi Petrolul
  • 36 galbene şi doar 3 roşii a contabilizat Ionuţ Buzean în Liga 1
    buzean3

"Îți mulțumesc căpitane că mi-ai demonstrat că fotbalul nu e doar un sport! El te ajută să cunoști persoane senzaționale și să legi prietenii pe viață! Îți mulțumesc încă o dată pentru tot ce m-ai învățat și pentru prietenia frumoasă pe care am legat-o" Alexandru Greab, portar Gaz Metan Mediaș 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
adrian28m
adrian28m  •  31 Octombrie 2022, 03:19

Felicitari , Ionut Buzean! Alaturi de Gheorghe Callo, care din pacate nu mai este printre noi, unul din cei mai reprezentativi jucatori ai echipei din Medias! Succes in continuare !

dora
dora  •  02 Iunie 2017, 13:37

Tolo, ce frumoase erau cronicile acelor vremuri...cu tot ceea ce trebuia...

marius.bxl
marius.bxl  •  02 Iunie 2017, 12:53

Frumos

Vezi toate comentariile (3)
Comentează