FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

ZAPATA SE IA DE BECALI » "Cu aşa salarii nu se poate face mare performanţă"

Articol de - Publicat marti, 18 ianuarie 2011 00:00

Zapata a vorbit în exclusivitate pentru cititorii Gazetei despre experienţa din România

Robinson Zapata explică de ce strategia financiară impusă de Gigi Becali nu o poate ajuta pe Steaua să cîştige trofee, ultimul titlu fiind cucerit în 2006

Zapata a vorbit în exclusivitate pentru cititorii Gazetei despre experienţa din România

Robinson Zapata explică de ce strategia financiară impusă de Gigi Becali nu o poate ajuta pe Steaua să cîştige trofee, ultimul titlu fiind cucerit în 2006


Robinson Zapata se pregăteşte în Columbia cu fosta sa echipă, Real Cartagena, şi aşteaptă un semn de la Hagi pentru a ajunge la Galata. Telefonul Gazetei l-a găsit pe portarul de 32 de ani acasă, în Columbia, jucîndu-se cu fiica sa, Bianca, în vîrstă de un an şi 8 luni.

- Robinson, din România te căutăm. Ce faci?
- Bine, acasă, mă odihnesc. Sînt împreună cu familia mea aici şi aştept să-mi găsesc o echipă.

- Turcii scriu că Hagi te vrea la Galata.
- Am auzit şi eu, dar sînt doar tatonări. Deocamdată mă antrenez alături de fosta mea echipă, Real Cartagena, şi aştept să-mi sune telefonul. Cine nu ar vrea să ajungă la Galata, un club important din Turcia şi din Europa?

- Alte oferte mai ai?
- Am vorbit şi aici, în Columbia, cu cei de la Deportivo Cali, mai sînt şi cîteva oferte din Germania, dar nimic nu s-a concretizat.

"România e a doua mea casă!"

- Cum a fost experienţa în România?
- Ceva extraordinar. Am cîştigat din toate punctele de vedere, dar mai ales profesional. Am jucat cu Steaua de două ori în Liga Campionilor, o dată în Europa Leage, nişte experienţe fabuloase. În plus, mă simt apropiat de foarte mulţi oameni din România, pot spune că ţara voastră mi-a rămas în inimă.

- Totuşi, în trei ani şi jumătate în Ghencea nu ai cucerit nici un trofeu.
- Ăsta e marele meu regret. Pfff, ce păcat că nu am luat măcar un campionat! Sper însă ca băieţii să cucerească titlul acum, chiar dacă e o distanţă destul de mare faţă de Oţelul.

"Banii fac diferenţa!"

- Mai aveai şase luni de contract, a fost decizia ta să pleci?
- Da, pentru că e mai bine pentru mine şi familia mea. Eu nu sînt genul de om care să ia bani şi să stea degeaba. Eu nu voiam să păcălesc Steaua, o echipă care mi-a oferit foarte multe lucruri.

- Erai printre jucătorii consideraţi ca avînd un salariu mult prea mare. Şi Kapetanos a plecat şi acum Steaua vrea să scape şi de Geraldo din cauza contractului.
- Ce înseamnă salariu mare? Asta a fost oferta clubului şi eu am fost de acord. Nimeni nu i-a forţat pe cei de acolo! Ştiu că la echipă se oferă acum contracte de doar 10.000 de euro pe lună, dar eu cred că pentru a obţine performanţe trebuie să investeşti! Jucătorii care fac diferenţa şi cei cu experienţă costă. Ce s-ar întîmpla dacă la Real ar cîştiga toţi un milion pe an? Dar au şi un Ronaldo, care face diferenţa şi ia 12 milioane!

"Piţurcă m-a distrus!"

- Cum te-ai înţeles cu lumea de la Steaua?
- Foarte bine, am avut o relaţie apropiată cu toţi.

- Chiar şi cu Gigi Becali?
- În trei ani şi jumătate, am interacţionat de puţine ori cu patronul. Ştiu că a avut momente cînd m-a criticat, dar el dă banii şi e normal să aibă pretenţii. Însă nu mi-a reproşat niciodată nimic. El, cînd mă vedea, mă întreba de Dayro!

- Cu antrenorii pe care i-ai avut în Ghencea cum ai colaborat?
- Hagi m-a adus la Steaua, e ca un tată pentru mine, de aceea mi-aş dori să mă duc la Galata. Cu Marius Lăcătuş sînt foarte bun prieten, mi-a fost mai mult decît antrenor, e o persoană specială, iar Dorinel nu e deloc un om dur aşa cum pare la TV.

- Nu ai spus nimic de Piţurcă.
- Offf, Piţurcă! Nu l-am înţeles pe acest om, iar ultimele şase luni au reprezentat un adevărat coşmar. A fost extrem de distant cu mine, nu a vrut deloc să-mi explice de ce nu mă place. M-a distrus! Am vrut să plec, aveam ofertă, dar nici aşa nu m-a lăsat! Eu m-am antrenat mereu la fel, am acceptat şi să fiu la Steaua II. Nu am înţeles de ce nu mi-a zis în faţă că nu are nevoie de mine. Mi-am dat seama mai tîrziu că el îl adusese pe Stanca şi de aceea nu mai avea nevoie de mine!

- Ştii că după plecarea ta Steaua caută portar?
- Da, am auzit! E nevoie de concurenţă puternică, mai ales la un asemenea club. Eu am încredere însă în Cipri şi în Cezar, sînt doi portari de mare calitate.

- Ai simţit vreodată că Tătăruşanu avea un avantaj în faţa ta fiind român?
- Nu, nu. Cipri merită să fie numărul unu. E un caracter deosebit şi un portar de calitate. Să ştii că eu eram cel mai mare fan al lui atunci cînd apăra. Niciodată, cît am fost în România, nu am simţit nici un fel de ostilitate. Din contră! Oamenii mă opreau pe stradă, iar la echipă toţi băieţii erau fantastici.


"Nu cred că voi mai reveni vreodată la Steaua, nu cred că cei de acolo m-ar mai vrea. Dar o să vin în România, pentru că acolo am foarte mulţi prieteni!"

"Suporterii Stelei sînt senzaţionali. Vreau să le mulţumesc, pentru că nu am avut ocazia cînd am plecat din România! Vor fi mereu în inima mea!"


CIFRELE LUI ZAPATA LA STEAUA

111 meciuri în toate competiţiile a evoluat Zapata în tricoul Stelei în cei 3 ani şi jumătate petrecuţi în Ghencea, primind 99 de goluri

75 la sută din meciurile Stelei cu Zapata pe teren, adică 83 din 111, s-au terminat fără înfrîngere pentru trupa roş-albastră

Zapata în cei 3 ani şi jumătate la Steaua

Sezonul Meciuri Media GSP
2010-2011 0 -
2009-2010 28 6,11
2008-2009 41 5,95
2007-2008 42 6,57

COŞMARUL GOALKEEPERILOR

Victimele lui Piţurcă: Zapata, Tătăruşanu, Lung jr.
Fostul selecţioner are "pe conştiinţă" trei dintre cei mai importanţi portari din Liga 1, care s-au remarcat în ultimii ani. Primul nume trecut "în rezervă" a fost Zapata, pe care l-a exclus din lotul Stelei imediat cum a preluat trupa din Ghencea. Apoi, Tătăruşanu şi-a pierdut postul de titular după numai două etape. În fine, Silviu Lung junior a fost scos din echipă îndată ce Piţi a fost instalat la Craiova, iar în mandatul fostului selecţioner în Bănie, Lung a apărat în doar 4 meciuri dintr-un total de 16.

Exemplele care îl confirmă pe Zapata
Două dintre ţintele Stelei în această iarnă, Wesley şi Moraes, par inabordabili tocmai din cauza plafonului salarial de care aminteşte Zapata. Gigi Becali a spus că şi-l doreşte pe brazilianul de la FC Vaslui, însă nu vrea să achite vreo sumă de transfer: "Poate semnăm acum şi-l luăm din vară, însă va avea contract doar pe un an, 250.000 de euro la instalare, maximum 120.000 salariu. La fel şi la Moraes, nu-i dau mai mult de 10.000 de euro pe lună, aici e problema, că el cere de vreo 3 ori mai mult".

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (26)
unu_oarecare
unu_oarecare  •  18 Ianuarie 2011, 13:16

@macka23 , lacatus juca cu ghetele rupte pe vremea lui pazvante, acu e alta vreme, vrei performanta, baga bani, nu bagi bani, stai la tv si urmareste barca si real.

mamaya
mamaya  •  18 Ianuarie 2011, 11:42

becali nu-i om de afaceri...e doar un speculant...si mi se pare ca dintre cei care pot sustine echipe e cel mai rupt in fund...de unde bani daca nu-i mai merge specula?...sa-i plateasca cu terenuri din fundatura pipera...

gazistu
gazistu  •  18 Ianuarie 2011, 11:37

la inceput zapata era cel mai bun portar, pakat este si va fi un portar de valoare dar la steaua nu a cunoscut concurenta; cand a gafat prima data trebuia bagat ori cernea ori vatca, nu insistat tot cu el, ca a recidivat.. vatca si cernea erau doar de antrenament pt zapata... atunci cand zapata a gresit a 2a oara, trebuia introdusa concurenta, tras pe dreapta, asa se face cand un portar greseste flagrant cum a facuto rufay trebuia scos si bagat altu...si pana ii vine randu

Vezi toate comentariile (26)
Comentează