FOTBAL  »  LIGA 2  »  OȚELUL

"Fotbal fără patron" » Ce planuri are un club românesc de tradiție, renăscut + 5 puncte importante ale noii strategii

Articol de - Publicat joi, 29 iunie 2017 09:00

Cornel Moisescu, președinte Suporter Club Oțelul Galați, e ferm: "Nu mai vrem să depindem vreodată de o persoană fizică sau juridică, vom fi un club al suporterilor".

Patru echipe de tradiție din fotbalul românesc, Petrolul, Farul, Oțelul și U Cluj, au promovat în L3 în urma barajelor recent disputate. Gazeta vă prezintă în serial cluburile renăscute, cum se prezintă și ce planuri au pentru viitorul sezon. Ieri a fost "ziua Petrolul, azi e "ziua Oțelul".

1. FINANCIAR. Donații, carduri, sponsori

În aprilie 2016, Oțelul intra în faliment. "Era momentul să facem ceva", își amintește actualul președinte, Cornel Moisescu. Ultrașii s-au strâns la sediul Ligii Suporterilor și au decis să înființeze un nou club, Suporter Club Oțelul Galați, care a început din Liga a 4-a. "Nu aveam bani, nu aveam jucători. Dar au venit lângă noi niște antrenori de la fostul centru de juniori, cu fotbaliștii crescuți acolo. Am reușit să ne organizăm, după modelul statutului celor de la Barcelona, unde forța sunt fanii, socios. Am lansat sloganul «Fotbal fără patron»!", povestește Moisescu (foto jos).

E inginer metalurgist, are 47 de ani și e director la Furnale, la Combinatul Mittal. A jucat la Oțelul până la 18 ani și vine din rândul fanilor. Face voluntariat. Conform statutului, nu poate fi remunerat. Suporterilor li s-au făcut carduri, au strâns chiar și donații de la stadion. Au și fost ajutați de diferiți sponsori. Au reușit astfel să strângă 320.000 de lei, un buget ce le-a permis să realizeze din primul sezon promovarea în L3. "Avem 247 de socios, care, în medie, au cotizat cam cu 300 de lei", a adăugat președintele.

Prețuri carduri socios
400 de lei/ an - albastru
150 de lei/an - alb
60 de lei/an - roșu (pentru cei până în 21 de ani sau de peste 65 de ani)

2. PALMARES ȘI SUPORTERI. "Palmaresul e unde sunt fanii"

Scos la licitaţie, palmaresul Oțelului a fost cumpărat pentru 10.000 de euro. Moisescu spune că "nu știm cine l-a luat. În momentul licitației, marca era expirată. Am făcut demersuri la OSIM, să o recuperăm. Oricum, nu vom fi niciodată Oțelul lui Adamescu. Nu, suntem o etapă din viața Oțelului. Iar pentru noi, palmaresul e acolo unde sunt suporterii!".

3. OBIECTIV. Încă o promovare

Consiliul Director i-a cerut antrenorului Stelian Bordieanu, care va rămâne la echipă, să creioneze propunerile de achiziții pentru noul sezon, cu obiectiv clar: promovarea în Liga a 2-a. "Oțelul nu e de Liga a 3-a. Vrem să promovăm, apoi, putem să ne întărim și să atacăm revenirea în prima divizie", anunță Moisescu.


Oțelul 2017

4. STADION. S-au întors acasă

Au început în L4 pe "Siderurgistul". Condițiile nu erau însă dintre cele mai bune. Astfel că, în ultimele etape au ajuns la un acord cu Combinatul Mittal și au revenit pe "Oțelul", care are o capacitate de 13.500 de locuri. Moisescu explică: "Am reușit să refacem gazonul, care acum arată excelent, iar la stadion avem condiții de Liga 1. Fanii au venit în număr tot mai mare. Am ajuns la o medie de 4.000, iar la baraj au fost 10.000! Ne-am înțeles cu cei de la Mittal și vom plăti noi utilitățile, cam 10.000 de lei pe lună. Acum avem ce să oferim sponsorilor, un loc în care să aibă vizibilitate". Director de imagine este fostul jucător, Iulian Apostol.

5. TRANSFERURI. Mizează și pe experiență

În L4, Oțelul a defilat, cu 26 de victorii din tot atâtea meciuri și un golaveraj de 185-14! Pe lângă fotbaliștii tineri, au beneficiat și de aportul lui Silviu Ilie, fost campion cu Oțelul în 2011. Nu-i exclus ca din acest sezon să revină alți doi foști "oțelari", Sălăgeanu și Cârjan. "Ne vom baza pe tineri din zonă, dar vrem să adăugăm și ceva experiență. În plus, vom dezvolta propriul centru de copii și juniori. Avem și buget de transferuri, cei 200.000 de lei pe care Primăria ni i-a pus la dispoziție. Le mulțumim pentru acest ajutor, dar pe viitor vrem să nu mai luăm bani publici, chiar dacă suntem echipa comunității", a adăugat Moisescu.

"În Liga a 3-a biletele la meciuri vor fi 5 lei la general, 10 lei la tribuna 0. Vor rămâne și cardurile de socios. Plus că mizăm să atragem sponsorizări de 100.000 de euro"
Cornel Moisescu, preşedinte SC Oțelul

"Vom accepta lângă club doar parteneri. Cu 1.000 de fani cotizanţi, vor fi bani și de Liga 1. Dar noi vrem să ajungem la 10.000 de socios sau mai mulți. Nu e imposibil"
Cornel Moisescu, președinte SC Oțelul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
vicol_vali
vicol_vali  •  02 Iulie 2017, 00:46

Marca fără cupe, n-au putut să se scobească de niște bani. Tipic. Doar acolo și-a făcut junioratul MM. El e reprezentantul suporterilor oțelari.

10154749811643284
Andriescu Emil Dan  •  30 Iunie 2017, 08:52

Misto, tocmai ati luat interviu noului...patron!Hai bre , ne despart mii de kilometri de Barcelona.....

para.para
para.para  •  29 Iunie 2017, 12:18

Multe echipe din vest sunt sustinute de sponsori si parteneri si nu au nevoie de patroni. Oricum in romanika termenul de patron este asociat cu imbogatirea peste noapte.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează