FOTBAL  »  LIGA 2  »  LIGA 2

FOTO Duelul campioanelor! Au ajuns în Liga a 2-a, dar vor păstra poveştile fotbalului » Cum ar putea arăta duelurile din a doua divizie

Articol de - Publicat sambata, 18 mai 2013 00:00 / Actualizat sambata, 18 mai 2013 12:19

Rapid, U Cluj, Universitatea Craiova, UTA, FC Argeş, Farul, Sportul Studenţesc, FC Bihor sînt cîteva dintre echipele care au şanse mari ca din sezonul viitor să se întîlnească în Liga a 2-a.

Dacă acum le avem pe CS Buftea, Unirea Slobozia, Damila Măciuca sau ALRO Slatina, de la anul în a doua scenă a fotbalului românesc se vor găsi nume mult mai celebre, cîteva dintre ele chiar foste campioane ale României, cu o istorie extrem de bogată în spate.

Rapid nu a primit licenţa şi în sezonul viitor va lua startul în Liga a 2-a, acelaşi lucru care li s-a întîmplat şi celor de la U Cluj, aceştia din urmă mai avînd o mică şansă la TAS, unde vor face recurs.

Tot acolo ar putea fi şi noua echipă a Craiovei, căreia oamenii de la Federaţie i-au promis un loc, mai ales pentru că sînt foarte multe echipe care nu vor supravieţui, aşa cum în actualul sezon s-a întîmplat cu FCM Bacău, Callatis Mangalia, Unirea Alba Iulia sau Voinţa Sibiu.

Acolo sînt deja UTA, FC Argeş, Farul şi Sportul, alte formaţii cu nume în fotbalul românesc. Ultimele două însă au ceva probleme. Farul încă nu s-a salvat de la retrogradare, însă are şanse destul de mari de a reuşi acest lucru, în timp ce Sportul Studenţesc are probleme nu numai cu banii, însă din cauza neregulilor din această primăvară, studenţii au aliniat etapă de etapă o echipă de juniori, care a pierdut categoric fiecare partidă, iar acum prezenţa în liga secundă nu mai e deloc sigură.

Cum ar putea fi repartajate echipele în serii

Seria I: Rapid, FC Argeş, Farul, Sportul

Seria II: U Craiova, U Cluj, UTA, FC Bihor

GSP.RO vă prezintă cîteva poveşti ale derby-urilor de altădată

Seria a II-a ne va oferi în ediţia următoare un nou duel între UTA  şi U Craiova, formaţii ale căror fani au dus de-a lungul timpului o dispută pentru titlul de “Campioana provinciei”. Arădenii au cucerit de 6 ori campionatul, ultimul în 1970. De partea cealaltă, “Ştiinţa” a cîştigat 4 titluri.

UTA a fost prima echipă din România care a eliminat o deţinătoare a Cupei Campionilor Europeni. Se întîmpla în septembrie 1970, atunci cînd Feyenoord Rotterdam nu a reuşit să treacă peste reduta arădenilor conduşi de pe bancă de Nicolae Dumitrescu.

Replica oltenilor a venit în 1982/83, sezon în care au ajuns pînă în semifinalele Cupei UEFA, ei stabilind o premieră pentru formaţiile din fotbalul românesc în competiţiile organizate de forumul european.

În 1973, UTA a pus umărul la naşterea “Campioanei unei mari iubiri”

Sezonul 72/73 a fost primul în care Craiova s-a aflat cu şanse mari în lupta pentru titlu. În ultimul meci al acestora din ediţia respectivă, au întîlnit gruparea arădeană în deplasare. UTA s-a impus cu 1-0, gazdele fiind bănuite că au jucat la ordinele Securităţii.

Între timp, Dinamo a marcat exact cîte goluri a avut nevoie în poarta CFR-ului, astfel, laurii au revenit  cîinilor. Totuşi, la finalul stagiunii respective, Adrian Păunescu “a acordat” într-un articol publicat în presa vremurilor titlul de “Campioana unei mari iubiri” jucătorilor “Ştiinţei”, titlu care a rămas şi astăzi în memoria microbiştilor.

Reacţia arădenilor poate fi interpretată ca o revanşă faţă de ce se întîmplase în ediţia 1971/72, ultima în care aceştia s-au aflat în lupta pt cucerirea campionatului. Astfel, pe 4 iunie 1972, "Bătrîna Doamnă" a pierdut cu 2-0 în Bănie, înfrîngerea scotîndu-i pe elevii lui Nicolae Dumitrescu definitiv din lupta pentru titlu.

42 de partide s-au disputat pe prima scenă între U Craiova şi UTA, 22 cîştigate de olteni, 9 terminate la egalitate şi 11 cu victoria arădenilor

14 iunie 1995, U Craiova - UT Arad 10-3 a fost cea mai mare diferenţă înregistrată într-un meci jucat între cele două. În partida amintită, oltenii au marcat cele mai multe goluri în Liga 1, în timp ce UTA a încasat cele mai multe goluri pe prima scenă

Farmecul fotbalului

Argeşul şi Rapidul sînt două echipe "altfel". Ambele au ridicat tribunele în picioare într-o perioadă în care cluburile departamentale au făcut legea în fotbalul românesc.

Argeşenii l-au avut pe Dobrin, în timp ce giuleştenii au opus rezistenţă prin prezenţa galeriei din care au făcut parte oameni dragi românilor, printre aceştia Colea Răutu, Bănică senior, Anda Călugăreanu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Maria Tănase, Fănuş Neagu ori Puiu Călinescu.

Duşman comun: Dinamo!

Titlurile cîştigate de cele două în anii comunismului au avut un numitor comun: Dinamo!Astfel, în 1967, Rapidul a dus o luptă directă cu formaţia din "Ştefan cel Mare", formaţie care a terminat la două puncte în spatele "vişiniilor".

De asemenea, a rămas celebru în folclor episodul din 1979 în care dinamoviştii îşi trecuseră, deja, numele pe trofeu, dar Nicolae Dobrin s-a opus şi a dus pentru a doua oară titlul în Trivale.

72 de partide s-au disputat pe prima scenă între cele două, 24 încheiate cu victoria Argeşului, 15 la egalitate şi 33 cu succesul vişiniilor giuleşteni

Destine comune

Legendele fotbalului spun că jucătorii Rapidului şi Nicolae Dobrin au făcut parte din acelaşi grup la Mondialul din 1970. Asemănări găsim şi în vremuri mari recente: ambele au fost duse în "B" de doi investitori care s-au făcut cunoscuţi prin asocierea cu cele două cluburi. ba mai mult, George Copos a fost într-un trecut nu prea indepărtat senator de Argeş.

2 titluri şi 44 de sezoane pe prima scenă este palmaresul Argeşului în fotbalul românesc

3 campionate şi 14 locuri 2 în 65 de sezoane a contabilizat Rapidul în Divizia A/Liga 1

“Craiova şi Rapid  se iubesc la infinit!”

În cazul in care Liga a II-a se va reorganiza într-o singură serie, am putea asista la un duel spectaculos între Rapid şi U Craiova, două dintre echipele care se luptă pentru podium în clasamentul suporterilor.

Pe lîngă rivalitatea sportivă, cele două cluburi au şi puncte comune de rezistenţă: Primul ar fi Ion Oblemenco: a debutat la Rapid, a cunoscut gloria în tricoul “Ştiinţei”.

Al doilea este Adrian Păunescu: poetul a scris imnurile celor doua echipe, imnuri considerate a fi cele mai frumoase din fotbalul românesc. Cel de-al 3-lea: Pînă în 1998, galeriile Rapidului şi U Craiova au fost unite printr-un slogan: “Craiova şi Rapid se iubesc la infinit”.

Dialogul romanticilor:

Tamango: ”Dăi tare în ea nenicule!”

Nelu Oblemenco: ”Ehe, Ricuţă tată, asta e o chestie pur oltenească, nu o ştiţi voi. La voi merge fenta, săritura peste minge, călcîiul…”

Palmares confruntări în Liga 1: 76 partide - 36 victorii Craiova - 17 remize - 23 victorii Rapid

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (63)
mr.farul
mr.farul  •  24 Mai 2013, 22:04

Hai FARUL !

olteanftw
olteanftw  •  18 Mai 2013, 17:40

Hai Craiova

robotzel
robotzel  •  18 Mai 2013, 16:36

eu nu inteleg de unde si pana unde este vb de duelul campioanelor? in lista "specialistilor" de la gsp au aparut multe nume care nu au castigat niciodata un campioant. care este faza? campioane la ce?

Vezi toate comentariile (63)
Comentează