FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

A avut sau nu Hagi dreptate? Cât au contribuit fotbaliștii descoperiți în Academie la calificarea naționalei la EURO 2024

Ianis a adus calificarea României la EURO, exact cum a făcut-o tatăl său la Cardiff, acum trei decenii +23   FOTO
Ianis a adus calificarea României la EURO, exact cum a făcut-o tatăl său la Cardiff, acum trei decenii

Articol de - Publicat miercuri, 22 noiembrie 2023 19:19 / Actualizat joi, 23 noiembrie 2023 01:01

Gheorghe Hagi visa în 2018 la o națională dominată de fotbaliștii crescuți în academia sa. În campania care i-a readus pe „tricolori” la un turneu final după opt ani de așteptare, au pus umărul la calificare, cu o contribuție semnificativă, 7 fotbaliști șlefuiți de „Rege” ♦ Alți doi au bifat câteva minute pe durata campaniei, dar fără să-și pună amprenta în parcursul „tricolorilor”, iar unul a fost convocat însă nu a prins minute.

„În 2020, sunt sigur că vor fi 11 jucători din academie la echipa naţională. În circuitul echipei naţionale, nu titulari, în lotul acela lărgit de 30-35. Aşa, câte unul pe fiecare post”, spunea Hagi în urmă cu cinci ani. 

Previziunea acestuia nu s-a adeverit în 2020, dar se apropie de realitate în 2023, anul în care România a obținut mult așteptata calificare la Campionatul European.

Cine sunt singurii străini din Liga 1 calificați la EURO 2024 » Doar unul ne-ar putea fi adversar în Germania
PREZENȚE
Cine sunt singurii străini din Liga 1 calificați la EURO 2024 » Doar unul ne-ar putea fi adversar în Germania

Nouă fotbaliști de la Academia Hagi folosiți de Iordănescu pe durata campaniei

Gazeta Sporturilor a întocmit miercuri lista celor 32 de jucători care au evoluat pe durata campaniei de calificare. Dintre aceștia, 9 sunt jucători care provin din Academia lui Gică Hagi: Răzvan Marin, Florinel Coman, Cristi Manea, Ianis Hagi, Alexandru Cicâldău, Tudor Băluță, Denis Drăguș, Florin Tănase și Louis Munteanu. 

Ultimii doi au apărut sporadic în preliminarii: 25 de minute, respectiv 13. Andrei Borza a prins și el lotul, însă fără să primească minute.

Hagi a trimis jucători în toate compartimentele, mai puțin în poartă. Momentan, „Regele” nu a reușit să producă un goalkeeper suficient de valoros care să își facă loc în angrenajul naționalei mari. Pe rând, Buzbuchi, Tordai și Dur-Bozoancă, primele „pariuri” ale Academiei, au primit șanse la Farul, însă n-au reușit să se ridice la nivel înalt.

N-a fost luat în calcul Denis Alibec, fotbalist devenit campion cu Farul, dar care n-a făcut primii pași în fotbal la academia lui Hagi de la Ovidiu. Și nici Andrei Artean, convocat în premieră pentru „dubla” cu Israel și Elveția, fără să fi primit însă oportunitatea debutului.

Răzvan Marin, cel mai constant. Ianis a asigurat calificarea

Cum stau ei în privința contribuției în calificarea României?

Dintre numele enumerate, Răzvan Marin a bifat cele mai multe minute, 533, mijlocașul lui Empoli fiind printre cei mai constanți „tricolori”. Chiar fiul lui Gică, Ianis Hagi, e cel care a marcat golul de 2-1 cu Israel care a liniștit meciul și a „betonat” calificarea la Euro.

Mulțumitor la capitolul minutelor jucate stă și Florinel Coman, cu 434. Plus un gol, împotriva „cenușăresei” Andorra. Cicâldău a fost și el nelipsit în actuala campanie, deși apărut mai des din postura de rezervă. 

Drăguș sau Băluță au același număr de minute jucate în preliminarii, 160. Primul apărea constant la începutul campaniei, cel de-al doilea s-a remarcat la finalul ei. 

Cristi Manea a dominat flancul drept al defensivei în prima jumătate a campaniei, însă accidentarea l-a scos din circuit și i-a permis lui Edi să-l descopere mai bine pe Andrei Rațiu, cel care i-a luat locul fundașului CFR-ist.

Iată bilanțul „copiilor” de suflet ai lui Gică Hagi din această campanie:

JucătorMinute jucate
Răzvan Marin533
Florinel Coman434
Cristi Manea360
Ianis Hagi319
Alexandru Cicâldău230
Tudor Băluță160
Denis Drăguș160
Florin Tănase25
Louis Munteanu13
Andrei Borza0

FOTO. Gică Hagi l-a așteptat pe Ianis Hagi după România - Elveția » Imaginile serii după România - Elveția

FOTO: Captură OrangeSport
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
+19 FOTO

Campania a început cu tensiuni pe axa Hagi - națională: „Ianis nu e pe listă? Înseamnă că nu e important pentru Iordănescu!”

Chiar la startul campaniei, Gică Hagi avusese o răbufnire la adresa selecționerului Iordănescu, pe motiv că Ianis Hagi lipsea de pe lista preliminară a stranierilor convocați pentru „dubla” cu Andorra și Belarus. 

Hagi jr. evolua la Rangers atunci și abia ce reintra în circuit după accidentarea care l-a ținut pe tușă un an.

Acest lucru l-a iritat pe tatăl lui Ianis, care, la acel moment, a intervenit în direct la TV pentru a întreba cum de fotbalistul lui Rangers a fost ignorat de selecționer, deși acesta declarase public că Ianis este un jucător important pentru proiectul său.

„Ianis este sănătos acum. Joacă puțin, nu poate mai mult, dar e sănătos. Adevărul este că nu a fost convocat nici măcar pe listă. Atunci, eu ca fost jucător și om de fotbal, vin și spun că Ianis nu e important pentru echipa națională și antrenor. Dacă era important, ar fi fost pe lista stranierilor!”, acuza Gică Hagi la „DigiSport Special”.

Începând cu următoarea acțiune, cea din iunie, Ianis Hagi a reapărut la lot.

După calificarea la Euro 2024, Gică Hagi le-a stabilit „tricolorilor” un obiectiv măreț

Lucrurile s-au liniștit între timp. După victoria cu Elveția, 1-0, Gică Hagi l-a felicitat pe selecționerul Edi Iordănescu pentru o campanie reușită, mărturisind inclusiv că actuala generație poate depăși performanțele „Generației de Aur”. 

„Mai bine de atât nu se putea, să terminăm neînvinși, cu o victorie acasă. Copiii au jucat foarte bine, o campanie reușită din toate punctele de vedere. Toată România avea nevoie de așa ceva.

Fericire, bucurie, liniște! Asta simțim. Copiii s-au deschis, copiii arată mai mult curaj. Au potențial foarte bun. La televizor e altceva, acum am fost pe stadion. La meciul din Ungaria a fost presiunea mai mare. Astăzi a fost gestionat bine.

Talent au, calitate au. Suntem fericiți cu toții. Așteptam acest lucru, România are nevoie de victorii și de calificări. Așa vine entuziasmul și așa putem progresa”, a spus Gică Hagi.

E un grup foarte bun, așa cum a zis Edi. El l-a format, felicitările mele! Marea provocare acum vine, adversarii vor fi mai buni și trebuie să ridicăm nivelul. 

Eu am zis că tot ce s-a întâmplat în America, în 1994, a fost un exemplu, ca să vină altă generații mai bune ca noi. Trebuie să fim depășiți, pentru asta există exemplele. Asta trebuie să fie ambiția lor cea mai mare, să ne depășească pe noi

- Gheorghe Hagi

VIDEO Gheorghe Hagi: „O campanie reușită din toate punctele de vedere. Toată România avea nevoie de așa ceva”

Citește și alte știri despre naționala României:

„Să fie oare o coincidență?” » Ce a remarcat Gică Popescu după calificarea la EURO 2024

EXCLUSIV Ionel Ganea laudă echipa națională și numește adversarele pe care le vrea în grupa României + Speră să cadă un record care-i aparține: „Nici nu-mi vine să cred că e încă valabil, după atâția ani”

Diferențe incredibile între România și Serbia privind bonusurile pentru Euro: comparația E. Iordănescu - Pixi Stojkovic e șocantă! Care e raportul Stanciu vs Vlahovic & Mitrovic + Decizia fabuloasă a Federației Ungariei

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (12)
mirstelistu
mirstelistu  •  23 Noiembrie 2023, 08:40

Seriosssss io zic ca iaanis a calificat singur nationala nici macar nu e nevoie de ceialalti jucatori la echipa

imgb
imgb  •  23 Noiembrie 2023, 02:57

Asculta bai Hagi, ala care te-ai autonumit rege, n-am vazut niciun ''academician'' d'al tau pe teren....mai lasa-ne cu fasoanele tale !..si daca vrei sa ne zici de fii'tu lasa-ne si cu astea...a dat un gol norocos si atit...da, la sfirsit, s-a zbintzuit in toate felurile mai rau ca Kong Kong...adu-l acasa ca sa nu mai fii necajit ....ok...si-nc-o chestie, acum2-3 luni te rugai de ziare sa nu te mai faca rege si ca sa fiu sincer am admirat puterea ta de a recunoaste faptul ca singurul rege pina acum e GISCANU' Dobrin !...Acum vad ca iar te-ai razgindit !....Sigur...vorbim asa ca de la rege la rege....eu sint regele Noii Zeelande !

IeremiaV
IeremiaV  •  23 Noiembrie 2023, 01:47

”Curajul că putem învinge pe oricine.” :))) O construcție fenomenală, „regească”

Vezi toate comentariile (12)
Comentează