FOTBAL  »  NATIONALA  »  ZIUA HAGI PE GSP.RO

Adu-ţi aminte ce a însemnat Hagi pentru români! Tu cum ai trăit golurile lui?

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 februarie 2010 00:00

Născut pe 5 februarie 1965 în satul Săcele din judeţul Constanţa, Gică Hagi provine dintr-o familie de aromâni, fiind fiul cel mic al lui Iancu şi al Chiraţei Hagi, părinţii săi decedaţi în urmă cu un deceniu.

Începuturile sale în fotbal sînt legate de piticii Farului Constanţa, la doar 11 ani şi jumătate fiind declarat cel mai tehnic jucător al "Cupei Cravatelor Roşii", competiţie de copii cîştigată de formaţia de pe litoral.


Primul meci la seniori, la 17 ani şi şapte luni
Debutul său în prima echipă a Farului - şi implicit în prima divizie - se produce pe 11 septembrie 1982, la partida din etapa a 6-a SC Bacău - FC Constanţa 3-0, Hagi jucînd toate cele 90 de minute şi primind un cartonaş galben. Scrisă de Mihai Ionescu, cronica meciului din ziarul "Sportul" nu menţionează nimic despre debutul lui Hagi. La acea vreme, tînărul Gică avea doar 17 ani, şapte luni şi 12 zile. Peste numai opt etape, la a doua sa deplasare cu echipa mare a Constanţei, prima la Bucureşti, reuşeşte să marcheze întîiul din cele 141 de goluri în primul eşalon fotbalistic al României.

Primul gol în Divizia A, în poarta Stelei
Venit în noaptea de dinaintea partidei de campionat cu Steaua de la o acţiune a echipei naţionale de juniori, unde fusese declarat cel mai tehnic jucător al turneului, Hagi este introdus în teren la pauza jocului, la scorul de 1-0 pentru "roş-albaştri". Farul egalează prin Peniu, Balint readuce Steaua în avantaj, însă ultimul cuvînt îl are Hagi. Şut senzaţional în cros din afara careului, fără replică pentru goalkeeperul Stelei, Vasile Iordache. Memorabilul gol este primul marcat de "Rege" în prima divizie la cel de-al cincilea său meci la seniori.

Trei goluri ca "student" contra lui Dinamo, în Ştefan cel Mare
Bate palma cu Steaua pentru un transfer în Ghencea, însă ajunge în Regie, la Sportul Studenţesc, echipă în tricoul căreia devine vicecampion al României în sezonul 1984-1985, cea mai mare performanţă a carierei de pînă atunci. Reuşeşte trei goluri în fieful contracandidatei la locul secund, Dinamo, într-o victorie de răsunet: 5-0. Ultimul său meci pentru formaţia din Regie (SC Bacău - Sportul 1-0) se dispută pe 14 decembrie 1986, zi în care viitoarea sa echipă, Steaua, pierdea la Tokyo, 0-1, în Cupa Intercontinentală, în faţa lui River Plate.

Gol la debut în tricoul Stelei
Venit ca o adevărată vedetă la formaţia din Ghencea şi doar pentru meciul din Supercupa Europei contra sovieticilor de la Dinamo Kiev, Gică Hagi reuşeşte golul care aduce trofeul echipei militare. Vezi golul care a adus Stelei Supercupa Europei!  (video) "Roş-albaştrii" şi Hagi convin ca fotbalistul să evolueze în continuare la Steaua, timp în care campionii Europei cuceresc trei titluri de campioni, trei Cupe ale României (la cea cîştigată în 1988 renunţînd după Revoluţie) şi jucînd încă o finală de Cupa Campionilor Europeni (0-4 cu AC Milan) după cea cîştigată în 1986 în faţa Barcelonei.

Evoluţiile entuziasmante avute în tricoul Stelei, respectiv al echipei naţionale, îl aduc în atenţia spaniolilor de la Real Madrid, care îl acontează înaintea turneului final al Campionatului Mondial din Italia 1990.

Cel mai scump transfer
Suma de 4 milioane de dolari plasează mutarea lui Hagi pe primul loc într-un top al celor mai scumpe transferuri, acolo unde rămîne timp de mai bine de 15 ani. Pe "Santiago Bernabeu" joacă timp de doi ani, execuţiile sale, printre care un fabulos gol marcat de la mijlocul terenului, încîntînd publicul spaniol. Vezi golul reuşit de Hagi!  (video)

"Maradona din Carpaţi" contra adevăratului Maradona
La "Coppa del Mondo" 1990, România a fost plasată în grupa B, alături de URSS, Camerun şi Argentina. Ultima partidă din grupă a prilejuit şi întîlnirea lui Hagi cu Diego Armando Maradona, duelul cu echipa starului lui Napoli de la acea vreme încheindu-se nedecis, scor 1-1.

Brescia Romena
De la Real Madrid Gică ia drumul Italiei, cu destinaţia Brescia, acolo unde îl are antrenor pe Mircea Lucescu. Tot acolo este coleg cu Ioan Ovidiu Sabău, Florin Răducioiu şi Dorin Mateuţ. Pe Stadio Rigamonti joacă două sezoane, după care ajunge la Barcelona.

Momentul Cardiff sau cum s-a născut "Generaţia de Aur"
Calificarea la următorul turneu final de Campionat Mondial, SUA 1994, a fost obţinută la Cardiff, echipa naţională termină grupa de calificare cu un meci decisiv în faţa Ţării Galilor (17 noiembrie 1993), pe care o învinge cu 2-1, primul gol fiind marcat chiar de Hagi în minutul 33 cu un şut de la 25 de metri, după o cursă superbă începută la mijlocul terenului, iar golul victoriei de către Răducioiu, după ce galezii egalaseră prin Saunders. A fost momentul în care Generaţia lui Hagi a început să lege cele patru calificări consecutive: C.M. 1994, EURO 1996, C.M. 1998 şi EURO 2000.

World Cup '94 - Hagi la maturitate
Debutul României la World Cup 1994 s-a petrecut în partida cu Columbia. În victoria cu 3-1 Hagi marchează un gol spectaculos, reuşită declarată "golul tuturor timpurilor" în fotbalul românesc. Vezi golul superb marcat de Hagi în meciul cu Columbia!  (video) Marchează şi în meciul doi, contra Elveţiei, însă naţionala pierde cu scorul de 1-4. Victorie cu Statele Unite, scor 1-0, iar în "optimi" Hagi marchează din nou contra Argentinei, sub privirile unui Maradona trist, care privea jocul doar din tribună după ce fusese prind dopat.

Coleg cu Gică Popescu la Barcelona
După Campionatul Mondial începe treaba la Barcelona, acolo unde este coleg cu Gică Popescu în sezonul 1995-1996. Rămîne doar doi ani pe "Nou Camp", acolo unde evoluează cu numărul 11 pe tricou. Înscrie şi la Barcelona un gol memorabil de la centrul terenului, imediat după ce un coechipier mişcă balonul după fluierul de început de joc al arbitrului.  Vezi un gol marcat de Gică Hagi pentru FC Barcelona  (video)

Deziluzia EURO 1996
Următorul turneu final, Campionatul European din 1996, este o amintire urîtă pentru Hagi şi compania, care pleacă repede acasă după meciurile din grupă. Înfrîngerile cu Franţa, Bulgaria şi Spania lasă un gust amar după ce cu doi ani înainte România a fost la un pas de o semifinală de vis cu Brazilia la World Cup.

Galatasaray, a doua casă
Se mută la Galatasaray, club la care cîştigă patru titluri de campion, o Cupă a Turciei, Cupa UEFA şi Supercupa Europei. La Istanbul trăieşte cele mai mari satisfacţii pe plan sportiv, fiind adulat de fanaticii suporteri ai lui Galata, care îi cîntă la fiecare joc celebrul "I love you, Hagi! I love you, Hagi!" Vezi cum l-a umilit Hagi pe Roberto Carlos în Supercupa Europei din 2000! (video)

Coşmarul Slovenia
Începută în 1983, aventura sa ca jucător al echipei naţionale se încheie în 2000, o dată cu prezenţa numărul 125 sub tricolor, pentru care a înscris de 35 de ori. Îşi începe în 2001 cariera de antrenor la echipa naţională a României, dar ratează prezenţa la Campionatul Mondial din 2002, pierzînd barajul de calificare în faţa Sloveniei. Părăseşte repede banca primei reprezentative.

Bursaspor, colonie românească
Aprecierea de care are parte în Turcia se face simţită în 2003, atunci cînd Bursaspor îl numeşte antrenor. Hagi nu vine cu mîna goală la Bursa, ci îi aduce şi pe Bogdan Argeş Vintilă, Iulian Miu, Cornel Frăsineanu şi Ionel Ganea. Nu stă prea mult la formaţia alb-verde, fiind demis din cauza rezultatelor slabe.

Ultimul trofeu: Cupa Turciei cu Galata în 2005
Başkanii de la Galata îi întind o mînă, numindu-l antrenor principal în 2004. Hagi ratează titlul, pierzînd duelul cu Fenerbahce, echipă antrenată de germanul Cristoph Daum, dar se revanşează cucerind Cupa Turciei.

Îi descoperă pe Torje şi pe Daminuţă la Timişoara
În 2006 se produce revenirea sa în campionatul intern. Poli Timişoara îi face o ofertă avantajoasă, aşa că "Regele" nu ezită şi semnează cu gruparea bănăţeană. La Timişoara Hagi descoperă doi tineri de perspectivă, Gabriel Torje şi Cristian Daminuţă, actuali componenţi ai lui Dinamo. Nici la Timişoara rezultatele nu sînt dintre cele mai bune, aşa că despărţirea de Banat este inevitabilă.

Terfelit de Gigi Becali în direct la TV
Vara lui 2007 coincide cu revenirea "Regelui" la Steaua. Beneficiind de conjunctura plecării antrenorului Cosmin Olăroiu la Al Hilal, în Arabia Saudită, patronul Gigi Becali îi îndeplineşte naşului său visul de a antrena echipa din Ghencea. Hagi califică Steaua în grupele Ligii Campionilor, dar nu prinde decît primul meci din faza grupelor, cedînd presiunilor făcute de patron prin implicarea în alcătuirea echipei şi prin jignirile aduse la TV şi în presă. Demisionează, fiind înlocuit cu Marius Lăcătuş.

Academia, proiect serios
După experienţa Steaua, "Regele" nu a mai antrenat nici o echipă, dedicîndu-se proiectului "Academia de Fotbal Gheorghe Hagi". Academia este văzută ca fiind principalul izvor de viitoare tinere talente ale fotbalului românesc.


CV Gheorghe Hagi

- Data naşterii: 5.02.1965
- Locul naşterii: Săcele, Constanţa
- Debut în Liga I: SC Bacău - FC Constanţa 3-0, 11 septembrie 1982 (17 ani)
- Meciuri / goluri în Liga I: 223 / 141
- Debut în echipa naţională: Norvegia - România 0-0, 10 august 1983 (18 ani)
- Meciuri / goluri în echipa naţională: 125 / 35

Cariera de jucător
Farul Constanţa - 1978-1980
Luceafărul - 1980-1981
Farul Constanţa - 1981-1982
Farul Constanţa - 1982-1983 - 18 m - 7 g
Sportul Studenţesc - 1983-1987 - 107 m - 58 g
Steaua Bucureşti - 1987-1990 - 97 m - 76 g
Real Madrid - 1990-1992 - 63 m - 15 g
Brescia Calcio - 1992-1994 - 61 m - 15 g
Barcelona - 1994-1996 - 35 m - 7 g
Galatasary Istanbul - 1996-2001 - 132 m - 59 g
TOTAL - 513 m - 237 g

Echipa naţională - 125 m - 35 g


Cariera de antrenor
Echipa naţională - 2001
Bursaspor - 2003
Galatasary Istanbul - 2004-2005
Poli Timişoara - 2006
Steaua Bucureşti - 2007

Palmares

Ca jucător
- Sportul Studenţesc: vicecampion al României în 1985
- Steaua Bucureşti: Supercupa Europei - 1987 (Steaua a învins ca urmare a golului marcat de Hagi: 1-0 cu Dinamo Kiev) 3 titluri de campion (1987, 1988, 1989) 3 Cupe ale României (1987, 1988, 1989) vicecampion european în 1989 (finala Cupei Campionilor pierdută de Steaua cu 0-4 împotriva lui AC Milan) vicecampion al României în 1990
- Brescia Calcio: Cupa Anglo-Italiana - 1994
- Galatasaray Istanbul: Cupa Uefa - 2000 (în finală, Galatasaray a învins pe Arsenal Londra la penalty-uri), Supercupa Europei - 2000 (Galatasaray - Real Madrid 2-1), 4 titluri de campion al Turciei (1997, 1998, 1999, 2000), 2 Cupe ale Turciei (1999, 2000) Vezi o pasă genială marca Hagi din finala Cupei UEFA, ediţia 2000!  (video)

Ca antrenor
Cu Galatasaray: Cupa Turciei - 2005


- A fost pe locul 4, la egalitate cu suedezul Thomas Brolin, în celebrul “Balon d’Or” din 1994 şi locul 2 în “Premiul Bravo” din 1989.

- Golgeterul campionatului de două ori: 1984-1985 (20 goluri) şi 1985-1986 (31 goluri), pe cînd evolua la Sportul Studenţesc

- La finele anului 2000, deţinea numeroase recorduri ale fotbalului românesc: cele mai multe jocuri şi goluri la echipa naţioanlă, 125 de meciuri şi 35 de goluri, cea mai lungă perioadă ca tricolor, 16 ani şi 10 luni

- Începînd cu 26 aprilie 2000 stadionul din Constanţa i-a purtat numele, însă după ce Hagi a refuzat să pregătească echipa locală, denumirea s-a schimbat din nou în "Farul".

- În prima divizie din România a acumulat 223 meciuri şi 41 goluri, fiind de două ori golgeter (1984-1985 şi 1985-1986), în campionatul Spaniei 98 de meciuri şi 22 de goluri, în campionatul Italiei 61 meciuri şi 15 goluri, iar în cel al Turciei 132 de meciuri şi 39 de goluri.


Recordurile lui Hagi

- 7 titluri de "Cel mai bun fotbalist român" a cîştigat Hagi în Ancheta Gazetei (1985, 1987, 1993, 1994, 1997, 1999 şi 2000), acesta constituind un record. Următorul în acest clasament este Gică Popescu, cumnatul său, cu şase distincţii, respectiv Cornel Dinu şi Adrian Mutu, cu cîte patru trofee.
- 16 trofee a cîştigat Hagi în cariera sa de fotbalist, printre care Cupa UEFA (2000) şi două Supercupe ale Europei (1987 şi 2000)
- 25 e locul ocupat de Hagi în topul mondial al celor mai buni jucători ai secolului 20 realizat de revista World Soccer
- 35 de goluri a marcat Gică Hagi pentru echipa naţională, fiind golgeterul all-time al României
- 95 de meciuri a jucat Hagi în cupele europene, record pentru un fotbalist român. El a marcat 32 de goluri în aceste partide


NU RATA ASTĂZI ZIUA HAGI PE GSP.RO!

Născut pe 5 februarie 1965 în satul Săcele din judeţul Constanţa, Gică Hagi provine dintr-o familie de aromâni, fiind fiul cel mic al lui Iancu şi al Chiraţei Hagi, părinţii săi decedaţi în urmă cu un deceniu.

Începuturile sale în fotbal sînt legate de piticii Farului Constanţa, la doar 11 ani şi jumătate fiind declarat cel mai tehnic jucător al "Cupei Cravatelor Roşii", competiţie de copii cîştigată de formaţia de pe litoral.

Primul meci la seniori, la 17 ani şi şapte luni
Debutul său în prima echipă a Farului - şi implicit în prima divizie - se produce pe 11 septembrie 1982, la partida din etapa a 6-a SC Bacău - FC Constanţa 3-0, Hagi jucînd toate cele 90 de minute şi primind un cartonaş galben. Scrisă de Mihai Ionescu, cronica meciului din ziarul "Sportul" nu menţionează nimic despre debutul lui Hagi. La acea vreme, tînărul Gică avea doar 17 ani, şapte luni şi 12 zile. Peste numai opt etape, la a doua sa deplasare cu echipa mare a Constanţei, prima la Bucureşti, reuşeşte să marcheze întîiul din cele 141 de goluri în primul eşalon fotbalistic al României.

Primul gol în Divizia A, în poarta Stelei
Venit în noaptea de dinaintea partidei de campionat cu Steaua de la o acţiune a echipei naţionale de juniori, unde fusese declarat cel mai tehnic jucător al turneului, Hagi este introdus în teren la pauza jocului, la scorul de 1-0 pentru "roş-albaştri". Farul egalează prin Peniu, Balint readuce Steaua în avantaj, însă ultimul cuvînt îl are Hagi. Şut senzaţional în cros din afara careului, fără replică pentru goalkeeperul Stelei, Vasile Iordache. Memorabilul gol este primul marcat de "Rege" în prima divizie la cel de-al cincilea său meci la seniori.

Trei goluri ca "student" contra lui Dinamo, în Ştefan cel Mare
Bate palma cu Steaua pentru un transfer în Ghencea, însă ajunge în Regie, la Sportul Studenţesc, echipă în tricoul căreia devine vicecampion al României în sezonul 1984-1985, cea mai mare performanţă a carierei de pînă atunci. Reuşeşte trei goluri în fieful contracandidatei la locul secund, Dinamo, într-o victorie de răsunet: 5-0. Ultimul său meci pentru formaţia din Regie (SC Bacău - Sportul 1-0) se dispută pe 14 decembrie 1986, zi în care viitoarea sa echipă, Steaua, pierdea la Tokyo, 0-1, în Cupa Intercontinentală, în faţa lui River Plate.

Gol la debut în tricoul Stelei
Venit ca o adevărată vedetă la formaţia din Ghencea şi doar pentru meciul din Supercupa Europei contra sovieticilor de la Dinamo Kiev, Gică Hagi reuşeşte golul care aduce trofeul echipei militare. Vezi golul care a adus Stelei Supercupa Europei!  (video) "Roş-albaştrii" şi Hagi convin ca fotbalistul să evolueze în continuare la Steaua, timp în care campionii Europei cuceresc trei titluri de campioni, trei Cupe ale României (la cea cîştigată în 1988 renunţînd după Revoluţie) şi jucînd încă o finală de Cupa Campionilor Europeni (0-4 cu AC Milan) după cea cîştigată în 1986 în faţa Barcelonei.

Evoluţiile entuziasmante avute în tricoul Stelei, respectiv al echipei naţionale, îl aduc în atenţia spaniolilor de la Real Madrid, care îl acontează înaintea turneului final al Campionatului Mondial din Italia 1990.

Cel mai scump transfer
Suma de 4 milioane de dolari plasează mutarea lui Hagi pe primul loc într-un top al celor mai scumpe transferuri, acolo unde rămîne timp de mai bine de 15 ani. Pe "Santiago Bernabeu" joacă timp de doi ani, execuţiile sale, printre care un fabulos gol marcat de la mijlocul terenului, încîntînd publicul spaniol. Vezi golul reuşit de Hagi!  (video)

"Maradona din Carpaţi" contra adevăratului Maradona
La "Coppa del Mondo" 1990, România a fost plasată în grupa B, alături de URSS, Camerun şi Argentina. Ultima partidă din grupă a prilejuit şi întîlnirea lui Hagi cu Diego Armando Maradona, duelul cu echipa starului lui Napoli de la acea vreme încheindu-se nedecis, scor 1-1.

Brescia Romena
De la Real Madrid Gică ia drumul Italiei, cu destinaţia Brescia, acolo unde îl are antrenor pe Mircea Lucescu. Tot acolo este coleg cu Ioan Ovidiu Sabău, Florin Răducioiu şi Dorin Mateuţ. Pe Stadio Rigamonti joacă două sezoane, după care ajunge la Barcelona.

Momentul Cardiff sau cum s-a născut "Generaţia de Aur"
Calificarea la următorul turneu final de Campionat Mondial, SUA 1994, a fost obţinută la Cardiff, echipa naţională termină grupa de calificare cu un meci decisiv în faţa Ţării Galilor (17 noiembrie 1993), pe care o învinge cu 2-1, primul gol fiind marcat chiar de Hagi în minutul 33 cu un şut de la 25 de metri, după o cursă superbă începută la mijlocul terenului, iar golul victoriei de către Răducioiu, după ce galezii egalaseră prin Saunders. A fost momentul în care Generaţia lui Hagi a început să lege cele patru calificări consecutive: C.M. 1994, EURO 1996, C.M. 1998 şi EURO 2000.

World Cup '94 - Hagi la maturitate
Debutul României la World Cup 1994 s-a petrecut în partida cu Columbia. În victoria cu 3-1 Hagi marchează un gol spectaculos, reuşită declarată "golul tuturor timpurilor" în fotbalul românesc. Vezi golul superb marcat de Hagi în meciul cu Columbia!  (video) Marchează şi în meciul doi, contra Elveţiei, însă naţionala pierde cu scorul de 1-4. Victorie cu Statele Unite, scor 1-0, iar în "optimi" Hagi marchează din nou contra Argentinei, sub privirile unui Maradona trist, care privea jocul doar din tribună după ce fusese prind dopat.

Coleg cu Gică Popescu la Barcelona
După Campionatul Mondial începe treaba la Barcelona, acolo unde este coleg cu Gică Popescu în sezonul 1995-1996. Rămîne doar doi ani pe "Nou Camp", acolo unde evoluează cu numărul 11 pe tricou. Înscrie şi la Barcelona un gol memorabil de la centrul terenului, imediat după ce un coechipier mişcă balonul după fluierul de început de joc al arbitrului.  Vezi un gol marcat de Gică Hagi pentru FC Barcelona  (video)

Deziluzia EURO 1996
Următorul turneu final, Campionatul European din 1996, este o amintire urîtă pentru Hagi şi compania, care pleacă repede acasă după meciurile din grupă. Înfrîngerile cu Franţa, Bulgaria şi Spania lasă un gust amar după ce cu doi ani înainte România a fost la un pas de o semifinală de vis cu Brazilia la World Cup.

Galatasaray, a doua casă
Se mută la Galatasaray, club la care cîştigă patru titluri de campion, o Cupă a Turciei, Cupa UEFA şi Supercupa Europei. La Istanbul trăieşte cele mai mari satisfacţii pe plan sportiv, fiind adulat de fanaticii suporteri ai lui Galata, care îi cîntă la fiecare joc celebrul "I love you, Hagi! I love you, Hagi!" Vezi cum l-a umilit Hagi pe Roberto Carlos în Supercupa Europei din 2000! (video)

Coşmarul Slovenia
Începută în 1983, aventura sa ca jucător al echipei naţionale se încheie în 2000, o dată cu prezenţa numărul 125 sub tricolor, pentru care a înscris de 35 de ori. Îşi începe în 2001 cariera de antrenor la echipa naţională a României, dar ratează prezenţa la Campionatul Mondial din 2002, pierzînd barajul de calificare în faţa Sloveniei. Părăseşte repede banca primei reprezentative.

Bursaspor, colonie românească
Aprecierea de care are parte în Turcia se face simţită în 2003, atunci cînd Bursaspor îl numeşte antrenor. Hagi nu vine cu mîna goală la Bursa, ci îi aduce şi pe Bogdan Argeş Vintilă, Iulian Miu, Cornel Frăsineanu şi Ionel Ganea. Nu stă prea mult la formaţia alb-verde, fiind demis din cauza rezultatelor slabe.

Ultimul trofeu: Cupa Turciei cu Galata în 2005
Başkanii de la Galata îi întind o mînă, numindu-l antrenor principal în 2004. Hagi ratează titlul, pierzînd duelul cu Fenerbahce, echipă antrenată de germanul Cristoph Daum, dar se revanşează cucerind Cupa Turciei.

Îi descoperă pe Torje şi pe Daminuţă la Timişoara
În 2006 se produce revenirea sa în campionatul intern. Poli Timişoara îi face o ofertă avantajoasă, aşa că "Regele" nu ezită şi semnează cu gruparea bănăţeană. La Timişoara Hagi descoperă doi tineri de perspectivă, Gabriel Torje şi Cristian Daminuţă, actuali componenţi ai lui Dinamo. Nici la Timişoara rezultatele nu sînt dintre cele mai bune, aşa că despărţirea de Banat este inevitabilă.

Terfelit de Gigi Becali în direct la TV
Vara lui 2007 coincide cu revenirea "Regelui" la Steaua. Beneficiind de conjunctura plecării antrenorului Cosmin Olăroiu la Al Hilal, în Arabia Saudită, patronul Gigi Becali îi îndeplineşte naşului său visul de a antrena echipa din Ghencea. Hagi califică Steaua în grupele Ligii Campionilor, dar nu prinde decît primul meci din faza grupelor, cedînd presiunilor făcute de patron prin implicarea în alcătuirea echipei şi prin jignirile aduse la TV şi în presă. Demisionează, fiind înlocuit cu Marius Lăcătuş.

Academia, proiect serios
După experienţa Steaua, "Regele" nu a mai antrenat nici o echipă, dedicîndu-se proiectului "Academia de Fotbal Gheorghe Hagi". Academia este văzută ca fiind principalul izvor de viitoare tinere talente ale fotbalului românesc.

CV Gheorghe Hagi

- Data naşterii: 5.02.1965
- Locul naşterii: Săcele, Constanţa
- Debut în Liga I: SC Bacău - FC Constanţa 3-0, 11 septembrie 1982 (17 ani)
- Meciuri / goluri în Liga I: 223 / 141
- Debut în echipa naţională: Norvegia - România 0-0, 10 august 1983 (18 ani)
- Meciuri / goluri în echipa naţională: 125 / 35

Cariera de jucător
Farul Constanţa - 1978-1980
Luceafărul - 1980-1981
Farul Constanţa - 1981-1982
Farul Constanţa - 1982-1983 - 18 m - 7 g
Sportul Studenţesc - 1983-1987 - 107 m - 58 g
Steaua Bucureşti - 1987-1990 - 97 m - 76 g
Real Madrid - 1990-1992 - 63 m - 15 g
Brescia Calcio - 1992-1994 - 61 m - 15 g
Barcelona - 1994-1996 - 35 m - 7 g
Galatasary Istanbul - 1996-2001 - 132 m - 59 g
TOTAL - 513 m - 237 g

Echipa naţională - 125 m - 35 g

Cariera de antrenor
Echipa naţională - 2001
Bursaspor - 2003
Galatasary Istanbul - 2004-2005
Poli Timişoara - 2006
Steaua Bucureşti - 2007

Palmares

Ca jucător
- Sportul Studenţesc: vicecampion al României în 1985
- Steaua Bucureşti: Supercupa Europei - 1987 (Steaua a învins ca urmare a golului marcat de Hagi: 1-0 cu Dinamo Kiev) 3 titluri de campion (1987, 1988, 1989) 3 Cupe ale României (1987, 1988, 1989) vicecampion european în 1989 (finala Cupei Campionilor pierdută de Steaua cu 0-4 împotriva lui AC Milan) vicecampion al României în 1990
- Brescia Calcio: Cupa Anglo-Italiana - 1994
- Galatasaray Istanbul: Cupa Uefa - 2000 (în finală, Galatasaray a învins pe Arsenal Londra la penalty-uri), Supercupa Europei - 2000 (Galatasaray - Real Madrid 2-1), 4 titluri de campion al Turciei (1997, 1998, 1999, 2000), 2 Cupe ale Turciei (1999, 2000) Vezi o pasă genială marca Hagi din finala Cupei UEFA, ediţia 2000!  (video)

Ca antrenor
Cu Galatasaray: Cupa Turciei - 2005

- A fost pe locul 4, la egalitate cu suedezul Thomas Brolin, în celebrul “Balon d’Or” din 1994 şi locul 2 în “Premiul Bravo” din 1989.

- Golgeterul campionatului de două ori: 1984-1985 (20 goluri) şi 1985-1986 (31 goluri), pe cînd evolua la Sportul Studenţesc

- La finele anului 2000, deţinea numeroase recorduri ale fotbalului românesc: cele mai multe jocuri şi goluri la echipa naţioanlă, 125 de meciuri şi 35 de goluri, cea mai lungă perioadă ca tricolor, 16 ani şi 10 luni

- Începînd cu 26 aprilie 2000 stadionul din Constanţa i-a purtat numele, însă după ce Hagi a refuzat să pregătească echipa locală, denumirea s-a schimbat din nou în "Farul".

- În prima divizie din România a acumulat 223 meciuri şi 41 goluri, fiind de două ori golgeter (1984-1985 şi 1985-1986), în campionatul Spaniei 98 de meciuri şi 22 de goluri, în campionatul Italiei 61 meciuri şi 15 goluri, iar în cel al Turciei 132 de meciuri şi 39 de goluri.

Recordurile lui Hagi

- 7 titluri de "Cel mai bun fotbalist român" a cîştigat Hagi în Ancheta Gazetei (1985, 1987, 1993, 1994, 1997, 1999 şi 2000), acesta constituind un record. Următorul în acest clasament este Gică Popescu, cumnatul său, cu şase distincţii, respectiv Cornel Dinu şi Adrian Mutu, cu cîte patru trofee.
- 16 trofee a cîştigat Hagi în cariera sa de fotbalist, printre care Cupa UEFA (2000) şi două Supercupe ale Europei (1987 şi 2000)
- 25 e locul ocupat de Hagi în topul mondial al celor mai buni jucători ai secolului 20 realizat de revista World Soccer
- 35 de goluri a marcat Gică Hagi pentru echipa naţională, fiind golgeterul all-time al României
- 95 de meciuri a jucat Hagi în cupele europene, record pentru un fotbalist român. El a marcat 32 de goluri în aceste partide

NU RATA ASTĂZI ZIUA HAGI PE GSP.RO!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (51)
 •  06 Februarie 2010, 14:41

sincer....nu meritam un jucator precum hagi....natie de prosti ce suntem....noi il injuram, iar altii il divinizeaza...in turcia pana si fanii lui fener si cei ai lui besiktas il respecta, iar la noi este improscat cu noroi...natie de oligpfreni ce suntem...ne meritam soarta

doru5
doru5  •  05 Februarie 2010, 23:09

LA MULTI ANI HAGI!!! Nu o sa fie niciodata altul ca tine! Ne-ai adus atatea momente de fericire in vremuri la fel de negre ca cele pe care le traim astazi. dar acum nu avem un Hagi care sa ne aduca atatea bucurii!

 •  05 Februarie 2010, 22:05

Adi Mutu e mai talentat decat Hagi, pe Hgi l-au facut mare Mircea Lucescu si raduciociu, prerea mea... Dobrin si Dumitrache au fost peste Hagi ca valoare si ei.

Vezi toate comentariile (51)
Comentează