FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI FRF

ALEGERILE FRF // EXCLUSIV Ionuț Lupescu se proclamă învingător: "Voi câștiga cu 70% din voturi” » Cum a reacționat după anunțul lui Dragnea și ce spune despre contractele cu FRF

Articol de - Publicat miercuri, 18 aprilie 2018 08:42

Astăzi, de la ora 11:00, au loc alegerile pentru președintele FRF. Răzvan Burleanu, Ionuț Lupescu, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan sunt cei patru candidați. 

  • Gazeta Sporturilor are 4 reporteri la sediul FRF și te va ține la curent cu cele mai noi informații de la alegeri

Ionuț Lupescu e convins că va obține din primul tur mandatul de președinte FRF, explică de ce s-a întâlnit în campanie cu oameni politici din toate partidele și promite că va elimina din federație ”accesele de grandomanie ale actualei conduceri”

- Domnule Lupescu, au trecut două luni de când ați intrat în campanie, au fost diferențe majore între ce vă așteptați să găsiți la nivelul votanților și ce ați descoperit în teritoriu?
- Cu unii dintre membrii afiliați mă cunoșteam din mandatul precedent, dar nu știam cum s-a schimbat fiecare în timp, cum mai gândește și ce planuri are. Pe alții i-am întâlnit acum prima dată și mi-am pus problema cum să-i abordez ca să mă fac înțeles cât mai bine despre ce doresc să realizez din postura de președinte FRF. Am fost direct, natural, iar șansa de a mă întâlni cu 95 la sută dintre votanți a însemnat o experiență extraordinară. Am discutat și cu primari, cu șefi de Consilii Județene de toate culorile politice și peste tot am simțit că oamenii doresc o schimbare în competență. Asta îmi dă încredere că putem dezvolta împreună fotbalul românesc.

- Șeful PSD, Liviu Dragnea, și-a manifestat deschis susținerea pentru dumneavoastră. Mulți l-au perceput ca pe un mesaj subliminal important către Adunarea Generală FRF: "Votați Lupescu!".
- Domnul Dragnea s-a pronunțat ca microbist în același fel în care s-au pronunțat milioane de suporteri din această țară cu referire la actuala federație. Să fie limpede: pentru mine, politica sportului înseamnă roșu, galben și albastru! Mi-am prezentat programul la întâlniri cu oameni politici din toate partidele, iar mesajul meu a fost unul clar: avem nevoie de unitate și trebuie să facem o prioritate din sport la nivel național. Peste 90 la sută din fotbalul românesc e finanțat de autorități locale. Unde sunt banii? La Guvern, la ministere, la autoritățile locale, la multinaționale. Dar oamenii din multinaționale nu se vor implica masiv în sport atât timp cât nu va exista o lege a sponsorizării coerentă și articulată. Așa că rămân celelalte trei categorii.

"Plan Național Strategic de dezvoltare a sportului"

- Impresia a fost însă că ați încercat să capacitați sprijinul politic pentru obținerea mandatului la FRF.
- Dorința mea este ca, împreună cu COSR și cu alte federații, să mergem spre zona politică și să propunem un plan național strategic de dezvoltare a sportului, iar pentru asta trebuie să-i convingem pe politicieni că e important ca statul să investească în infrastructură, de pildă. Sau în copii și juniori. Asta se poate face pe programe pe care să le alcătuiască fiecare federație, cu propriile nevoi. M-am bucurat când am auzit declarația că partidele din Parlament au deschidere totală spre sport. Nu-mi mai amintesc un alt moment după Revoluție în care să fi existat o asemenea disponibilitate. Acesta e rolul unui președinte de federație, să se implice inclusiv în zona de decizie politică pentru dezvoltarea fotbalului în cazul nostru. Despre asta e vorba. Restul sunt speculații de campanie. Nu cer bani pentru mine, ci insist pentru a avea o legislație clară pe zona de investiții în fotbal, în sport.

- Ați întâlnit în țară votanți care să refuze dialogul pe motivul că sunt susținătorii lui Burleanu sau Pușcaș?
- Nu. Cei care mi-au spus că au o relație bună cu actuala conducere au fost corecți, mi-au descris și motivele, iar eu am încercat să le explic faptul că nu li s-a făcut niciun favor, fiindcă era vorba despre finanțări care oricum trebuiau să ajungă la ei. I-am convins însă pe mulți că mă pricep la fotbal, n-am venit să distrug, ci să ajut la dezvoltarea fotbalului românesc. Am întâlnit oameni sinceri, alții care nu mă priveau ochi sau unii care puneau întrebări ce, de fapt, nu le aparțineau.

"Am promovat arbitri, am creat competiții eficiente, relații externe excelente"

- Adică?
- La Bacău m-a întrebat un votant care venea din alt județ dacă mă întorc în țară ca să conduc o federație unde se vine cu portbagajul plin. L-am întrebat de când e afiliat, mi-a răspuns că de doi ani. "Asta înseamnă că dumneata cunoști doar actuala administrație. Înțeleg că așa se lucrează acum la FRF? Credeți că eu mă întorc din Elveția ca să-mi umpleți mie portbagajul?". Ceilalți 15-20 de oameni din sală au început să râdă.

- Spuneți-mi trei lucruri de care sunteți mulțumit din mandatul dumneavoastră precedent.
- M-am ocupat timp de un an de arbitraj, perioadă în care am promovat tineri, între care azi îi regăsim pe Kovacs, Radu Petrescu, Hațegan sau Avram. A mai existat campionatul selecționatelor regionale U16, realizat prin AJF-uri, care, din păcate, s-a oprit la un an după plecarea mea din federație. E un proiect pe care vreau să-l repun pe picioare, fiindcă din acea competiție au scos capul mulți jucători, printre care Mitriță sau Rotariu. E vorba apoi de relațiile externe. Am avut un președinte în Comitetul Executiv UEFA, oameni în comisii importante la UEFA și la FIFA. În 2007, am adunat la București 27 de federații din estul Europei pentru a încerca să echilibrăm balanța cu Vestul în CEx și comisiile UEFA. Am stabilit atunci să fim mai uniți, iar asta se vede și azi: există acest echilibru Vest – Est.

"Am convins în campanie susținători de-ai lui Burleanu"

- Și trei erori ale mandatului din 2005-2011?
- Există o distincție între a fi președintele FRF și a fi director general, cum am fost eu atunci. Președintele trasează strategia, directorul general și secretarul general se ocupă să implementeze deciziile Comitetului Executiv și ale Adunării Generale. Când am venit în FRF, exista deficit bugetar de peste un milion de euro, la plecare am raportat plus trei milioane de euro. Deși nu era între atribuțiile mele, poate ar fi trebuit o aplecare mai mare spre copii și juniori, spre fotbalul de bază și relația cu AJF-urile. Dar, repet, nu depindea de mine!

- Estimați că în campanie ați absorbit voturi și dintre cele care mergeau aprioric la actualul președinte?
- Da! Cred că sunt destui pe care i-am convins. Unii mai noi nu știau ce am făcut, nici la FRF, nici la UEFA. Le-am explicat ce fac în adminsitrația sportivă la cel mai înalt nivel de aproape 13 ani. Li se spusese că sunt arogant, că vreau să distrug, să schimb tot. Diversiuni! Iar după ce m-au cunoscut, oamenii mi-au zis: "Dar nimic nu e real din ce ni se transmisese".

"Nu sunt masochist să mai repet afaceri cu FRF"

- Printre dezvăluirile făcute pe blog de președintele Burleanu s-au numărat și cele legate de afacerile dintre FRF și firme ale familiei dumnevoastră. Într-un nou mandat, ați mai repeta aceleași circuite?
- Aș fi naiv să mai procedez încă o dată la fel din două motive: nu doresc să mai fac afaceri proaste pentru familie și nu intenționez să-mi deschid nicio firmă în România. Am explicat deja că documentele au fost prezentate într-un mod denaturat, am oferit motivele pentru care am procedat așa atunci. Toate contractele au fost, de fapt, în avantajul federației. Dar am învățat din acea experiență și nu pot fi masochist s-o repet. Voi promova transparența, nu cum s-a întâmplat în ultimii patru ani.

- Asta înseamnă că vom ști inclusiv salariul președintelui?
- Nu va fi un secret. Nu m-am întors pentru salariul de la FRF. Sper însă să mai existe bani pentru salariile oamenilor în federație.

"Iancu e rău când lucrează cu Lupescu și e bun în mandatul Burleanu?"

- Ați punctat deseori în campanie că organigrama actuală a federației vi se pare umflată. Vor pleca mulți oameni din actuala structură dacă veți câștiga alegerile?
- Toată lumea va fi reevaluată! Va exista, în primul rând, un audit financiar pentru a vedea cum au decurs lucrurile în ultimii patru ani. Și va mai fi apoi o discuție cu resursele umane, fiindcă e foarte important să-i cunosc repede pe oameni. Va conta competența și eficientizarea costurilor. Un buget de salarii de cinci milioane de euro e foarte mare. A mai existat și această chestie de grandomanie: să umble toți în Mercedesuri, să stea în vile și apartamente din cele mai bune zone. Iar când ai la Mogoșoaia o bază de fitness foarte OK, ce-ți mai trebuie să arunci resurse pe abonamente la World Class?

- Opozanții dumneavoastră v-au acuzat că veți aduce în staff persoane controversate, precum Prunea, Cristi Iancu sau Kassai? Veți lucra cu vreunul dintre ei, indiferent de postură?
- Cu ce e controversat Prunea? E un tip curat, iar dacă e mai vocal și mai abrupt în exprimare înseamnă că nu se pricepe la administrație și nu are valoare? A fost unul dintre marii fotbaliști ai României, iar dacă a stat cinci ani în fruntea clubului din Iași îmi închipui că a făcut o treabă bună. Repet: are deschise porțile federației oricine e competent și dorește binele fotbalului românesc! Kiki Iancu lucrează și acum cu FRF. Adică e grav că a lucrat și sub mandatul meu, dar e bine când colaborează cu administrația Burleanu? Iar Kassai nu va face parte din staff, la fel cum nu se vor regăsi nici Bodescu, Vișan sau Mircea Sandu.

- Credeți că alegerile se vor tranșa din primul tur?
- Da, așa cum au și anunțat cei din FRF. Dar câștigătorul voi fi eu! Varianta pesimistă e că voi aduna 65-70 la sută din voturi.

"Trei greșeli ale administrației Burleanu? Lipsa performanței la toate nivelurile, învrăjbirea practicată între membrii FRF, în relația cu LPF, cu suporterii, cu jurnaliștii, între arbitri. Și absența credibilității"Ionuț Lupescu

11 proiecte din programul lui Lupescu

  •  Reînființarea unei competiții pentru tinerele speranțe:
  • Clasificarea cluburilor de copii și juniori și creșterea valorii grilei de formare;
  • Creșterea vizibilității fotbalului feminin și a competițiilor de tineret;
  • Îmbunătățirea regulamentelor FRF și reevaluarea taxelor și penalităților;
  • Creșterea finanțării pentru fotbalul de bază;
  • Eliminarea barajelor de la Liga a IV-a pentru promovarea în Liga a III-a;
  • Antrenori mai bine pregătiți, cursuri racordate la tehnici de nivel UEFA;
  • Consultanță privind accesarea de fonduri;
  • Finanțare din bugetul MTS;
  • Îmbunătățirea arbitrajelor și scăderea cheltuielilor de arbitraj;
  • Procedură electronică pentru legitimarea jucătorilor 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
fibra
fibra  •  18 Aprilie 2018, 14:16

Inca unul "modest" e sigur ca ajunge presedinte.Mai sunteti fratilor? Sunt sigur ca sunteti multi, dar vai de noi.

ludasmatyi
ludasmatyi  •  18 Aprilie 2018, 12:52

De unde stie ***L)upescu rezultatul?? S-a aliat cu PSD si ANTENA 3.Nu vrem politica in fotbal...nu vrem reinvierea comunismului in fotbal..nu vrem echipa de aur ci o echipa cinstita la carma fotbalului romanesc !!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

893496014006517
Marian Dinu  •  18 Aprilie 2018, 12:45

Mafia Psd, Imi doream sa castige Lupescu, el va castiga siguranta pentru că are alături mafia Psd, dar sunt total dezamăgit, Imi doream sa castige corect si fără să se afișeze cu Psd sau pușcăriași gen popescu care nu-i mai tace gura de cand a iesit din pușcărie, toți îl văd vedeta, noi toți ii vedem pe infractori ca si cum sunt niste oameni buni si corecți, bravo romania, bravo, trebuie sa învățăm copiii noștri sa meargă pe șmecherii si furaciuni ca doar atunci ești cineva, altfel ești idiot.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează