FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - KOSOVO 2-0

ANALIZĂ Arma secretă M&M » Mihăilă și Moruțan, impact incredibil din postură de rezerve

Valentin Mihăilă și Olimpiu Moruțan, principale schimbări făcute de selecționerul Edward Ioedănescu în preliminariile Euro 2024 / captură video
Valentin Mihăilă și Olimpiu Moruțan, principale schimbări făcute de selecționerul Edward Ioedănescu în preliminariile Euro 2024 / captură video

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 14:42 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 18:46

Mihăilă și Moruțan și-au pus amprenta, din postură de rezerve, pe 4 din cele 6 puncte câștigate de România în „dublele” de foc din iunie și septembrie.

Practic, extremele Valentin Mihăilă (23 de ani) și Olimpiu Moruțan (24) au devenit adevărate arme secrete pentru selecționerul Edward Iordănescu, în campania de calificare la Euro 2024. 

Valentin Mihăilă a oferit declarația zilei: „Am intrat în vestiar, dar nu să ascult ce vorbește Mister, ci să mă duc la toaletă”
ROMÂNIA - KOSOVO 2-0
Valentin Mihăilă a oferit declarația zilei: „Am intrat în vestiar, dar nu să ascult ce vorbește Mister, ci să mă duc la toaletă”

Introduși în repriza secundă în ultimele patru meciuri, cu Kosovo (0-0), la Priștina, cu Elveția (2-2), cu Israel (1-1) și cu Kosovo (2-0), cei doi tricolori au avut un impact extraordinar.

La Lucerna, Iordănescu i-a introdus pe teren, la "pachet", pe Vali și pe Olimpiu, în ultima jumătate de oră de joc, când Elveția conducea cu 2-0 și totul părea pierdut. Moruțan și Mihăilă au ieșit la rampă și au salvat miraculos un punct. 

Fotbalistul Parmei a reușit egalarea, prin două goluri marcate în minutele 89 și 90+2, din pasele geniale ale lui Moruțan.

Marți seară, cu Kosovo, pe Arena Națională, Mihăilă și Moruțan au intrat iarăși împreună. Selecționerul i-a trimis pe gazon în minutul 71, când scorul era 0-0, iar naționala avea nevoie de o scânteie, după ce Stanciu ratase o lovitură de la 11 metri, înainte cu 10 minute.

Olimpiu Moruțan și Valentin Mihăilă au dinamizat jocul naționalei României în finalul partidei cu Kosovo

Din nou, cuplul M&M a dinamizat jocul reprezentativei și a contribuit decisiv la victorie. Moruțan a inițiat cu mult curaj acțiunile de la ambele goluri. La reușita lui Stanciu (83) a fost implicat și Mihăilă, cel care avea să înscrie pentru 2-0 (90+3) și să închidă, practic, meciul.

Olimpiu Moruțan mai are în cont o pasă decisivă, la golul prin care Dennis Man a deblocat tabela în meciul de debut din Andorra (2-0). Moruțan a fost titular doar în primele două partide din preliminarii, cu Andorra și Belarus (2-1), adversari care se aglomerează în defensivă și nu pun mari probleme în atac, iar Edi Iordănescu consideră că un jucător de profilul lui Moruțan poate destabiliza fundașii adverși.

De ce au fost rezerve Olimpiu Moruțan și Valentin Mihăilă în meciurile tari

De ce nu i-a titularizat Edi Iordănescu pe Mihăilă și pe Moruțan în partidele cu Kosovo, tur-retur, Elveția și Israel? 

Din informațiile GSP, selecționerul a considerat aceste întâlniri ca fiind cu un grad ridicat de agresivitate din partea adversarilor și a apelat la jucători care pot face mai bine și faza defensivă: Fl. Coman, Sorescu, I. Hagi, Man. Selecționerul i-a introdus pe M&M numai când a decis să forțeze în ofensivă.

Mihăilă este golgheterul naționalei României în această campanie de calificare la Euro 2024, cu trei goluri înscrise din 6 șuturi, 3 pe poartă. Extrema Parmei a jucat 115 minute în patru meciuri. Ceilalți marcatori sunt N. Stanciu (2), Alibec (2), A. Burcă (1), Man (1).

Moruțan, cu 3 pase decisive, este cel mai bun servant din lotul României. Urmează R. Marin (2) și Rațiu (1),.

Olimpiu Moruțan: „Trebuie să jucăm tiki-taka cum vă place vouă”

Prestația solidă din meciul cu Kosovo (2-0) i-a dat curaj lui Olimpiu Moruțan și în fața microfoanelor. La zona mixtă, tricolorul de la Ankaragücü a oferit declarații într-o notă ironică și a stârnit o adevărată polemică.

„Trebuie să jucăm tiki-taka cum vă place vouă. Mă bucur că am câștigat. Nu contează cine joacă bine. Asta ne dorim și noi, să jucăm bine. Mai trebuie să punem unele lucruri la punct.

Am avut un om în plus, am mers peste ei. Ne doream victoria, asta e clar.

Vom vedea la meciurile următoare ce vom face. Lumea nu ne vede calificați, suntem jucători slabi, dar noi încercăm să dăm totul", a spus Olimpiu Moruțan după victoria contra kosovarilor.

Moruțan a continuat într-o notă sarcastică: "Lumea nu ne vede calificați. Suntem jucători slabi. Noi jucăm pentru noi. Toată lumea ne critică. Normal că suntem slabi, nu? Am jucat prost cu Israel, deci suntem slabi.

Ne bucurăm că am câștigat acum. Am jucat puțin mai bine azi, nu? Am jucat mai liberi. Dacă suntem slabi, mergem mai departe. Așa cum suntem, vrem să ne calificăm la EURO! Acesta este obiectivul nostru".

Edi Iordănescu îl apără pe Moruțan, Mihai Stoica e revoltat

Edi Iordănescu i-a luat apărarea lui Moruțan.

Moruțan e un copil care suferă foarte tare, un copil cu suflet mare, e un român bun, care a fost la loturile naționale mereu. Sunt niște refulări ale băieților, e greu de gestionat. Nu pot să le confisc telefoanele, familiile lor suferă pentru ei. Haideți să îi înțelegem și noi. Eu am știut să accept, să îmi însușesc criticile. Ei au altă vârstă.

- Edward Iordănescu, selecționer România

Prezent în studioul Orange Sport, Mihai Stoica a răbufnit la auzul explicațiilor selecționerului.

Îmi vine să o iau razna pe drum. Nu se mai termină odată prostia asta? Suferă jucătorii? Păi ei singuri au zis că sunt foarte slabi! Ce vrea omul ăsta de la noi? Joci mizerabil cu Israel, dar n-ai voie să vorbești. Au înnebunit oamenii, au murit oameni la Revoluție ca să putem vorbi. Care e problema? Că spun oamenii ce văd când joci sub orice critică?

- Mihai Stoica, președinte FCSB

VIDEO. România - Kosovo // Valentin Mihăilă, autorul celui de-al doilea gol, declarații după victoria „tricolorilor”: „Știam că eu și Moruțan puteam schimba jocul”

Citește și alte articole:

Nu s-a văzut la TV » Portarul lui Kosovo, semne obscene către fanii României după finalul meciului

Jandarmeria acuză FRF după România - Kosovo: „Răspunderea aparține organizatorului” + 458 dintre fani care au provocat incidente au fost identificați

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
observator_federal
observator_federal  •  13 Septembrie 2023, 18:41

Asta cu "pasele geniale" ale lui Moruțan în meciul din Elveția, face carieră în media sportivă românească... La primul gol, Moruțan fiind extremă dreaptă "de picior invers" adică stângaci, ca să centreze a trebuit să se întoarcă cu spatele spre poarta adversă iar efectul imprimat mingii prin șutul cu stângul, cu interiorul, era impropriu unei finalizări din aripa stângă (ori poate că de fapt a vrut să-i centreze în careu lui Pușcaș??)... Doar viteza lui ("supersonică") i-a permis lui Mihăilă să ajungă fix la timp la locul de întâlnire cu "centrarea", iar lovirea precisă -cu stângul, din voleu- din alergare a mingii a produs un gol imparabil, la colțul lung, o finalizare dificilă perfect realizată. La al doilea gol, Mihăilă s-a demarcat foarte clar printr-un sprint irezistibil pornit din jumătatea proprie și toată lumea aștepta cu înfrigurare ca mingea să ajungă la el - meritul lui Moruțan este că "a răspuns așteptărilor", că a reușit să-i paseze (după ce și-a mutat mai întâu mingea pe stângul...), iar Mihăilă a trecut cu mingea la picior ca un bolid pe lîngă fundașul advers și a șutat fulgerător la colțul scurt. Aș zice că de fapt golurile perfecte ale lui Mihăilă au fost "geniale", Moruțan având meritul unor execuții "corecte".

talpaiadului
talpaiadului  •  13 Septembrie 2023, 16:37

Morutan a schimbat soarta meciului, fara el probabil s-ar fi terminat la egalitate. Sa-i dam cezarului ce-i al cezarului, bravo Morutan, ieri a fost la inaltime!

reflector
reflector  •  13 Septembrie 2023, 15:55

Felicitări echipei naționale pentru aceasta victorie, adevărat este ca după schimbările făcute de antrenor în special prin întrările lui Morutan și Mihăilă , jocul nostru a fost bun!! Bravo băieților și antrenorilor echipei naționale !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează