FOTBAL  »  NATIONALA  »  CANDIDATURĂ EURO 2020

Bulgaria şi România repun pe tapet problema candidaturii la Euro 2020: "Ne-ar trebui 4 miliarde de euro"

Mihailov şi Mircea Sandu discută intens despre candidatura României şi a Bulgariei la Euro 2020.
Mihailov şi Mircea Sandu discută intens despre candidatura României şi a Bulgariei la Euro 2020.

Articol de - Publicat marti, 06 decembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 06 decembrie 2011 00:16

Aceasta e suma necesară estimată de FRF pentru a intra cu şanse în cursa pentru turneul final de peste 9 ani. Şeful federaţiei de la Sofia, Borislav Mihailov, a spus, ieri, că "e posibil ca, în martie 2012, România şi Bulgaria să-şi depună candidatura oficială pentru Euro 2020"

Şeful federaţiei bulgare, Borislav Mihailov, a redeschis, ieri, subiectul organizării Euro 2020, împreună cu România: "Ţările noastre sînt dispuse să preia organizarea turneului final de peste 9 ani. În ceea ce ne priveşte, am demarat deja o serie de programe care vizează construcţia de noi stadioane, la Sofia, Varna şi Burgas. Am discutat despre asta cu omologul meu român, Mircea Sandu. Avem destul timp. Cu sprijinul guvernelor României şi Bulgariei, sînt convins că putem realiza acest proiect. În martie 2012 este foarte posibil ca, împreună cu România, să ne depunem candidatura pentru organizarea Euro 2020".

Un atu: Mihailov e şi el în Comitetul Executiv UEFA
Proiectul, detaliat pentru site-ul bulgar novinite.com, nu e unul nou. Datează încă din 2007. Dar, din acest an, posibila candidatură româno-bulgară are un nou atu. Din martie, Borislav Mihailov a devenit şi el membru în Comitetul Executiv UEFA, acolo unde Mircea Sandu e deja la al doilea mandat.

De la lansarea ideii, în urmă cu 4 ani, România a făcut cîţiva paşi importanţi. A construit Naţional Arena (55.000 locuri) şi Cluj Arena (30.200 locuri), care au costat 190 milioane de euro, respectiv 45 milioane de euro. Bulgaria nu are însă nici un stadion Elite. România a organizat anul acesta CE Under 19, iar la anul va găzdui finala Europa League.

Mircea Sandu a transmis ieri, prin ofiţerul de presă al FRF, că "deocamdată nu vreau să fac nici un fel de comentariu pe această temă".
FRF: studiu al costurilor încă din 2004

În urmă cu 7 ani, FRF a cerut un audit unei prestigioase firme, PriceWaterHouseCooper, ca să afle costul estimativ pentru ca România să poată organiza singură un turneu final european. Un federal a mărturisit că "la nivelul acelui an, cînd nu aveam cele două stadioane moderne de acum, a reieşit că ar fi necesare cam 10 miliarde de euro. Nu stadioanele sînt marea problemă, ci infrastructura adiacentă, autostrăzile, aeroporturile internaţionale, hotelurile de cinci stele. Şi alături de Bulgaria, tot ne-ar trebui vreo patru miliarde de euro".

"E un obiectiv care depinde de voinţa politică. Dacă va exista, candidatura româno-bulgară ar putea prinde viaţă. Dar noi am făcut 100 de kilometri de autostradă în 20 de ani. Cum o să lucrăm mai repede pentru un plan gen Euro 2020?!" (Ionuţ Lupescu, oficial UEFA)

20 de meciuri în plus va avea un turneu final european cu 24 de finaliste, faţă de unul cu 16, cum este Euro 2012. Euro 2020 va număra un total de 51 de partide

Intenţii de candidatură pentru Euro 2020
Armenia-Azerbaidjan-Georgia
Belgia- singură
Bosnia-Croaţia - Serbia
Cehia-Slovacia
România-Bulgaria sau Ungaria
Olanda - singură
Irlanda-Scoţia-Ţara Galilor
Turcia-singură

Candidaturile oficiale se vor depune în 2012, iar UEFA va face prima selecţie în aprilie 2013, cînd se vor stabili "finalistele" pentru desemnarea gazdei Euro 2020.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
viorescu
viorescu  •  06 Decembrie 2011, 13:01

4 miliarde de pumni!! Ce ne recomanda sa organizam asa ceva? Scandalurile fara de sfirsit? Abuzurile si coruptia?? S-au gasit tanda si manda, ultimele gaini din europa sa organizeze CE. Nici ca gluma nu e buna ideea asta. Ar fi pacat de fotbal.

alenb
alenb  •  06 Decembrie 2011, 12:53
Postat de ghenceabogdan pe 06 Decembrie 2011, 09:53

Vezi amice ca taratul bulgar care la un moment dat avea parti din Valahia a avut destui tari si voievoizi valahi, adica stramosi de-ai nostri. Era o uniunte care a tinut pentru ca exista cooperare si pentru ca am avut si noi conducatori, deci stai linistit ca nu prin cuceriri s-a format taratul de care vorbesti tu.

Care mah ca ti-i mananc acum :) Krum, Simeon, Boris, Tervel cel supranumit salvatorul europei? Poate "valahul" Asparuh sub care au cucerit Dobrogea si Tracia. Daca citesti istorii care ne prezinta pe noi buricul pamantului normal ca inveti prostii.. .Ce vrei tu sa zici este despre al 2 lea tarat bulgar, aparut 5 secole mai tarziu. Despre asanesti noua ne place sa credem ca erau vlahi, iar bulgarii ii considera de ai lor. Probabil erau cumani de origine :)

prydanys
prydanys  •  06 Decembrie 2011, 11:20

Chiar dc par foarte multi bani o mare parte din ei ar fi recuperatii numai din serviciile paltite de suporterii care ar veni, plus ca am ramane si noi insfarsit o infrastructura europeana.Si daca ne gandim ca an de an furturile de la buget sunt mult mai mari de 4 miliarde suma chiar nu e mare deloc pentru beneficiile aduse.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează