FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONFERINŢĂ VICTOR PIŢURCĂ

Ce va spune şi ce nu va spune Piţi » Selecţionerul iese la lumină astăzi într-o conferinţă de presă

Articol de - Publicat marti, 02 aprilie 2013 00:00 / Actualizat marti, 02 aprilie 2013 01:17

Gazeta şi-a imaginat elementele pe care le va expune Victor Piţurcă la sediul FRF şi problemele asupra cărora, cel mai probabil, va menţine tăcerea sau le va trece la capitolul ”şi altele”. Va fi ora unui raport detaliat şi credibil?


Am trecut de jumătatea calificărilor pentru CM 2014, iar selecţionerul se va arăta azi într-o conferinţă de presă după cele două meciuri tulburi de la sfîrşitul lui martie: 2-2 la Budapesta şi 0-4 la Amsterdam. "Va anunţa care e proiectul în continuare pentru aceste calificări. Mizăm că locul doi e realizabil. Am spus în repetate rînduri că tot ce se întîmplă înainte de 2016 e un bonus. Puţină răbdare! Dar, din toamnă, aş vrea să văd mai mult la echipa naţională", anunţa şeful FRF, Mircea Sandu, chiar la revenirea din Olanda.

Ce va spune şi ce nu va spune Piţi la explicaţiile publice de la Casa Fotbalului? E un exerciţiu mediatic ad-hoc. Şi un soi de raport al mandatului pentru selecţioner, care a atras valuri de furie, declanşate de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, după ce a prezentat în Comitetul Executiv, într-o singură coală, munca sa la "naţională". Efect al respingerii oricărei idei de a colabora cu un CEx care l-a mazilit în '99, deşi reuşise calificarea la Euro 2000.

Şi două remarce. Momentul de azi e tot mai asemănător celor în care s-au aflat Boloni şi Dinu, cu consecinţe diferite. După 0-3 cu Italia în 2000, Loţi a renunţat la contingentul veteranilor, Belodedici, Dan Petrescu şi Lupescu. În schimb, Mister a fost debarcat după celebrul episod Kosice, 2-5 cu Cehoslovacia. Să vedem însă cum arată tabloul lui Piţurcă!

Atmosfera
Ce va spune:
Există echilibru şi linişte la "naţională", după ani de frămîntări: cei care se abat de la disciplină nu sînt convocaţi.

Ce nu va spune:

România a avut şase căpitani în 20 de meciuri cu Piţurcă. Echilibrul din vestiar a rămas încă o problemă nerezolvată, asta şi în absenţa unui lider veritabil. "Naţionala" lui Piţurcă a avut 6 purtători de banderolă, în următoarea succesiune: Nicoliţă, Raţ (3 partide), Mutu, Raţ, Goian, M. Niculae, Mutu, Raţ (7 partide), Marica, Raţ, Mutu, Raţ. Lider la general e Raţ: 13 meciuri în postura de căpitan.
Escapadele nu au lipsit: şpriţul lui Mutu şi Tamaş în San Marino, 2011, şi "grupul vesel" de după 0-4 cu Olanda, dezvăluit de Dragomir, la care ar fi participat, printre alţii, Tamaş, Torje şi Chipciu.

Suporterii
Ce va spune:
"Naţionala" a strîns 183.637 de suporteri în cele 6 partide disputate acasă, faţă de doar 71.500 în ultimele 6 partide pe teren propriu din mandatul lui Răzvan Lucescu. Media de spectatori a crescut de la 11.916 fani la 71.500, încurajată şi de startul bun din actuala campanie, cu victorii în Estonia şi Turcia.

Ce nu va spune:
Toate cele 6 partide din mandatul lui Piţi s-au desfăşurat pe Arena Naţională, 0-0 cu Franţa reprezentînd chiar inaugurarea stadionului. Lucescu jr. a disputat cele 6 meciuri pe Ghencea, în Giuleşti, la Piatra-Neamţ sau Timişoara, unde capacitatea e sub cea a noului stadion din Bucureşti. În plus, conjunctura e alta: Piţi s-a aflat la startul preliminariilor, Lucescu spre finalul unei campanii dezamăgitoare.


49.182 spectatori e numărul maxim de fani la meciurile "naţionalei" de acasă cu Piţurcă selecţioner: România-Franţa 0-0, septembrie 2011, inaugurarea Arenei Naţionale

16.000 spectatori e recordul lui Lucescu jr. în ultimele 6 partide ca selecţioner: 0-2 cu Israel, martie 2010, la Timişoara

Reconstrucţia
Ce va spune:
În cele 20 de partide au fost folosiţi 59 de jucători, iar dintre aceştia 23 şi-au făcut debutul la "naţională". Chiricheş, Pintilii, Luchin, Maxim şi Grozav au devenit prezenţe constante la lot. Chiricheş e chiar liderul la minute jucate în actualul mandat, cu 1426 de minute în teren.

Ce nu va spune:
Dintre debutanţi, Chiricheş e singurul care a prins peste 50% din minutele posibile în cele 20 de partide. Există însă şi cazurile experimentale Bumba, Pleaşcă, Nicoară sau Nistor: niciunul n-a prins 90 de minute. Şi golgeterul la zi din L1, Rusescu, a strîns doar 55 de minute cu Piţi pe bancă. Selecţionerul a renunţat la fotbalişti importanţi în actualul mandat: Săpunaru, Gabi Mureşan sau Sînmărtean.

Cei mai folosiţi 11 jucători ai lui Piţurcă
Tătăruşanu, Goian, Chiricheş, Raţ, Bourceanu, Pintilii, Lazăr, Torje, Stancu, Tănase, Marica

Jucători folosiţi Debutanţi Portari Fundaşi Mijlocaşi Atacanţi
58 23 5 16 33 10


5 portari a folosit Piţurcă în 20 de partide, caz unic la nivelul reprezentativelor europene în acelaşi interval: Tătăruşanu, Pantilimon, Lung jr., Lobonţ şi Bălgrădean

Obiectivul personal
Ce va spune:
Scopul e calificarea la Euro 2016, obiectivul din contractul selecţionerului, dar nu neglijăm preliminariile CM 2014, pe ideea că ar fi extraordinar să ajungem la Mondiale, dacă vom fi ajutaţi de conjunctură.

Ce nu va spune:
Utilizarea constantă a unor fotbalişti precum Goian, M. Niculae, Raţ, Mutu şi Lobonţ a presupus frînarea tinerilor: conturarea unui lot pentru următoarea campanie nu are încă argumente solide, vorbim de fotbalişti care vor împlini 33-34 de ani la mijlocul preliminariilor viitoare.

Şi varianta unei formule închegate pentru calificarea la Mondial e şubredă. În cele 6 partide din preliminarii, Piţurcă a folosit 5 linii în apărare: doar la 1-0 cu Turcia şi 1-4 cu Olanda s-au regăsit aceiaşi patru titulari în defensivă. Stoperul Tamaş a fost folosit fundaş dreapta, Stancu a activat atît mijlocaş stînga, cît şi vîrf, Mutu a prins cîteva minute în banda stîngă şi o partidă întreagă, cu Ungaria, ca atacant central.

109 minute a prins Maxim pe teren în mandatul lui Piţurcă, în vreme ce Marius Niculae a jucat 220 de minute

Cursa spre CM 2014
Ce va spune:
După 6 partide, România se află pe locul 3 în grupă, cu 10 puncte. Dacă nu pierdem cu Ungaria, acasă, avem şanse foarte mari să prindem locul 2 în grupă şi să mergem la baraj. Urmează un program mai uşor, jucăm cu Ungaria, Turcia şi Estonia acasă, doar cu Andorra în deplasare.

Ce nu va spune:
Privind ultimele 7 campanii de calificare la turnee finale, situaţia e în cumpănă: după 6 partide, în preliminariile Euro 2004 şi CM 2006, aveam tot 10 puncte, şi nu ne-am calificat! E drept însă că finalul calificărilor propunea un program mai greu în ambele cazuri.
Piţurcă a declarat public faptul că nu îl interesează scorul cu Andorra şi n-a mutat defensiv în meciul de la Amsterdam, cînd era deja 0-2; asta în condiţiile în care golaverajul general este principalul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte în grupă, o situaţie foarte posibilă la finalul preliminariilor dat fiind echilibrul forţelor pentru locul 2.

Cum am stat la ultimele 7 campanii
Preliminarii Puncte după 6 meciuri Rezultat
Euro 2012 8 p nu ne-am calificat
CM 2010 7 p nu ne-am calificat
Euro 2008 14 p calificare
CM 2006 10 p nu ne-am calificat
Euro 2004 10 p nu ne-am calificat
CM 2002 12 p baraj
Euro 2000 14 p calificare

Ce joacă "naţionala"
Ce va spune:
Avem o medie de 1,7 goluri înscrise pe meci şi una de doar 1,2 goluri primte. Din 20 de partide, am cîştigat jumătate şi am pierdut doar 4.

Linie de clasament Piţurcă
20 10 6 4 34-24

Marcatorii lui Piţi
8 Torje
4 Tănase
3 Mutu, Grozav
2 M. Niculae, Chipciu, Marica, Stancu, Maxim
1 Herea, Luchin, D. Niculae, Papp, Lazăr, Găman

Ce nu va spune:
Exceptînd partida cu Andorra, 4-0, care nu va conta nici într-un clasament al locurilor secunde din fiecare grupă a preliminariilor, cifrele InStat ale "tricolorilor" din duelurile cu Estonia, Turcia, Ungaria şi "dubla" cu Olanda developează conturul neromanţat al jocului "naţionalei" cu Piţurcă pe bancă. În medie, România arată aşa:

- expediază 4 şuturi pe poartă într-un meci dintr-un total de 10 spre poartă
- comite un fault la fiecare 6 minute, un total de 16 faulturi într-o partidă
- beneficiază de numai 3 cornere pe durata a 90 de minute
- jucătorii ei cîştigă 51% din dueluri şi menţin un procentaj al posesiei de 46%
- reuşeşte 11 driblinguri pe meci, unul la fiecare 8 minute
- pierde 111 baloane în 90 de minute, mai mult de unul pe minut, şi deposedează o dată la 4 minute

Prestaţia "tricolorilor"
Cum au jucat fotbaliştii folosiţi de Piţurcă în partidele cu Estonia, Turcia, Ungaria şi în "dubla" cu Olanda. Procentele reprezintă media evoluţiilor.

565859-untitled.jpg

3 driblinguri a reuşit Maxim în 27 de minute, cîte a reuşit şi Tănase în 156 de minute

1 şut pe poartă a expediat Chipciu în 57 de minute, cît au reuşit Bourceanu, Lazăr şi Tănase la un loc în 599 de minute


"Trebuie să îi dăm încredere lui Piţurcă"
Ladislau Boloni

"Piţurcă nu mai e o soluţie pentru naţională"
Dumitru Dragomir

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (21)
fynel_0575
fynel_0575  •  02 Aprilie 2013, 13:36

DEMISIA,DEMISIA,DEMISIA,DEMISIA SI LASA-NE,SUNT ALTII MAI BUNI CA TINE,NE-AM LAMURIT CU TINE,BARBUGISTULE...!

fynel_0575
fynel_0575  •  02 Aprilie 2013, 13:32

Piturca sa plece de la nationala,sa mearga sa antreneze o echipa si sa o ia de jos cum fac antrenori amatori.El este un antrenor amator si nu are ce cauta la nationala,este prea mic pt asa ceva.Nu are fata de nationala... .LASA-NE,LASA-NE,LASA-NE,DU-TE CU DOMNUL...!

benaflek
benaflek  •  02 Aprilie 2013, 13:12

piti fa o echipa tanara piti lasa batranii

Vezi toate comentariile (21)
Comentează