FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - OLANDA, MARŢI, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE ANTENA 1 ŞI LIVEVIDEO PE GSP.RO

Crăciunescu şi Porumboiu l-au arbitrat pe Van Gaal în punctul culminant al carierei: "E prea bătrîn să mai sară ca la karate!"

Van Gaal (Ajax), la 44 de ani, zburînd în faţa lui Porumboiu +2   FOTO
Van Gaal (Ajax), la 44 de ani, zburînd în faţa lui Porumboiu

Articol de - Publicat luni, 15 octombrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 14 octombrie 2012 22:34

Pe 24 mai 1995, la Viena, actualul selecţioner al Olandei (61 de ani) i-a demonstrat lui Porumboiu, al 4-lea oficial la acea finală, cum a sărit un jucător simulînd o lovitură aeriană de arte marţiale. A învins-o pe Milan cu 1-0.

Astăzi, Louis van Gaal va ateriza la Bucureşti cu noua sa Portocală Mecanică, o combinaţie de artişti de clasă şi luptători de K1, anunţînd că vrea să cîştige a patra partidă la rînd din aceste preliminarii. Selecţionerul are 61 de ani şi este la fel de aprins în timpul meciurilor, precum în 1995. Cînd Ion Crăciunescu şi Adrian Porumboiu, ca arbitru şi al 4-lea oficial, au fost martorii marelui succes al lui Van Gaal. Dar şi al unei veritabile demonstraţii de karate!

Intrarea lui Desailly
Sîntem în 1995. O seară răcoroasă de sfîrşit de primăvară la Viena. Praterul era plin, 50.000 de fani italieni şi olandezi transformaseră cel mai mare stadion austriac într-o arenă de gladiatori.

Meciul era încă egal, Ajax - Milan 0-0, prima repriză se apropia de final, cînd Louis van Gaal a erupt pe margine ca un vulcan. "Îmi aduc aminte că Desailly, puternicul mijlocaş al rossonerilor, i-a «furat» mingea lui Litmanen, cu piciorul, chiar de deasupra capului", spune Crăciunescu, "centralul" acelei finale. Care n-a sancţionat acel duel, declanşînd furia antrenorului de la Ajax, atunci în vîrstă de 44 de ani.

"Era pătimaş atunci Van Gaal. Am înţeles că a rămas la fel. Dar nu mai poate repeta demonstraţia de arte marţiale din 1995" (Adrian Porumboiu, al 4-lea arbitru la finala Ligii din 1995)

Van Gaal, sus, în aer

"Era chiar lîngă mine. Eu tocmai îi spuneam lui Van Gaal să nu depăşească zona din faţa băncii cînd el a sărit ca la karate, imitînd intrarea lui Desailly", povesteşte Porumboiu. Imaginea cu tehnicianul batav în aer, într-o lovitură de arte marţiale, a făcut înconjurul lumii. "L-am chemat imediat pe Crăciunescu şi i-am zis tot ce s-a petrecut". Inclusiv că LvG i-a reproşat zgomotos arbitrului de rezervă acea eroare. "Nu l-am avertizat pe Van Gaal. I-am spus doar să se liniştească şi s-a liniştit", adaugă acum, 17 ani mai tîrziu, fostul şef al CCA.

"A avut dreptate Van Gaal la acea fază. Trebuia să dau lovitură liberă indirectă pentru Ajax. Am revăzut acţiunea după meci. A fost singura mea greşeală din acea finală" (Ion Crăciunescu, arbitrul finalei Ligii din 1995)

"A rîs de săritură mulţi ani mai tîrziu"
Crăciunescu continuă: "Olandezul e un gentleman. M-am întîlnit cu Van Gaal mulţi ani mai tîrziu, a fost şi Gică Popescu, şi a rîs cînd am vorbit despre săritura de la Viena. A reacţionat ca orice antrenor care pune suflet la echipă". Actualul patron al Vasluiului îl descrie pe heer Louis: "Era pătimaş atunci. Am înţeles că a rămas la fel".

Cum va reacţiona marţi, la o eventuală greşeală a arbitrului scoţian Craig Thomson? "E prea bătrîn să mai sară ca la karate", s-a amuzat Porumboiu, încheind: "Nu mai poate repeta demonstraţia de la Milan - Ajax".

19 trofee a cucerit Louis van Gaal cu cele 4 cluburi la care a antrenat: Ajax (1991-'97), Barcelona (1997-2000, 2002-'03), Alkmaar (2005-'09) şi Bayern (2009-'11)

ALTE ŞTIRI:

Îl foloseşte pe Nigel de Jong special pentru Mutu!
Van Gaal nu mai are nici o incertitudine: Nigel de Jong (27 de ani) va juca în faţa apărării marţi, nu Jordy Clasie (21 de ani). L-a chemat sîmbătă de la "naţionala" U21 pe Clasie, titular în primele două meciuri din preliminarii. Dar, în ultimele două zile, potrivit unor surse din apropierea taberei batave, s-a gîndit să pună un paznic experimentat la Mutu. "Cred că Mutu va juca, iar la un asemenea vulpoi trebuie un om puternic fizic şi psihic la marcaj". Şi acela este De Jong, susţinut de Strootman, noul căpitan. Aşa cum au exersat olandezii şi la antrenamentul secret de aseară.

Van Gaal a fost ultimul învins!
De exact 11 ani nu a mai pierdut Olanda un meci din preliminariile CM. Pe 1 septembrie 2001, portocaliii au fost învinşi de Irlanda, 0-1 la Dublin. Jucau atunci la "naţională" Van der Sar, Stam, Overmars, Kluivert şi Van Nistelrooy. Iar selecţionerul lor era acelaşi Louis van Gaal, care a ratat calificarea la Mondialul asiatic şi şi-a dat demisia în ianuarie 2002.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
vandersaar
vandersaar  •  15 Octombrie 2012, 14:04
Postat de bogdy05 pe 15 Octombrie 2012, 10:13

Porumboiu e imbracat cu camasa si cravata, pe sub trening?? :)

Chiar crezi ca meciul ala a avut loc in Romania?? Sa fim seriosi era o finala de Liga Campionilor. Avea echipament de arbitru, doar ca pe vremea aia, tricourile arbitrilor aveau gulerul alb. Si avea trening pe deasupra pt ca era in Austria intr o zi nu tocmai calduroasa.

bogdy05
bogdy05  •  15 Octombrie 2012, 10:13

Porumboiu e imbracat cu camasa si cravata, pe sub trening?? :)

flaviulucianr
flaviulucianr  •  15 Octombrie 2012, 09:01

un mare antrenor....unul dintre cei mai mari din istoria fotbalului....Respect Louis Van Gaal!....ma bucur ca inca mai am un autograf de la el, pe care mi l-a dat in 1995 (chiar in vara de dupa castigarea Ligii campionilor) cand am fost la un turneu de fotbal la Haarlem in Olanda, unul dintre cele mai tari din aceea perioada pentru echipele juvenile...pacat ca nu am facut si o poza cu el....la acel turneu, a venit, la deschiderea turneului impreuna cu Edwin Van Der Sar (de la care de asemenea am un autograf, tot de atunci) si care intre timp a devenit si el unul dintre cei mai buni portari din istoria fotbalului ;)....atunci amandoi erau la inceputul carierei la nivel inalt

Vezi toate comentariile (3)
Comentează