FOTBAL  »  NATIONALA  »  CALCULELE PENTRU RIO

Cum ne calificăm la baraj: meciul dintre Turcia şi Ungaria va desemna rivala României pentru locul 2

Altintop (jos) şi turcii pot ieşi din cursă dacă pierd contra maghiarilor (stînga)
Altintop (jos) şi turcii pot ieşi din cursă dacă pierd contra maghiarilor (stînga)

Articol de , - Publicat duminica, 24 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 23 martie 2013 21:48

România este privilegiată în cursa pentru locul secund în grupa D: joacă meciurile cu Ungaria şi Turcia acasă. Partida de poimîine va decide şi care este principala contracandidată a "tricolorilor" pentru locul 2.

Campania de calificare la CM din Brazilia a ajuns la jumătate, însă calculele pentru calificare sînt destul de complicate. Ce-i drept, România pare favorită, deoarece primeşte acasă atît vizita Ungariei, cît şi vizita Turciei. În rest, meciul de la Amsterdam, de la care "tricolorii" nu au mari speranţe, şi două partide facile, în Andorra şi cu Estonia, pe teren propriu.

Program România: Olanda (d), Ungaria (a), Turcia (a), Andorra (d), Estonia (a)

Ungaria: program dificil
Maghiarii sînt pe locul 2, însă au, în continuare, partide extrem de dificile. Joacă marţi în Turcia, apoi, în toamnă, la Bucureşti şi Amsterdam. Acasă vor juca doar cu Andorra şi Estonia, codaşele grupei, echipe care nu au strîns nici măcar un punct în compania primelor 4 clasate.

Program Ungaria: Turcia (d), România (d), Estonia (a), Olanda (d), Andorra (a)

"Otomanii", final ciudat
Singura echipă dintre granzii grupei care va primi Olanda pe teren propriu. Este un minus pentru România: batavii pot fi calificaţi deja în momentul jocului cu turcii, acesta urmînd să se dispute în ultima etapă! Acest lucru e benefic pentru naţionala de pe Bosfor, deoarece e de presupus că batavii nu vor mai forţa în ultimul meci. Atenţie şi la deplasarea din Estonia, balticii fiind genul de echipă care poate trage de un rezultat nul.

Program Turcia: Ungaria (a), Andorra (a), România (d), Estonia (d), Olanda (a)

Jocul-cheie e marţi
În timp ce România are, marţi, cea mai dificilă deplasare, la Amsterdam, Ungaria şi Turcia joacă pentru a rămîne în cursă. Practic, se decide contracandidata pentru locul 2!

Gazeta vă prezintă, în continuare, trei scenarii posibile: în cazul victoriei Turciei, succesului Ungariei ori unui egal. Pentru simplificare, se vor considera cîştigate jocurile fiecărei ţări cu Estonia şi Andorra, dar şi o înfrîngere a "tricolorilor" la Amsterdam.

1. Turcia învinge cu Ungaria
Deşi poate bucura, un rezultat pozitiv al turcilor complică situaţia. "Ienicerii" vor întîlni, la Bucureşti, o Românie obosită după duelul cu maghiarii şi, bineînţeles, vor juca acasă cu o Olandă probabil calificată. Iar marţi s-ar apropia, cel mai probabil, la un singur punct de România!

În scenariul cel mai uşor pentru "tricolori", egal cu Turcia şi Ungaria acasă, elevii lui Piţurcă însumează 18 puncte. Dar depindem de turci, care pot face maximum 19 puncte dacă bat tot şi fac meci nul la Bucureşti! O victorie în faţa turcilor ne duce, practic, pe locul 2, cu condiţia obligatorie să nu pierdem meciurile uşoare.

2. Egal la Istanbul
Turcia iese, pentru moment, din calcule. Dacă România învinge acasă Ungaria, se poate împiedică în duelul cu Arda Turan şi compania. Depinde foarte mult şi de rezultatul meciului Olanda - Ungaria, însă vecinii au demonstrat la Budapesta că au o defensivă şubredă.

Fără şanse în faţa unor vedete ca Robben, Sneijder, van Persie ori Lens! În cazul în care România face egal la Bucureşti atît cu Ungaria, cît şi cu Turcia, contează mult golurile marcate. Dacă Ungaria ar pierde în Olanda, ambele ar termina cu 18 puncte, ceea ce înseamnă că totul va fi decis de golaveraj!

3. Ungaria învinge în Turcia
Scoate Turcia din cursă şi obligă România să obţină măcar 4 puncte din "dubla" Ungaria - Turcia. Nu este un scenariu foarte fericit pentru români, însă carenţele din jocul maghiarilor şi deplasările dificile din România şi Olanda sînt încurajatoare pentru şansele noastre.

Departajare cu coeficienţi
La ultimul turneu final, Euro 2012, capii de serie la meciurile de baraj au fost decişi în urma coeficienţilor UEFA. "Deocamdată, nu s-a hotărît un sistem pentru capii de serie, însă, cel mai probabil, împărţirea se va face în funcţie de coeficienţii FIFA", au declarat surse din cadrul forului continental.

În afară de primele poziţii, care se vor califica direct la CM, cele mai bune 8 locuri 2 vor merge la baraj. În prezent, locul 2 în grupa României e ocupat de Ungaria, iar alte "naţionale" aflate pe această poziţie sînt Croaţia, Grecia, Islanda ori Spania.

9 ani au trecut de cînd Ungaria n-a mai pierdut două meciuri consecutive în preliminariile CM: în scenariul perfect, ar trebui ca maghiarii să fie învinşi la Bucureşti şi Amsterdam

3 meciuri consecutive pierduse Turcia în deplasare pînă la victoria din Andorra

4 jocuri a cîştigat România "acasă" în ultimii 3 ani, indiferent de competiţie

564792-clasament-d.jpg

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (36)
speedy73
speedy73  •  25 Martie 2013, 12:37

toate calculele astea sunt inutile. vom termina grupa pe locul 4, atat in urma turciei cat si in urma ungariei. eu asa cred. jocul de vineri nu-mi da sperante de mai mult.

iulian099
iulian099  •  24 Martie 2013, 21:57

Eu cred ca in orice conditii ne trebuie 4 pcte din meciurile acasa cu Turcia si Ungaria, greu cu turcii.

imperator
imperator  •  24 Martie 2013, 20:48
Postat de andrei_30 pe 24 Martie 2013, 19:22

Iar a venit marele oracol care anul trecut imi spunea cum Galchev e un mare jucator si ce bine ca il ia DInamo.

: )))))))))))))))))))))))))))))))

Vezi toate comentariile (36)
Comentează