FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Retro GSP 45 de ani de la debutului lui Costică Ștefănescu la națională. Un debut straniu, la o vârstă la care Balaci se lăsa practic de fotbal

Silviu Lung și Costică Ștefănescu// Foto: Arhivă GSP
Silviu Lung și Costică Ștefănescu// Foto: Arhivă GSP

Articol de , - Publicat duminica, 14 august 2022 11:16 / Actualizat duminica, 14 august 2022 11:18

Pe 14 august 1977, România și Cehoslovacia jucau finala turneului amical de la Rabat (Maroc), la care au mai participat echipele Everton și Wydad Casablanca. În ciuda faptului că adversara era campioană europeană en-titre, naționala lui Ștefan Covaci a obținut o victorie extraordinară, 3-1, goluri Dudu Georgescu (10', 35') și Anghel Iordănescu (85'), respectiv Nehoda (30').

  • Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție 

Succesul a fost cu atât mai surprinzător, cu cât, în prima partidă, tricolorii se chinuiseră cu Wydad (1-1), pe care o învinseseră doar după executarea loviturilor de departajare de la 11 metri. „Loteria penalty-urilor” a fost una ciudată, întrucât s-au ratat nu mai puțin de 7 lovituri din cele 10 executate! Pentru noi au transformat Iordănescu și Liță Dumitru.

Contra Cehoslovaciei, Covaci a folosit tot ce avea mai bun fotbalul românesc la acea dată, însă a avut curaj să și debuteze un jucător. E vorba despre Costică Ștefănescu, aruncat în luptă în minutul 70, în locul lui Sameș.

Costică Ștefănescu, primul meci la națională, în '77. Liță avea la acea oră 50 de selecții

45 de ani de la debutului lui Costică Ștefănescu la națională. Un debut straniu, la o vârstă la care Balaci se lăsa practic de fotbal
Costică Ștefănescu/ Foto: Arhivă GSP

În august '77, Ștefănescu nu era un puști. Dimpotrivă, avea 26 de ani și jumătate, purta deja banderola de căpitan al Universității Craiova, iar în prima ligă disputase nu mai puțin de 198 de partide! Comparativ, deși era cu numai un an mai mare decât Costică, Liță avea la acea oră 50 de selecții!

490 meciuria strâns Costică în prima divizie, în tricourile formațiilor Steaua ('69-'73), U Craiova ('73-'86) și FCM Brașov ('86-'88). A înscris 19 goluri

În volumul „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima”, scris de jurnalistul Ion Jianu, regretatul „Ministru al apărării” din Bănie avea să recunoască: „Sincer să fiu, la un moment dat îmi pierdusem speranța că voi mai juca la prima reprezentativă. Eu trecusem de 26 de ani, erau mereu chemați cei tineri... Apoi, nea Piști Covaci mi-a oferit șansa debutului sub tricolor, așa cum tot el mă debutase și la Steaua, în '69. Mi-am spus atunci că nu trebuie să mai părăsesc naționala decât când mă las! Și chiar așa s-a și întâmplat”.

10 trofeea câștigat Ștefănescu, în cariera de fotbalist: 3 titluri de campion și 4 Cupe ale României cu U Craiova, plus 3 Cupe cu Steaua

În toamna anului 1977, Ștefănescu n-a mai fost selecționat. Covaci spera să ducă România la Mondialul din Argentina '78 și a mizat doar pe cei care duseseră greul în grupa de calificare. Din păcate, ultimele două meciuri au însemnat două eșecuri dureroase, 0-2 în Spania și controversatul 4-6 cu Iugoslavia, astfel că turneul final a fost încă o dată ratat.

Anglia-Romania (1985). De la stânga la dreapta: Gino Iorgulescu, Rică Răducanu, Ștefan Iovan, Costică Ștefănescu, Rodion Cămătaru, Mircea Lucescu, Silviu Lung, Mircea Rădulescu
Anglia-Romania (1985). Costică Stefanescu și Aurel Neagu
Anglia-Romania (1985): Costică Ștefănescu
Costică Ștefănescu
Stefan Covaci și Cheran
+18 FOTO

Costică Ștefănescu: „În Franța ne-am mulțumit cu puțin”

După această uriașă decepție, s-a trecut la o remaniere a lotului național, iar Ștefănescu a devenit din '78 om de bază printre tricolori. La 27 de ani, vârstă la care bunul său prieten Ilie Balaci o cam terminase cu fotbalul, Costică abia își începea cariera internațională. O carieră încununată cu o prezență la Europeanul din Franța '84, dar sfârșită cu o altă mare dezamăgire, pierderea calificării la CM din Mexic '86.

După turneul final din '84, am vrut să mă retrag de la națională. Eram suprasaturat de cantonamente. Făcusem la un moment dat un calcul cu Țicleanu și ne-am speriat de rezultat: din cele 365 de zile ale anului 1983, noi am fost 269 de zile în cantonament! Nea Mircea Lucescu mă înțelesese și el, însă nu m-am putut retrage. Am fost chemat la CNEFS, iar acolo un general, care lucra și la Steaua, m-a avertizat: «Dacă refuzi naționala, n-o să mai poți juca nici la echipa de club»! 

- Costică Ștefănescu, în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima”

„Chiar dacă în Franța am avut o grupă infernală, cu Spania, Republica Federală Germania și Portugalia, consider că ne-am mulțumit cu puțin. Am scos doar un egal cu spaniolii, iar asta s-a întâmplat pentru că n-am avut încredere în forțele noastre. Perioada '82-'84 a fost cea mai fastă pentru mine. Trecusem bine de 30 de ani, aveam o experiență deosebită, jucam alături de niște fotbaliști formidabili... Păcat, măre păcat că n-am mers la niciun Mondial, nici în '82, nici în '86!”, avea să mărturisească Ștefănescu în „Frumoșii nebuni...”.

Universitatea Craiova-ASA Tg Mures. Ioan Chirila și Costică Ștefănescu
Anglia-Romania (1985). Costică Stefanescu și Aurel Neagu
Anglia-Romania (1985). De la stânga la dreapta: Gino Iorgulescu, Rică Răducanu, Ștefan Iovan, Costică Ștefănescu, Rodion Cămătaru, Mircea Lucescu, Silviu Lung, Mircea Rădulescu
Anglia-Romania (1985): Costică Ștefănescu
Costică Ștefănescu
+18 FOTO

Reverența „Patriarhului” presei

După ce Irlanda de Nord ne-a lăsat să vedem la televizor cea mai bună versiune a lui Maradona din toate timpurile, Costică a decis că venise vremea să spună „Adio!” echipamentului roș-galben-albastru. 

53 de partideare Costică în cupele europene, cu Steaua și U Craiova, în perioada 1969-1986

Lăsa în urma lui 64 de selecții, în 43 purtase banderola de căpitan!, câteva victorii fantastice, precum 2-1 cu Anglia în '80 și 1-0 cu Italia în '83, dar mai ales o eleganță în joc, în discurs și în comportament ce l-a determinat pe Ioan Chirilă să facă la adresa lui una dintre cele mai frumoase reverențe în scris.

„Când îl privești pe Ștefănescu, ai mereu impresia că şi-a uitat valiza-diplomat pe o masă de conferinţă, la Geneva sau la Stockholm. Vorbeşte puţin şi asta îndeosebi în anii de când e căpitan la Craiova şi la naţională. Îşi cântăreşte greu cuvintele. În faţa lui, glumele devin întotdeauna mai pudice. Până şi Cârţu se supune acestei reguli. Eleganța, simțul de anticipație, tehnica și știința pasei lungi, toate laolaltă s-au adunat în jocul său. În dicționarele fotbalistice, la cuvântul «libero» ar trebui să figureze explicația «Costică Ștefănescu»”.

Faptul că am jucat și atacant, și mijlocaș înainte de a mă consacra ca libero m-a ajutat să dobândesc o tehnică bună. În plus, aveam intuiție, calm și pase exacte. «Vedeam» bine terenul și dădeam pase lungi destul de bune. Defecte? O viteză de reacție mai lentă, dar compensam prin plasament. 

- Costică Ștefănescu, în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima”

Cele mai multe meciuri la națională cu banderola pe braț

Gică Hagi65
Cristi Chivu50
Vlad Chiriches44
Costică Ştefănescu43
Cornel Dinu38
Gică Popescu34

Cele mai multe partide jucate în Liga 1

Ionel Dănciulescu515
Costică Ștefănescu490
Florea Ispir485
Ladislau Bölöni484
Costel Câmpeanu470

România - Cehoslovacia 3-1 (2-1)

45 de ani de la debutului lui Costică Ștefănescu la națională. Un debut straniu, la o vârstă la care Balaci se lăsa practic de fotbal
  • Au marcat: D. Georgescu (10', 35'), A. Iordănescu (85') / Nehoda (30')

România: Moraru (Steaua) - Cheran (Dinamo), Al. Sătmăreanu (Dinamo), Sameș (Steaua) / 70' Ștefănescu (U Craiova), Vigu (Steaua) - I. Dumitru (Steaua), Bölöni (ASA Tg. Mureș) / 80' M. Romilă (Poli Iași), A. Iordănescu (Steaua) - Crișan (U Craiova) / 65' Balaci (U Craiova), D. Georgescu (Dinamo), C. Zamfir (Steaua). 
Selecționer: Ștefan Covaci

Cehoslovacia: Hruška - Gögh (Pivarnik), Jurkemik, Dvorak, Paurik - Dobiak, Gallis, Pollak - Masny (Dojsa), Moder, Nehoda. 
Selecționer: Václav Ježek

Citește și alte articole din seria #RETROGSP:

49 de ani de la inedita finală de Cupă, între o echipă de „B” și una de „C” » Mitică Dragomir: „Eu am rezolvat totul, deși aveam doar 27 de ani. Am «uns» multe uși ca să nu scârțâie, dar n-a fost corupție!”
retro gsp
49 de ani de la inedita finală de Cupă, între o echipă de „B” și una de „C” » Mitică Dragomir: „Eu am rezolvat totul, deși aveam doar 27 de ani. Am «uns» multe uși ca să nu scârțâie, dar n-a fost corupție!”
24 de ani de la ultimul meci al României la Mondiale » „Ori luăm exemplul Ungariei, ori adio fotbal!”
RETRO GSP
24 de ani de la ultimul meci al României la Mondiale » „Ori luăm exemplul Ungariei, ori adio fotbal!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
donqhot
donqhot  •  14 August 2022, 14:46
Postat de observator_federal pe 14 August 2022, 11:54

Interesant, de-asta au tras de Chiricheș cei din "anturajul Naționalei" - ca să-l urce pe podiumul purtătorilor banderolei de căpitan la Națională?? Cum băi, gafeurul de profesie Chiricheș (care NU a marcat niciun gol pentru Națională!) l-a depășit pe extraordinarul căpitan, liberoul perfect Ștefănescu??

nu de asta au tras, ci pentru ca este cel mai bun DE ACUM.

LotziD
LotziD  •  14 August 2022, 14:05

Mare fotbalist! Dumnezeu să il odihnească in pace!

mr90
mr90  •  14 August 2022, 12:58
Postat de observator_federal pe 14 August 2022, 11:54

Interesant, de-asta au tras de Chiricheș cei din "anturajul Naționalei" - ca să-l urce pe podiumul purtătorilor banderolei de căpitan la Națională?? Cum băi, gafeurul de profesie Chiricheș (care NU a marcat niciun gol pentru Națională!) l-a depășit pe extraordinarul căpitan, liberoul perfect Ștefănescu??

Pe vremea aceea nu erau atitea partide ca azi

Vezi toate comentariile (5)
Comentează