FOTBAL  »  NATIONALA  »  DECLARAȚII

EXCLUSIV Interviu cu Boloni » Fostul selecționer spune că Daum trebuie păstrat la națională și se ia de Vochin: "Cine ajunge într-o poziție importantă trebuie să se priceapă"

Articol de - Publicat marti, 13 iunie 2017 11:41

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, fostul selecționer Ladislau Boloni spune că l-ar lăsa pe neamțul Christoph Daum să-și ducă la capăt contractul cu FRF, dar se declară deranjat că FRF nu a făcut niciun pas înainte în redresarea fotbalului românesc

- Domnule Boloni, cu ce impresie rămâneți după această nouă înfrângere a României, în Polonia?
- Dacă am cedat la Varșovia cu 3-1, înseamnă că am progresat, fiindcă acasă am fost învinși cu 3-0! Evident, e o ironie, pentru care îmi cer iertare. Dar problema e forța la zi a fotbalului românesc. După ce ai pierdut deja pe teren propriu cu Polonia și ai remizat cu Danemarca și Muntenegru, ai pus cruce calificării. Întrebarea principală e ce-ți mai rămâne de făcut când ai compromis obiectivul și atunci îți dai seama de trista imagine care sare în ochi.

- Puteți detalia?
- Mă uit înapoi la Euro 2016 și-mi dau seama că ne-am îmbătat cu apă de ploaie. Că ne-am calificat după nu știu cât timp, că suntem în elita Europei. Am uitat că am participat la un turneu cu 24 de formații și am trecut de niște preliminarii în care am avut parte de cea mai slabă grupă din istorie. Sigur, trebuia să profiți și de această calificare săracă, dar n-aveai voie să-ți închidă ochii. Aș fi așteptat să facem un pas înainte la nivelul întregului fotbal, dar eu n-am văzut nimic, o idee care să semene cu cele din fotbalul în care am avut șansa să trăiesc în ultima vreme.
Nici măcar eforturi n-am remarcat. Poate sunt orb! Constat doar că, în continuare, cluburile nu rezistă financiar, nu avem parte de participări consistente în cupele europene, există multe scandaluri și procese, au dispărut suporterii din tribune și altele. Acestea sunt problemele, nu tactica selecționerului.

"L-aș lăsa să-și termine contractul"

- Dacă ați fi președintele FRF, cum ați proceda acum cu soarta lui Daum?
- Aș face o analiză cât m-ar costa în ambele variante, dar nu cunosc din ce bani trăiește Federația sau ce buget folosește. Vorbește antrenorul din mine atunci când spun că l-aș lăsa pe Daum până la sfârșitul contractului. Oricum, e într-o situație dificilă. Nu mi-e frică pentru viitorul dânsului, nu militez pentru eliminarea selecționerului, dar mă surprind nu rezultatele, ci faptul că nu putem să ne agățăm de anumite plusuri pe care le mai avem în fotbal. Trebuie că e un antrenor bun, dar, cu toate astea, nu e omul potrivit la locul potrivit. Adică nu mi se pare potrivit pentru această muncă necesară în fotbalul românesc la ora actuală.

- Presupun însă că Daum nu și-a închipuit nicio secundă că va veni în Rai!
- Între Rai și Infern sunt multe porți. Poate spera să ajungă măcar la jumătatea drumului. Problema numărul unu e să redăm mai multă forță și elan fotbalului românesc pe plan intern și internațional, iar FRF ar fi trebuit să știe cum să regleze această problemă. Pot spune "Da, Daum vine cu o cultură germană!". Da, poate să fie așa. Dar deja fac și o altă observație.

"Mă surprinde poziția ocupată de Vochin"

- Anume?
- Nu doar la noi sunt antrenori germani, în alte părți au obținut rezultate puțin mai bune decât în România, dar aceiași sunt acum în găleată alături de noi. Repet, nu judec fotbalul românesc după înfrângerea din Polonia, ci mă îngrijorează că n-am regăsit nicio idee de redresare. Am stat o lună în țară, m-am mai interesat și mi-a rămas în cap senzația că mergem în continuare pe soluția ca anumite posturi de mare responsabilitate să fie ocupate pe bază de recompense și obligații. Înțeleg și asta până la un punct, dar cel care ajunge într-o poziție importantă trebuie să se și priceapă la fenomen.

- E cumva o trimitere la Andrei Vochin, consilierul lui Burleanu și omul care l-a recomandat pe Daum la națională?
- Nicio aluzie la dânsul, dar mă surprinde poziția ocupată în Federație! Clemenceau spunea că războiul e o chestiune mult prea importantă ca să fie dus doar de o armată. Sigur, pot să-mi închipui un președinte avocat sau om de afaceri de succes, dar cei din jurul lui ar trebui să fie oameni care să cunoască foarte bine fotbalul din interior. Iar dintre foștii fotbaliști îi poți găsi pe cei capabili, fiindcă, e adevărat, nu ne-a stat bine cu creionul în mână tuturor celor care am fost jucători extraordinari.

"N-avem jucători care să valoreze zece milioane de euro"

- Daum are cel mai mare salariu din istoria reprezentativei, circa 45.000 de euro pe lună. E bizar că FRF și-a asumat aceste costuri, având parte acum de rezultate foarte slabe?
- Am să fac un lucru incorect și am să remarc faptul că Daum primește în două luni cât tot salariul pe un an pe care-l aveam eu ca selecționer. Nu e însă greșeala lui. Dacă i s-au oferit acești bani, a acceptat. Chiar nu mă deranjează acest salariu, ci mă deranjează că echipa care gestionează fotbalul românesc nu a făcut pasul înainte așteptat.

- Vă exprimați în toamnă surprinderea pentru prețul de zece milioane de euro plătit de Anderlecht pentru Stanciu. Timpul pare să vă dea dreptate, pentru că jucătorul e mai mult rezervă în Belgia și la națională.
- N-a fost o critică la adresa jucătorului sau a clubului Steaua, ci o felicitare pentru afacerea reușită. Să mă ierte Dumnezeu, dar nu văd niciun fotbalist în România, dar niciunul!, care să coste zece milioane de euro. Nu numai pentru că n-ar avea valoarea respectivă, ci și pentru că la nivelul la care e fotbalul românesc nu poate să-și permită să iasă pe piața internațională cu astfel de prețuri. Cât l-am văzut pe Stanciu, foarte puțin, nu mi-a demonstrat stabilitate în performanțele lui. Poate e un jucător bun, din când în când are evoluții reușite, dar dă randament slab atunci când am mai mare nevoie de el. Probabil că măsurătorul meu e prea exigent, dar un jucător de talie internațională, din zece partide trebuie să-mi facă șapte foarte bune, trei corecte și niciuna slabă.

- Dacă vi s-ar propune...
- Nu, opriți-vă! Știu ce vreți să mă întrebați. Nu discut pe teme ipotetice, îmi cer scuze!

"Dacă echipa nu a marcat patru meciuri consecutive, ne uităm și că apărarea a primit goluri, din păcate. Niciodată nu e o singură problemă. E o discuție mai amplă de lot, entuziasm, idee tactică, animarea jocului, șansă, valoare. Sigur, dacă se întâmplă de mai multe ori aceeași greșeală, e o problemă!" Ladislau Boloni 

"M-am bucurat pentru succesul lui Ronaldo și Varane în Liga Campionilor. Cu Cristiano nu am discutat după finală, am ceva de rezolvat mai degrabă acum cu Varane, pe care l-am avut elev la Lens și aș vrea să-l apropii cu o rugăminte legată de un act de caritate"Ladislau Boloni 

"N-am găsit în România pe nimeni care să-mi spună, pe baza hârtiilor legale, care este situația exactă cu litigiul Steaua - FCSB. Ar trebui ca oamenii legii să fie capabili să se pronunțe o dată pentru totdeauna în această problemă, dacă e negru sau alb"Ladislau Boloni 

13partide a strâns Boloni ca selecționer al României, în perioada 2000-2001: a avut 8 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
gilos
gilos  •  13 Iunie 2017, 15:32

Foarte corecta analiza. Boloni a dus nationala la barajul pt mondiale cu Slovenia. Avea 90.000 euro salariu anual !! A cerut o renegociere pt prelungirea contractului, care nu i-a fost oferita pentru ca de fapt s-a vrut inscaunarea lui Hagi ca selectioner. Asta-i adevarul. Bine-nteles ca Mircea sandu, dupa ce "regele" a facut praf acel baraj, cu ajutorul presei aservite, a creat smechereste impresia ca Boloni ar fi vrut sa plece, ca a tradat etc...Ce antrenor cu scaun la cap refuza sa conduca o nationala la un turneu final ? Boloni a explicat la acea vreme cum au stat lucrurile in realitate, dar manipularea si dezinformarea presei aservite lui Sandu si Dragomir a fost f eficienta

cpt.ahab
cpt.ahab  •  13 Iunie 2017, 15:03

Bölöni ar fi un foarte bun inlocuitor pentru Daum. E inteligent, sobru si priceput in a descoperi talentele. Problema e ca nu poti avea baza pe el: are o fire dificila, care nu suporta compromisuri, iar in jurul lui ar musti impostura. In plus, atunci cand a fost selectioner, a abdicat subit, lasand treaba neincheiata.

1498434707123363
Dumitru Neculai  •  13 Iunie 2017, 14:44

voichin gresit e priceput an fotbal ati poate spune cate suturi cate de posedari cate pase facea bioloni an tinerete DECI?????? sa avem pardon MAI fratilor o masina merge pe unde o conduce deci antrenor staful frf cu staful rezultat 0 prime 0 DEMISIA an bloc

Vezi toate comentariile (4)
Comentează