FOTBAL  »  NATIONALA  »  ELVEŢIA - ROMÂNIA; AZI; ORA 21:15, ÎN DIRECT LA TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Fără laureaţi » România înfruntă Elveţia fără nici un jucător de la campioana CFR

Campioana CFR nu are fotbalişti la lot, iar singurul reprezentant al Vasluiului este Paul Papp.
Campioana CFR nu are fotbalişti la lot, iar singurul reprezentant al Vasluiului este Paul Papp.

Articol de - Publicat miercuri, 30 mai 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 30 mai 2012 13:28

După Al Doilea Război Mondial, fiecare campioană dădea măcar un jucător la prima acţiune a lotului reprezentativ după finalul campionatului intern. Politica de la CFR Cluj, axată pe străini, face ca trupa din Ardeal să rupă brusc această tradiţie a ”naţionalei”.

Au trecut 65 de ani de la încheierea primului campionat al României de după Cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, la fiecare prim joc al "naţionalei" de după încheierea sezonului, proaspăta laureată avea cel puţin un jucător în lotul pentru respectiva partidă. Pînă acum, cînd din rîndul "tricolorilor" convocaţi pentru "dubla" cu Elveţia şi Austria nu face parte nici un fotbalist al campioanei CFR Cluj!

Mureşan, singurul în vizorul lui Piţi
Din cauza politicii de transferuri pe care gruparea din Gruia a dus-o în ultimii ani, acualul lot al campioanei numără doar 8 români. Dintre ei, numai Mureşan, Maftei, Panin, Stăncioiu şi L. Ganea au ajuns să joace pentru echipa naţională de seniori. Doar primul a jucat însă în noul mandat al lui Victor Piţurcă, în meciul cu San Marino. Iar din rîndul tinerilor, precum Hora sau Mincă, numai mijlocaşul a evoluat sub tricolor, dar la reprezentativa de tineret.

489462-caseta-fotbalisti-cfr.jpg

Şi vice campioana e subţire: îl dă doar pe Papp
Pentru partida de astăzi, cu Elveţia, dar şi pentru cea cu Austria (5 iunie), într-o situaţie asemănătoare se află şi vicecampioana, FC Vaslui, care are un singur fotbalist convocat, Paul Papp (22 ani). El va face parte, cel mai probabil, chiar din formula de start pe care Victor Piţurcă o va alinia azi la Lucerna, împotriva elveţienilor.

Paradox: una dintre retrogradate, Sportul, contribuie, în schimb, la lotul de acum al lui Piţurcă, atacantul Curelea apărînd în locul accidentatului Marius Niculae.

Excepţia din '76
În aceşti ultimi 65 de ani, există totuşi o excepţie, cea din anul 1976. Steaua a cucerit atunci titlul, dar la prima acţiune a echipei naţionale de după încheierea sezonului, partida amicală cu Iran, de la Teheran, nici un component al lotului formaţiei din Ghencea nu s-a regăsit în lot. Selecţionerul de atunci, Pişti Covaci, a vrut să convoace mai mulţi stelişti, însă roş-albaştrii n-au putut face deplasarea. Cu doar două zile înaintea partidei cu iranienii, steliştii au disputat finala Cupei României, astfel că absenţa lor a fost firească.

489460-caseta-alte-tari.jpg

Fază haioasă cu Elveţia, în 1981

În campania pentru calificarea la CM 1982 (Spania), România avea mari şanse de calificare. Înainte de ultimele două partide din grupă, cu Ungaria şi Elveţia, ambele acasă, "tricolorii" aveau nevoie de doar o victorie. După 0-0 cu ungurii, în partida cu Elveţia am condus cu 1-0, gol Balaci (56), dar elveţienii au egalat prin Zappa (68). Apoi, în minutul 75, Luthi a trecut de Munteanu II şi a intrat în careu urmărit de fundaşul român. Portarul Cristian a ieşit, dar, inexplicabil, l-a placat ca la rugby pe coechipierul său, ratîndu-l pe elveţian, care a marcat lejer: 1-2. Astfel, România a irosit dramatic şi calificarea la Mondialul din Spania.

1 este numarul victoriilor obţinute de România pe terenul Elveţiei, 1-0 în 1969, la Lausanne, în preliminariile CM '70

Elveţia, o "selecţionată" U23 a lumii!
"Tricolorii" întîlnesc astăzi cea mai pestriţă "naţională" europeană: 11 elveţieni sînt originari din afara Ţării Cantoanelor. Din Kosovo pînă în Insulele Capului Verde, aria de provenienţă a fotbaliştilor lui Hitzfeld este impresionantă. Elveţia arată ca un team redutabil, format din jucători tineri, o "selecţionată" U23 a lumii! Un amestec de sînge african şi albanez, şocant fiind faptul că locurile de origine ale celor 11 provin de pe 3 continente (Europa, Africa, America de Sud) şi 10 ţări! În comparaţie, şi Piţurcă pregăteşte pentru astăzi 5 titulari U23. (Gabriel Berceanu)

489464-stranieri.jpg

"E o problemă că nu avem jucători de la prima clasată. Cluburile nu sînt însă obligate să facă ce vrem noi. Ştiu că, de exemplu, în Ucraina e o limită de străini" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Elveţia e favorită cu noi, dar are şi minusuri. Mă interesează să reuşim un joc bun şi un rezultat pe măsură, apoi să văd şi nişte jucători" (Victor Piţurcă, antrenor România)

25 de selecţii la "naţională" au adunat jucătorii români din actualul lot al CFR-ului. Doar Răzvan Cociş are aproape dublu, 47

1 e numărul jucătorilor din lotul pentru Elveţia/Austria care au cîştigat titlul în acest sezon: Raţ cu Şahtior Doneţk

489465-caseta-elvetia-romania.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (90)
haideusicfr
haideusicfr  •  01 Iunie 2012, 22:23

CFR nu a inchis poarta in fata jucatorilor romani.Doar ca ai nostri sunt mai slabi ca portughezii.Si mai putin profesionisti.*Am investit 10 ani in echipe de copii si juniori si am avut un singur *produs*: Bus * a declarat Paskany acum cativa ani.In plus putinii jucatori talentati *alearga* dupa Bucuresti Ce a castigat Deac la Rapid ? Nimic . S-a intors cu coada intre picioare *acasa*. Apropo Muresan ,Deac nu puteau fi convocati? Sau Maftei? Clanul Becali face selectionata .Asta e adevarul

emeel88
emeel88  •  30 Mai 2012, 20:22

Da CFR abia are jucatori romani dar mai ales si pentru a avea convocati la nationala. Fara suparare pentru Cluj dar in afara de Muresan care e mai degraba un wrestler nu un fotbalist, cu romanii de acolo chiar nu are ce sa trimita la nationala. Daca clubul continua sa ia jucatori din porugalia de la cules mazare sau africani de prin bananieri, fie ei buni fie nu, e bine ca macar au castigat titlu, acum sa aibe pretentii si de nationala nu prea e de bine.

sibelius
sibelius  •  30 Mai 2012, 19:24
Postat de tigruzzu pe 30 Mai 2012, 19:05

E clar ce vrea să spună ăsta... oaie și el, săracu... Adică, ce fel de campioană e asta dacă nu dă jucători la națională? Și vice-campioana e vai mama ei, și toți ăilalți... Una 5teOAIA trebuie declarată și recunoscută campioană șu uite dă 6 jucători! Ce dacă au luat 0-5 de la Maccabi Haifa, ăia mai ratând și un penalty? Ce dacă pierdem cu oricine dat fiind că joacă steliștii ăștia non-valoare (convocați de un antrenor dubios, tot stelist, care a compromis calificarea la CM-2010 și poate și pe cea de la Euro-2012)? În schimb, le crește căcărezzelor cota și scoate Jije bani pe ei...

Tot el e vinovat si de faptul ca Rapid nu a castigat nici cupa, nici campionatul si a luat 5 batai consecutive in Europa egaland CFR-ul?

Vezi toate comentariile (90)
Comentează