FOTBAL  »  NATIONALA  »  DECES

Foștii elevi îl omagiază pe Angelo Niculescu: "A fost cel mai mare antrenor al României!"

Ilustrată din Brazilia. În spate, chipul celebrei statui
Ilustrată din Brazilia. În spate, chipul celebrei statui "Hristos Mîntuitorul" din Rio de Janeiro // Foto: Arhiva GSP

Articol de - Publicat luni, 22 iunie 2015 00:00

Niculescu s-a stins din viață sîmbătă, la 93 de ani. Foștii săi elevi îl omagiază pe cel care a calificat "naționala" la CM 1970, după o absență de 32 de ani.

Angelo Niculescu a murit sîmbătă dimineaţă, la vîrsta de 93 de ani și 8 luni, în apartamentul său din centrul Bucureştiului. De 7 ani trăia singur, iar din februarie, măcinat de boli, a căzut la pat. Nu mai ieşise din casă de la începutul anului.

"Înainte, mai mergea cu un cadru metalic, apoi deloc... Căderea lui a fost bruscă. Pe 25 mai, cei din familie l-au dus la spital, iar el a făcut un adevărat scandal pentru că nu voia să fie internat. În ultimile zile, nu mai recunoștea pe nimeni, nici pe fiul său, Răzvan", au povestit apropiații venerabilului tehnician.

Vestea dispariției lui nea Angelo l-a bulversat pe Liţă Dumitru: "Deși mă așteptam, că avea o vîrstă, parcă nu-mi vine să cred că nu mai e! Nu pot să uit cînd mi-a spus că o să ajung la echipa naţionala doar atunci cînd o să învăţ să fac și faza ofensivă. După vreo 4-5 luni am fost convocat. La Guadalajara, mi-a făcut fişa lui Pele atît de bine încît am reuşit să-l anihilez pe megastarul brazilian".

Lajos Sătmăreanu îl elogiază și el pe Niculescu: "Este cel mai bun antrenor pe care l-a dat România! Nu numai pentru mine, ci şi pentru mulţi alţii. Un oltean adevărat, un om deosebit. Tot timpul a fost şi va fi în sufletul meu! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!".

Trupul neînsuflețit al lui nea Angelo este depus la capela cimitirului Ghencea, iar înmormîntarea va avea loc mîine, după ora 12:00.

"A fost un inovator al fotbalului. Un tip corect, suficient de sever, un om al dreptăţii. Cel mai important a fost faptul că a format oameni. Oameni valoroşi ai fotbalului românesc"
Mircea Sandu

"Dobrin nu putea să stea în picioare! La Mondialul din Mexic a fost un dezertor. Portarul de la hotel ne-a atras atenţia: «Domnilor, vedeţi că aveţi sportivi care pleacă noaptea şi se duc la baruri». Ăsta a fost Dobrin"
Angelo Niculescu, în 2014, pentru DolceSport

"Eu am inventat tiki-taka! Ideea mi-a venit în felul următor: pregătirea jocului la mijlocul terenului pentru declanşarea acţiunilor ofensive pe spaţiile libere. Nu-mi place ce face Barcelona în ultimii ani, consumă din timpul spectatorului. La mine era altceva!"
Angelo Niculescu, în 2013, pentru Adevărul

CV Angelo Niculescu

  • s-a născut pe 1 octombrie 1921, la Craiova
  • a jucat, ca mijlocaș, la Grivița Craiova (1937-'39), FC Craiova ('39-'44), Carmen București ('45-'47), Ciocanul București ('47-'48), Dinamo ('48-'50)
  • meciuri/goluri în "A": 93/3
  • a antrenat la: Dinamo ('53-'56, '64-'66, '79-'80), CCA (1958), Tractorul Braşov ('58- '59), echipa naţională a României (1967-1972), Sportul ('73-'77), Poli Timişoara ('77-'79), SC Bacău ('80-'81), U Cluj ('81-'82), Oţelul ('83-'84)
  • Are două titluri de campion cu Dinamo ('55, '65)
  • A calificat "naţionala" la turneul final al CM din 1970 şi în "sferturile" CE din 1972

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
bogdzsch
bogdzsch  •  08 Iunie 2016, 19:10

Vei ramane in istorie doar "omul care nu l-a folosit pe Dobrin in Brazilia".In rest,un anonim notoriu.

ion.ionescu
ion.ionescu  •  22 Iunie 2015, 16:23

Şoimule, câţi ani, cât fotbal ai văzut să spui "dă-i pace" ? El se referea la pasele înapoi, inclusiv cu portarul, pe care la el nu le vedeai...Tot felul de "savanţi" fără BAC de lumea nu-i mai încape ! Chibiţi de tastatură...

bogdangeorge84
bogdangeorge84  •  22 Iunie 2015, 14:37

Dumnezeu sa-l ierte!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează