FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Gabriel Torje spune că a trecut vremea promisiunilor de curtoazie: ”Visez noaptea că joc la Mondiale!”

Articol de - Publicat luni, 28 mai 2012 00:00 / Actualizat duminica, 27 mai 2012 21:42

Mijlocaşul mărturiseşte că-l motivează aşteptările suporterilor, care văd în el un om decisiv pentru preliminariile CM 2014, urmaş al lui Hagi şi Mutu. Şi visează un sezon viitor strălucit în tricoul lui Udinese: ”Putem cîştiga Europa League sau chiar Champions League!”


- Gabi, hai să începem cu episodul acela neaşteptat de la recenta finală a Cupei. Camerele te-au surprins înjurînd de mama focului în tribune la o ocazie a Rapidului, pe cine erai atît de supărat?
- Am văzut. La faza aia m-am enervat rău fiindcă Dinamo era să ia gol iarăşi în final de meci. Bine că ai mei au reuşit însă pînă la urmă să obţină trofeul!

- Te-ai simţit răzbunat pentru lacrimile vărsate după finala pierdută anul trecut în faţa Stelei?
- Răzbunare va fi abia cînd Dinamo va învinge Steaua în ultimul act!

- Te aşteptai să marcheze Scarlatache golul victoriei?
- Era greu de anticipat, dar roata se mai şi întoarce. În campionat, Dinamo a pierdut cu Steaua din trei faze fixe.

"CFR a avut şansă, Vasluiul merita să fie campioană"
- Cum îţi explici decăderea lui Dinamo din retur?
- Totul s-a rupt de la cele două înfrîngeri de acasă, cu Sportul şi cu Petrolul. Cu şase puncte atunci şi, în momentul în care CFR Cluj nu avea continuitate, alta era determinarea jucătorilor, iar fanii ar fi venit la stadion.

- CFR, campioană meritată?
- Nu vreau să supăr pe nimeni, dar CFR a cîştigat campionatul pentru că a avut şansă şi a cîştigat patru meciuri în ultimul minut. După părerea mea, Vasluiul a jucat cel mai frumos fotbal şi merita să fie campioană.

"Cînd se intonează imnul României, îmi trec prin minte imagini din copilărie"
- Mai sînt doar trei luni pînă încep preliminariile pentru Mondialele din 2014, într-o grupă cu Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra. Lumea aşteaptă acum de la tine să devii un om decisiv în aceste calificări!
- Mă motivează şi mă responsabilizează ideea că fanii doresc să devin la fel de determinant pentru «naţională» ca Hagi şi Mutu. Cînd se intonează imnul României, mă gîndesc cît de sus am ajuns la 22 de ani şi îmi trec prin minte imagini din copilărie, cînd jucam fotbal în parc şi visam să îmbrac tricoul primei reprezentative. Şi, vă spun sincer, înainte de culcare stau uneori şi-mi închipui, cu ochii închişi, cum ar fi să mă aflu pe teren la un turneu final, în special la un Mondial! Adevărul e însă că, pe bună dreptate, lumea s-a săturat de vorbe. Trebuie să ne calificăm şi gata, fără să mai trîmbiţăm promisiuni după fiecare meci. O calificare se obţine pe gazon, nu în faţa microfoanelor!

"Am valoare de Serie A"
- Victor Piţurcă se miră că Guidolin nu te-a folosit mai mult la Udinese în sezonul trecut. Tu?
- Am auzit ce a spus selecţionerul, dar la Udinese joc al doilea vîrf, iar la "naţională" mijlocaş dreapta. Trebuie să mă adaptez şi la echipa de club. Sper ca sezonul viitor să am mai multe reuşite la Udinese. Nu-s îngrijorat, fiindcă în Italia un jucător de 22 de ani e tînăr. În Serie A se joacă pînă la 35-37 de ani. Adrian Mutu, care a trecut şi el prin probleme de genul ăsta la început, mi-a spus să ţin capul sus, să muncesc, că-mi va veni rîndul, pentru că am valoare de Serie A.

- Şi căpitanul Di Natale te-a încurajat, nu?
- Da, toţi mi-au spus să nu fiu supărat că nu sînt titular, pentru că în Italia e greu să joci meci de meci din primul sezon. Doar excepţiile reuşesc asta. În general, primul an e de acomodare, fiindcă în Serie A e alt fotbal, un campionat dificil. Anul viitor vreau să cîştig Europa League sau poate chiar Champions League cu Udinese!

Şi-a cumpărat două apartamente
- Cum l-ai caracteriza pe Torje de la Udinese faţă de Torje de la Poli şi de la Dinamo?
- La Timişoara eram un copil care alerga stînga-dreapta fără să gîndească, doar îmi doream să ating mingea. La Dinamo, un jucător care a început să acumuleze experienţă şi să joace cu cap, iar la Udinese un fotbalist mult mai bine pregătit şi cu mai multă experienţă.

- Care e cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de cînd eşti la Udinese?
- Să fiu profesionist sută la sută, indiferent dacă joc sau nu. Italienii nu au reguli, nu trebuie să faci ceva extraordinar în timpul liber, să dormi sau mai ştiu eu ce, nu-i interesează decît să dai sută la sută la antrenamente şi la meciuri.

- Ţi-ai făcut prieteni la Udinese?
- Da, dar mi-a fost greu la început, pînă am învăţat limba. Mă înţeleg bine cu toţi, dar mai apropiat sînt de Andrea Coda, Pasquale, Benatia, Ekstrand, Handanovici.

- Mercedesul CLS 4x4 este cel mai preţios lucru pe care l-ai dobîndit de cînd eşti fotbalist?
- Nu, cele două apartamente pe care le-am achiziţionat. Cel mai mult mă bucur însă de faptul că familia e mai aproape de mine de cînd sînt în Italia.

"E greu supranumele de Messi"
- Cine îţi place mai mult, Neymar, Messi sau Ronaldo?
- Îmi place foarte mult Messi. Am jucat împotriva lui Neymar în Brazilia, e un jucător excepţional. La 20 de ani face cu mingea lucruri incredibile, pe care alţii nu le pot face nici la 30, dar Messi a demonstrat în Europa, a dat peste 200 de goluri la Barcelona.

- Porecla "Messi de România" mai e valabilă în Italia?
- Nu mi se mai spunea aşa nici cînd eram la Dinamo. E un supranume greu. E foarte dificil să fac ce face Messi. În Italia mi se spune Gabriel sau "Piccolo romeno".


350.000 de euro e salariul anual al lui Gabriel Torje la Udinese

16 selecţii în echipa naţională a strîns Torje: a marcat de 4 ori pentru "tricolori"


Meciurile României din 2012 în preliminariile CM 2014
Estonia - România (7 septembrie, Tallin)
România - Andorra (11 septembrie, Ploieşti)
Turcia - România (12 octombrie, Istanbul)
România - Olanda (16 octombrie, Bucureşti)

3 titulari surpriză: Lobonţ, Găman, Grozav
"Naţionala" României a ajuns aseară la Lucerna, locul de desfăşurare al amicalului de miercuri cu Elveţia. Selecţionerul Victor Piţurcă a plecat de la Bucureşti cu primul "11"-zece deja stabilit. Surprizele sînt trei: titularizările lui Lobonţ (34 ani, AS Roma) în faţa lui Tătăruşanu (Steaua), a stoperului Găman (Astra) şi a atacantului Grozav (21 ani, U Cluj).

Lobonţ - Papp, Chiricheş, Găman, Raţ - Bourceanu, C. Lazăr - Torje, Grozav, Cr. Tănase - D. Niculae


"Viteza e o calitate nativă, nu ştiu dacă mi-am mai îmbunătăţit-o de cînd sînt la Udinese. Nu m-am cronometrat, nu mă pregătesc de Olimpiadă pentru suta de metri"
GABI TORJE

"N-am lipsit de la şcoală pînă în clasa a 8-a, apoi am continuat la Liceul sportiv din Timişoara. Acum m-am înscris la Facultatea de Educaţie Fizică din Timişoara"
GABI TORJE

"În cantonamente prefer să-mi omor timpul liber vizionînd filme pe laptop. Îmi plac serialele. Sparcatus e ultimul pe care l-am văzut. E o poveste deosebită"
GABI TORJE

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
biancorossi
biancorossi  •  03 Iunie 2012, 01:39
Postat de catalinantoneanu pe 28 Mai 2012, 12:20

vrea sa joace la Mondiale? pai e simplu: sa-si cumpere un Playstation!

torje chiar e un fotbalist care ar merita sa joace la o cupa mondiala.

catalinantoneanu
catalinantoneanu  •  28 Mai 2012, 12:20

vrea sa joace la Mondiale? pai e simplu: sa-si cumpere un Playstation!

forumeer
forumeer  •  28 Mai 2012, 12:16

Apropo, respect Gabi, desi sunt stelist! Cine-i microbist n-are cum sa nu-i aprecieze calitatile acestui pitic :) ! Sper doar sa-si gaseasca locul in echipa de club, oricare ar fi ea...

Vezi toate comentariile (14)
Comentează