FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAȚIONALA U17

Ianis Guda dă de pământ cu politica juvenilă a FRF: „Antrenori aduşi pe linguşeli şi prietenii”

15:00 este ora la care România U17 joacă azi, la Buftea, ultimul meci din turneul preliminar pentru Euro 2017: adversar e Azerbaidjanul într-un meci doar de palmares
15:00 este ora la care România U17 joacă azi, la Buftea, ultimul meci din turneul preliminar pentru Euro 2017: adversar e Azerbaidjanul într-un meci doar de palmares

Articol de - Publicat duminica, 30 octombrie 2016 00:00

Ianis Guda, tehnicianul care a condus primul proiect postrevoluţionar „Luceafărul” (2005-2007), cu generaţia lui Alexe, Râpă şi Daminuţă, dă de pământ cu politica juvenilă a FRF după rateul lamentabil de la U17.

Eşecul juniorilor U17, ieşiţi deja din cursa calificării pentru Euro 2017 după 1-2 cu Austria şi 0-3 cu Anglia, continuă să agite apele în lumea fotbalului juvenil. Iar primul antrenor care a condus după Revoluţie o generaţie tip Luceafărul (2005-2007), Ianis Guda, crede că "echipa de acum e o minciună, cu o selecţie făcută pe interese şi prietenii, fiindcă altfel n-are cum să se prezinte aşa de lamentabil un lot naţional".

Nu îmbrăţişează nici argumentul că puştii de azi au întâlnit o formaţie britanică incredibilă: "Şi eu m-am bătut în 2007 cu Franţa, care avea, de asemenea, o echipă formidabilă la momentul respectiv. Iar calificarea am pierdut-o pe nişte măgării făcute de persoane din FRF. Am avut permanent sentimentul că Dan Ionescu, directorul sectorului de juniori, a lucrat foarte urât împotriva mea atunci pe diferite căi. Asta simt şi acum, după aproape zece ani. Iar unul dintre antrenorii actuali de la juniori ştie foarte bine ce-i poate pielea lui Dan Ionescu!".

"Hai să vedem câţi debutează în Liga 1 la 17-18 ani!"

Aminteşte contextul: "Bătusem Lituania cu 3-0, remizasem cu Islanda, 1-1, iar la ultimul meci, cu Franţa, m-au trimis să joc la Otopeni. Pe islandezi i-au lăsat la Mogoşoaia şi au învins Lituania cu 4-1, exact cât trebuia ca să meargă mai departe în condiţiile în care au jucat cu un om mai puţin în repriza secundă. Ne-au devansat la golaveraj cu un gol în plus! Iar din echipa aia de care râdea toată lumea, că au venit nişte «pescari» să ne elimine, vreo cinci, şase au evoluat în campania fenomenală a Islandei la Euro 2016!".

Se întoarce la situaţia de azi şi propune o comparaţie cu grupul său din 2007: " Alexe, Onicaş, Filip, Râpă, Vintilă, Ciprian Stanciu şi Daminuţă au debutat toţi în Liga 1 între 16 şi 19 ani. Copil a plecat tot atunci în Scoţia, la Hearts. Să vedem câţi dintre cei de acum vor călca în prima divizie şi când! Din păcate, s-a întâmplat şi cu ai mei ce au păţit atâţia alţii după majorat, când nu-i mai bagă nimeni în seamă, nu sunt ajutaţi sau protejaţi să crească spre echipele mari. Dacă mai stăteam un an cu acea generaţie, pe care am avut-o cantonată timp de un an şi jumătate la Mogoşoaia pe sistem centralizat, mă băteam la primele opt din Europa".

"Le arată copiilor pe calculator cum se loveşte mingea"

Şi-şi reglează apoi tirul către tehnicieni: "O spun cu durere în suflet, fiindcă sunt colegii mei, dar unii ajung pe la loturile naţionale cu CV-uri îndoielnice, umflate, pe linguşeli şi relaţii. Eu stau pe bară, mă uit şi mă oftic cu tot ce se întâmplă, cu toate că m-am pregătit la Coverciano, la Ajax, la Kaiserslautern, la Nantes, care are cea mai tare Academie din Franţa, am învăţat de la Sacchi, de la Prandelli, de la Loţi Boloni. Iar ca mine sunt destui ţinuţi pe margine ca să se dea credit unor profesoraşi de sport, care le arată copiilor pe calculator cum se loveşte mingea. Am înnebunit complet, oameni buni! De-asta ne ducem în jos".

"Lupescu mi-a zis în faţă că nu mai putem lucra fiindcă sunt omul lui Hagi şi Popescu. Păi dacă era aşa, nu mă ţinea Gică şi acum la Academie? De fapt, Federaţiei nu i-a convenit în 2007 că am pus piciorul în prag cu acea generaţie şi n-avea nimeni voie să se apropie de copii"
Ianis Guda

Clasament la zi
1. Anglia 6 p (5-0), 2. Austria 6 p (5-2), 3-4. România 0 p (1-5), Azerbaidjan 0 p (1-5)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
1091766277520020
Costel Rinocerul Visiniu  •  09 Noiembrie 2017, 20:00

felicitari ..Ianis Guda ..omul chiar are dreptate il stiu decand juca ..pe urma antrenor la juniori lui Dinamo . Chiar dc i machedon nu a facut jokul nimanui si nici nu l va face , la noi asa e dc esti corect nu esti bun !

1090178974427967
Cristian Niculae  •  31 Octombrie 2016, 10:47

Nu va supărați dar in ziua de azi antrenori la copiii si juniori sânt profesori de educație fizica si sport cel puțin 80% dintre iei si atunci vrem performanță cu cine.

ray51
ray51  •  31 Octombrie 2016, 08:45

"Lupescu mi-a zis în faţă că nu mai putem lucra fiindcă sunt omul lui Hagi şi Popescu" - aceasta declaratie ma uluieste! As vrea reactia lui Lupescu. GSP-ule, trebuie sa-l contactezi pe Lupescu si sa raspunda daca a gandit si cuvantat asa ceva...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează