FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ITALIA, MIERCURI, 21:30, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Întîlnirile cu squadra azzurra au marcat istoria fotbalului românesc » Italia, ce momente memorabile!

Articol de - Publicat luni, 15 noiembrie 2010 00:00

Confruntările cu trupa din Peninsulă încep şi se termină pentru noi cu legendarul 1-0 din '83, cînd "naţionala" lui Mircea Lucescu a răpus campioana mondială en-titre în calificările pentru Euro '84. În afara acelui joc, "tricolorii" au adus şi alte episoade istorice la partidele cu "macaronarii".

Amicalul de miercuri cu Italia va fi a 15-a confruntare a "tricolorilor" cu squadra azzurra. Dincolo de miza meciurilor şi de anvergura adversarului, multe dintre partidele cu peninsularii au adus şi momente istorice pentru "naţională": de la legendara victorie din '83 de la Bucureşti, cu Mircea Lucescu pe bancă, 1-0 în faţa campioanei mondiale en-titre, pînă la penalty-ul ratat de Mutu la Euro 2008, într-un moment decisiv pentru calificarea în sferturile de finală.

Gazeta vă prezintă azi colierul tuturor acestor episoade memorabile, dintre care majoritatea se leagă de senzaţionalul succes din '83, cînd actualul selecţioner avea doar 14 ani şi urmărea din tribună izbînda tatălui său în faţa marilor Zoff, Gentile, Tardelli sau Paolo Rossi.

Boloni l-a pensionat pe Zoff
Golul lui Boloni din minutul 24 a însemnat, practic, finalul carierei internaţionale pentru marele Dino Zoff în poarta Italiei: a mai jucat apoi un singur meci pentru Italia, 0-2 contra Suediei. Squadra azzurra venise la Bucureşti din postura de campioană mondială, titlu cucerit în '82. Legendarul goalkeeper avea 41 de ani în '83 şi a greşit grav la reuşita lui Boloni. Într-un top al Federaţiei Internaţionale de Statistică, Zoff a terminat pe locul 3 într-un top al celor mai buni portari din secolul 20, după rusul Iaşin şi englezul Banks.

Balaci: "Mi-am urat cu Gentile numai de bine!" :D
La 1-0 cu Italia în '83, Ilie Balaci a avut un duel special cu crîncenul Gentile, în faţa căruia, la îndrumarea lui Mircea Lucescu, a adoptat o tactică specială: l-a plimbat pe tot terenul! Şi acum, la 27 de ani distanţă, mijlocaşul are în faţă perfect acea partidă: "Înaintea meciului m-am dus la Gentile şi l-am întrebat cum îl cheamă că faţa lui îmi e cunoscută. S-a uitat la mine şi s-a înegrit.  Doar era şi el un campion mondial! Totul era un joc psihologic".

"Pe tot parcursul meciului, cît l-am învîrtit pe teren am avut tot felul de dialoguri. Eu îl întrebam de familia lui, de nevasta lui! La final a venit la mine şi mi-a urat şi el numai de bine!"
Ilie Balaci, fost internaţional

Mircea Lucescu, spion în vestiarul squadrei azzurra
Un episod povestit în premieră de Mircea Lucescu despre meciul cu Italia din '83: "La puţin timp după tragerea la sorţi a preliminariilor, am fost la un amical pe care italienii l-au disputat contra Elveţiei şi au pierdut cu 1-0. Bearzot, cu care mă cunoscusem la Euro '80, prin intermediul lui Pişti Kovacs, m-a acceptat în cabină după partidă, unde am intrat eu şi cu un pic de tupeu. A fost interesant să văd atmosfera, să-i simt îndeaproape pe jucători, să-i observ cum se comportă, ce personalitate au".

"După amicalul Italia - Elveţia de la începutul lui '83, am discutat mult cu Bearzot şi cu Zoff, am cules discret amănunte care m-au ajutat enorm să pregătesc acel 1-0 de la Bucureşti"
Mircea Lucescu, fost selecţioner

Dosarul secret al meciului din '83
Mircea Lucescu are şi acum acasă ampla documentare făcută pentru partida cu Italia din '83. E vorba de un dosar foarte gros cu date amănunţite şi scheme tactice legate de campionii mondiali: "Sînt multe fişe personale ale jucătorilor, pe care am încercat să-i prezint băieţilor noştri ca pe nişte tipi umanizaţi, nu să rămînă în mintea lor, pe teren, precum zeii care cîştigaseră Cupa Mondială în '82".

Un stadion de torţe
La acelaşi meci istoric din '83, finalul a fost senzaţional. Aproape toţi cei 80.000 de spectatori prezenţi pe fostul "23 August" au aprins torţele victoriei, creînd astfel o atmosferă atipică acelor ani de comunism.

Hagi, retragere cu "roşu" şi 11 m refuzat
Meciul cu Italia de la Euro 2000, pierdut de "tricolori" cu 2-0, a fost ultimul pentru Hagi la echipa naţională după 125 de selecţii şi 35 de goluri marcate. Finalul "Regelui" a fost trist: eliminare în minutul 60 după o intrare dură asupra lui Conte. Fostul decar era nervos deoarece "centralul" portughez Pereira nu acordase un penalty la o intrare a unui adversar asupra sa. În plus, Hagi avusese cea mai mare ocazie a noastră, un şut în bară.

Petrescu, debut şi final cu Italia
Pentru Dan Petrescu, întîlnirile cu squadra azzura au un rol important în carieră. Fostul fundaş dreapta a debutat contra Italiei (martie '89), într-un amical cîştigat de "tricolori" la Sibiu: 1-0. Se contura echipa care ajungea la Coppa del Mondo '90, prima prezenţă a reprezentativei la un turneu final mondial după 20 de ani. Finalul pentru "Bursuc" la "naţională" a venit tot după un meci cu italienii: octombrie 2000, 0-3 la Milano, cu Boloni pe bancă (prel. CM 2002). Era sfîrşitul pentru ultimii mohicani ai Generaţiei de aur: Dan Petrescu, Belodedici şi Lupescu.

Mutu: penalty ratat la Euro 2008
Ultima confruntare contra italienilor a avut loc la Euro 2008: 1-1. Mutu a fost înger şi demon. A marcat un gol, iar la scorul de 1-1 a ratat un penalty (min. 80) care, transformat, ar fi calificat probabil România în sferturile de finală. De atunci, "naţionala" şi-a început căderea, ajungînd să fie penultima în grupa de calificare la Euro 2012 şi pe locul 50 în clasamentul FIFA la zi.

Palmares cu Italia
15 meciuri    2 victorii    3 egaluri    10 înfrîngeri    11 goluri marcate - 25 de goluri primite

21 de ani au trecut de la ultima victorie a României în faţa Italiei, 1-0, la Sibiu

71 de ani au trecut de la prima întîlnire România-Italia. Se întîmpla în iunie '39, iar "tricolorii" pierdeau cu 1-0

8 au fost întîlnirile oficiale între cele două formaţii, restul de 7 fiind meciuri de pregătire

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (5)
atomiclion
atomiclion  •  17 Noiembrie 2010, 00:16

pai da...s-a documentat mu-cescu,s-a folosit de geniile stiintei, a facut 0-0 la florenta,a batut italia tot datorita "nationalei oltene" iar apoi plin de invidie a distrus "craiova-maxima"! asta dupa ce tocmai geolgau il calificase pe securistu r.o.m. la euro! si ghici cine l-a tras pe pe geolgau de tricou cand sa se urce in avionul de paris? cine stie, cunoaste! lui "secu' cu drag !asa sa ne-ajute dumnezeu!

priancip
priancip  •  16 Noiembrie 2010, 15:15

suspect de mare cota la pariuri pentru italia.asa ca..

toto2010
toto2010  •  16 Noiembrie 2010, 15:06

Acum ne bat astia pana ne vom satura de fotbal.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează