FOTBAL  »  NATIONALA  »  GRECIA - ROMÂNIA, DUMINICĂ, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE TVR1, LIVETEXT PE GSP.RO

Jolly Chiricheş » Piţi îşi calculează paşii pentru echipa de la Atena în funcţie de polivalenţa căpitanului

Vlad Chiricheș este jucătorul în jurul căruia Pițurcă vrea să formeze primul 11
Vlad Chiricheș este jucătorul în jurul căruia Pițurcă vrea să formeze primul 11

Articol de - Publicat miercuri, 03 septembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 03 septembrie 2014 09:04

Selecţionerul studiază variantele de a-l utiliza pe Vlad contra Greciei fie ca fundaş dreapta, fie la închidere, două posturi cu probleme în startul preliminariilor. În acest fel, omul momentului, Moţi, ar putea apărea în centrul apărării, lîngă Grigore.

Două mari semne de întrebare are Piţurcă în alcătuirea formaţiei pentru partida de la Atena: fundaşul dreapta şi al doilea închizător, lîngă Pintilii. Iar aici se profilează variantele cele mai la îndemînă, respectiv Tamaş ca apărător lateral şi Prepeliţă în faţa stoperilor.

Există însă şi o soluţie-surpriză care ar putea apărea la ora jocului de pe "Karaiskakis". Chiricheş a mai evoluat pe ambele posturi, iar utilizarea lui într-o altă formulă decît fundaş central nu e exclusă. Răspunsul va veni în zilele de pregătire de la Mogoşoaia, poate chiar de la antrenamentul oficial din Grecia, în funcţie de modul în care selecţionerul îi va simţi pe jucători.

Alb cu Belgia, negru cu Algeria
N-ar fi prima dată cînd Chiricheş ar apărea ca fundaş dreapta la lot. S-a întîmplat pînă acum în două ocazii şi a ieşit una caldă, una rece, ambele în partide amicale. Cu Belgia, 2-1 acasă în noiembrie 2012, a făcut o partidă remarcabilă în bandă, contribuind la o victorie spectaculoasă în faţa uneia dintre cele mai în vogă "naţionale" ale acelui moment.

În schimb, a şchiopătat chiar la cel mai recent meci al "tricolorilor", 1-2 cu Algeria, cînd a fost depăşit net de agilii africani. Bunăoară, la golul de 0-1, Feghouli l-a transformat într-o "clătită", întorcîndu-l de două ori din fentă, la centrarea din care s-a deschis scorul!

Blocaj pentru "bestia" Samaras
La închidere a apărut însă o singură dată în tricoul reprezentativei, la 0-0 cu Austria, test disputat în iulie 2012. S-a descurcat fără probleme alături de Florescu într-un moment în care venea după o perioadă cînd fusese folosit şi la Steaua, de Stoichiţă, pe acelaşi post, cu aport consistent.

Problema fundaşului dreapta la Atena e una vitală, căci omul care va juca acolo va avea misiunea de a avea sub supraveghere pe "bestia" Samaras, o aripă care intră deseori şi pe zonă centrală pentru assisturi. De altfel, aşa a picat golul doi al Greciei în turul barajului din noiembrie, cînd din gheata fostului atacant de la Celtic a plecat faza finalizată de Salpingidis.

Ilie Stan s-a curăţat cu Vlad pe dreapta!
Versiunea folosirii lui Chiricheş ca fundaş dreapta l-a costat chiar postul pe Ilie Stan, în Ghencea. Fostul tehnician al Stelei a preferat să insiste cu varianta respectivă inclusiv la un meci pe teren propriu contra lui Gaz Metan, în ciuda îndemnurilor publice făcute atunci de Gigi Becali ca jucătorul să fie utilizat ca stoper, iar apărător lateral să intre tînărul Valeriu Lupu. Meciul s-a terminat 0-0, remiză după care Stan, şi cu alte greşeli de echipă puse în cîrcă de Becali, a fost demis.

România cu Chiricheş stoper
Tătăruşanu - Tamaş, Chiricheş, Dr. Grigore, Raţ - Pintilii, Prepeliţă - Torje, Chipciu, Maxim - Marica

România cu Chiricheş fundaş dreapta
Tătăruşanu - Chiricheş, Dr. Grigore, Moţi, Raţ - Pintilii, Prepeliţă - Torje, Chipciu, Maxim - Marica

România cu Chiricheş la închidere
Tătăruşanu - Tamaş, Dr. Grigore, Moţi, Raţ - Pintilii, Chiricheş - Torje, Chipciu, Maxim - Marica

25 de selecţii a strîns pînă acum Chiricheş la echipa naţională: 12 jocuri au fost amicale, 13 partide în preliminarii Mondiale sau Europene

"Pe Chiricheş nu l-am văzut niciodată fundaş dreapta, dar la Steaua l-am folosit cu rezultate excelente la închidere. Are viziunea jocului, controlează balonul, participă lejer la construcţie. Cîştigi în calitate cu Vlad în faţa stoperilor" (Mihai Stoichiţă, fost antrenor Steaua)

"Piţurcă e singurul care decide echipa. El are toate datele la dispoziţie. Dar, la modul general, Chiricheş mi se pare o improvizaţie mai mare ca fundaş dreapta decît Tamaş sau Luchin. Iar la închidere, un Achim a arătat în campionat că poate aduce un aport ofensiv consistent" (Cornel Dinu, fost selecţioner)

"Cel mai bine ar fi ca Piţi să apeleze la cît mai puţine improvizaţii. Asta ar însemna păstrarea lui Chiricheş la locul lui, ca fundaş central" (Emeric Ienei, fost selecţioner)

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (22)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  03 Septembrie 2014, 16:44
Postat de slim10 pe 03 Septembrie 2014, 16:33

Si prepelita ii mai bun stopper ca moti :-j

Vezi ca ai nimerit pe un site de fotbal !

conasu_boeru
conasu_boeru  •  03 Septembrie 2014, 16:43

Mai bine sa il lase sa se odihneasca, in campania trecuta a facut niste gafe monumentale din care am luat doua goluri !

slim10
slim10  •  03 Septembrie 2014, 16:33

Si prepelita ii mai bun stopper ca moti :-j

Vezi toate comentariile (22)
Comentează