FOTBAL  »  NATIONALA  »  38 DE ANI DE LA ROMÂNIA - FINLANDA, 9-0

Liţă Dumitru vorbeşte la Radio GSP despre cea mai categorică victorie a României: "Cîntam muzică populară de bucurie!"

Tabela de marcaj arăta 5-0! Cu o excelentă lovitură de cap, Dumitrache înscria spectaculos +2   FOTO
Tabela de marcaj arăta 5-0! Cu o excelentă lovitură de cap, Dumitrache înscria spectaculos

Articol de - Publicat vineri, 14 octombrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 14 octombrie 2011 21:47

După 38 de ani de la cea mai clară victorie a echipei naţionale a României, Liţă Dumitru unul dintre marcatorii de atunci a acceptat invitaţia Radio GSP şi a discutat despre acel meci. Pe 14 octombrie în 1973, pe stadionul "23 August" din Bucureşti, peste 30.000 de oameni au venit pentru a vedea victoria naţionalei condusă de legendarul Valentin Stănescu, în faţa Finlandei. Cu golurile lui Liţă Dumitru, Marcu, Mircea Sandu, Florea Dumitrache, Pantea şi Dugu Georgescu, România reuşea să zdrobească Finlanda cu 9-0!

"Îmi aduc aminte de un singur meci cu Finlanda, atunci cînd am jucat la ei acasă, iar dacă îi băteam mergeam cu echipa naţională mai departe. Era deja prea mult să mai urcăm puţin, nici noi nu ne aşteptam la aşa ceva. A fost 1-0 pentru noi, ne-am chinuit cu ei, şi prin minutul 85, Rică Răducanu a pus mîna pe minge, a stat în careu cu ea vreun minut. Arbitru a fluierat şi-a dat lovitură liberă indirectă, a băgat-o unu-n poartă cu mîna şi ne-au egalat. Am pierdut vreo 15.000 de lei şi o aprobare de Renault 16. După, i-am umilit acasă la noi cu 9-0, dar din păcate am făcut în deplasare 1-1. După meci am sărit toţi pe Rică: "Bă nebunule, tîmpitule, idiotule, ce-ai făcut, bă".  La vremea aia 15.000 de lei era un sfert de Dacie. Ţin minte şi meciul ăsta de la Bucureşti, am jucat pe 23 August, dar erau modeşti de tot. După meciul ălă cine mai ştie ce-am făcut? Cred că am cîntat în vestiar de bucurie, muzică populară oltenească", îşi aminteşte Liţă Dumitru.

Despre rezultatele proaste ale echipei naţionale din acest moment şi despre ratarea calificării la Campionatul European din 2012, Dumitru spune că principala vină îi aparaţine Guvernului, dar şi al Federaţiei pentru că nu se investeşte deloc în centrele de copii şi juniori. "Cum să mai cîştigăm acum cînd nu mai investim în copii şi juniori? Trebuie să facem academii de fotbal şi să se gîndească aşa cum fac şi alţii p-afară. Trebuie să fie finanţate şi de Guvern nu doar de Federaţie. Atunci o să avem şi pretenţii cînd o să se investească. Nu credeam cînd Hagi zicea că avem talente, dar acum îi dau dreptate. Acum avem antrenorii care habar n-au de fotbal şi i-au instruit prost pe copii", a precizat antrenorul.

ROMÂNIA - FINLANDA 9-0
Bucureşti, 14.10.1973, Campionatul Mondial, faza preliminară
Stadion: 23 August; Spectatori: 30.000
Au marcat: I. Dumitru (6), D. Marcu (8, 43), M. Sandu (25, 65), Dumitrache (45, 63), Pantea (55), D. Georgescu (81)

România: Răducanu - Sătmăreanu, Antonescu, Sameş, Deleanu - Dinu, I. Dumitru - Pantea, M. Sandu, Dumitrache (Georgescu '75), Marcu. Antrenor: Valentin Stănescu
Finlanda: Alaja - Virkkunen, Saviomaa, Rajantie (Forssell '69), Ranta - Suomalainen, Kallio - Paavolainen, Manninen, Paatelainen (Bergström '69), M. Toivola. Antrenor: Olavi Laaksonen

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (5)
redsef2005
redsef2005  •  16 Octombrie 2011, 09:55
Postat de gurgu.nicolae pe 15 Octombrie 2011, 11:03

bai ziarist DE DUZINA UNDE E COMENTARIUL MEU DE IERI DE NU MAI APARE ?? FIINDCA AM AVUT CURAJUL SA VA PREZINT SITUATIA CORECTA ? SA VA FIE RUSINE RUSINE GAZETA .

Stai linistit, si mie mi-a disparut comentariul! A fost chiar primul postat, la putin timp dupa ce a aparut articolul; atrageam atentia ca acel 1 - 1 din Finlanda a fost primul meci din preliminariile CM '74, cu Angelo Niculescu antrenor, iar 9 - 0 a fost ultimul, deci nici vorba sa se fi jucat inainte, cum scria omuletul...

redsef2005
redsef2005  •  16 Octombrie 2011, 09:51
Postat de badeadorian pe 14 Octombrie 2011, 20:14

Ce imi amintesc din acel meci este doar cursa lui Dobrin de la jumatatea terenului , scapat singur cu portarul finlandez a ratat !!! :) . Scorul era deja 5-6-7 la zero , nu mai tin minte . Dobrin ! CEL MAI MARE TALENT CARE L-A AVUT ROMANICA ! .

Iti amintesti rau: Dobrin nu a jucat in acel meci!!! Cursa lui Dobrin de care vorbesti a fost in '75, la meciul cu Scotia! Era 1 - 0 pentru noi, Dobrin a ratat si s-a terminat 1 - 1, am luat gol in ultimul minut...

gurgu.nicolae
gurgu.nicolae  •  15 Octombrie 2011, 11:03

bai ziarist DE DUZINA UNDE E COMENTARIUL MEU DE IERI DE NU MAI APARE ?? FIINDCA AM AVUT CURAJUL SA VA PREZINT SITUATIA CORECTA ? SA VA FIE RUSINE RUSINE GAZETA .

Vezi toate comentariile (5)
Comentează