FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONVOCARI

Mihai Răduţ este primul fotbalist născut după Revoluţie convocat la "naţională" » "Gavroche" a ajuns la lot

Mihai Radut, Radut, International
Mihai Radut, Radut, International

Articol de - Publicat sambata, 22 mai 2010 00:00

Luna trecută a scăpat cu viaţă dintr-un accident rutier teribil: a intrat cu maşina într-un parapet, cu 180 de km/h. Mijlocaşul de la Curtea de Argeş, în vîrstă de 20 de ani, a făcut pasul spre prima reprezentativă după doar un sezon în Liga I.

Mihai Răduţ s-a născut pe 18 martie 1990, la Slatina, la trei luni după profeţia istorică a lui Silviu Brucan, care spunea: "Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani". Prin convocarea lui Mihai Răduţ pentru amicalele cu Ucraina (29 mai, Lvov), cu Macedonia (2 iunie, Villach), şi cu Honduras (5 iunie, St. Veit an der Glan), Răzvan Lucescu va intra şi el în istorie ca selecţionerul care a promovat la lot primul jucător născut după Revoluţia din 1989.

A crescut cu bonă
Mijlocaşul de la Curtea de Argeş este considerat de specialişti ca fiind un mare talent. "A început să joace fotbal încă din burta mamei, dădea mult din picioare. A fost precoce, n-a mers de-a buşilea, la 9 luni a luat-o direct în picioare. De mic a luat mingea în braţe. Mihai e singurul nostru copil. Nu i-a lipsit nimic, a crescut cu bonă", povesteşte tatăl fotbalistului, Valică Răduţ, fost jucător la FC Olt.

În vestiarul "naţionalei" la 11 ani
Părintele continuă: "Cît a fost mic l-am lăsat să se joace, nu i-am impus nimic. A învăţat fotbal pe maidan. La 10 ani l-am dus la fotbal, la LPS Slatina. Tot timpul a jucat la grupe mai mari decît vîrsta lui, iar asta l-a călit. Gică Craioveanu l-a învăţat multe. La 11 ani l-a dus în vestiarul <<naţionalei>> după meciul România - Ungaria 2-0".

Trei ani de internat
Decisiv a fost transferul la Şcoala de Fotbal "Ardealul Cluj", unde a lucrat cu Mihai Georgescu de la 14 la 17 ani. "Acolo am învăţat ce înseamnă fotbalul adevărat şi m-am călit ca om. Aveam program de internat, cu trezire la şapte dimineaţa, cu masă şi odihnă la ore stabilite, îmi spălam singur rufele", a explicat Mihai Răduţ, sfătuit şi de tatăl lui Răzvan Raţ să facă acest pas.

A plecat de la Sporting Lisabona
În 2007 a ajuns la Academia lui Sporting Lisabona, unde primea lunar un salariu de 2.000 de euro. "Era foarte apreciat, dar n-a mai vrut să rămînă în Portugalia fiindcă nu mai era folosit pe postul lui, cel de mijlocaş. Antrenorul Paulo Bento l-a retras fundaş dreapta după ce s-a accidentat titularul şi îl pregătea pentru echipa mare, fiindcă era un post deficitar. Mihai n-a acceptat şi în s-a întors în ţară, la Curtea de Argeş. M-am supărat rău pe el atunci, dar Mihai mi-a zis: «O să-ţi demonstrez că eu am dreptate!» Şi a avut!".

S-a tamponat cu 180 km/h
Mihai Răduţ a trecut prin două cumpene în ultimele 6 luni. În noiembrie a suferit o fractură deasupra pometelui după o ciocnire dură în meciul cu FC Vaslui, cu fundaşul togolez Akakpo, iar luna trecută a scăpat ca prin urechile acului dintr-un accident rutier teribil. Mijlocaşul de 20 de ani a intrat cu maşina lui, Audi A8, într-un parapet de pe autostradă, cu 180 km/h, în urma căruia a scăpat doar cu cîteva zgîrieturi. Autoturismul l-a cumpărat de la patronul lui Poli Timişoara, Marian Iancu.

"Despre Revoluţia din '89 am auzit de la părinţi. M-a frapat asasinarea conducătorului de Crăciun. Putea să-l condamne la detenţie"

Mihai Răduţ, mijlocaş România

650.000 de euro este cota lui Răduţ pe site-ul transfermarkt.de

"Vreau să fructific şansa de a fi convocat. Visul meu este să joc cu echipa naţională la Euro 2012. Ar fi minunat să ajung la 22 de ani la un turneu final"
Mihai Răduţ, mijlocaş România

Comparaţie cu cei mai buni mijlocaşi ofensivi din Liga I
Jucător    Şuturi pe poartă    Ultima pasă    Adversari scoşi din joc
Răduţ    0,9    1,8    13,8
Spadacio    1,1    2,6    11,7
Wesley    1    1,9    12,8
Eric    1,1    1,9    12,7

Cifrele lui Răduţ în acest sezon
- 26 de meciuri (23 ca titular)
- 2.019 minute jucate
- 4 goluri
- două pase decisive
- 5,85 media notelor

Citește și:

Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
Europa League
Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Superliga
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!
Europa League
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!

Ironia sorții » Fostul jucător de la FCSB, la un pas să semneze chiar cu echipa care l-a retrogradat!

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (13)
 •  30 Mai 2010, 11:42

te rog mult ai zis k il cunosti vreau si eu numarul de telefon sau id-ul lui.te rog din suflet...id-ul meu ancasavu1.pup

thebluestlion
thebluestlion  •  22 Mai 2010, 11:19

Copilul pare bun, sta bine pe picioare si stie cu mingea! Sa vedem, oricum ii doresc multa bafta, e nevoie de cat mai multi fotbalisti talentati in romania!

ronaldo666
ronaldo666  •  22 Mai 2010, 11:04

e un tanar fotbalist destul de interesant bafta in continuare radut

Vezi toate comentariile (13)
Comentează