FOTBAL  »  NATIONALA  »  ECHIPA NAȚIONALĂ

INTERVIU EXCLUSIV Cel care e permanent alături de națională spune: „În 2019 am zis că ne vom califica în semifinale la Euro de tineret. Uite ce vom face la vară, în Germania!"

Dennis Man a jucat și la Euro U19 în 2019, va juca și la Euro de seniori, anul viitor Foto: Imago
Dennis Man a jucat și la Euro U19 în 2019, va juca și la Euro de seniori, anul viitor Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 07 decembrie 2023 15:38 / Actualizat joi, 07 decembrie 2023 16:17

Mihai Stoichiță, de aproape șapte ani directorul tehnic al Federației, își amintește că a estimat exact traseul naționalei de tineret la turneul final continental din 2019. Oficialul în vârstă de 69 de ani anunță: „La vară o să trecem de grupă la Euro. Sunt convins că se poate”.

Mihai Stoichiță, 69 de ani, directorul tehnic FRF din februarie 2017, a vorbit în interviul pentru cititorii GSP.ro după tragerea la sorți a grupelor Euro 2024 despre selecționerul Edward Iordănescu și despre jucătorii săi, mulți evoluând și la CE U21 din 2019. 

N-am scăpat de Courtois la Euro? Apropiații portarului neagă informația că nu joacă împotriva României la turneul final: „Vorbe-n vânt” + Ce se întâmplă cu De Bruyne!
ADVERSARI EURO 2024
N-am scăpat de Courtois la Euro? Apropiații portarului neagă informația că nu joacă împotriva României la turneul final: „Vorbe-n vânt” + Ce se întâmplă cu De Bruyne!

A făcut un pronostic, ce se va întâmpla cu „tricolorii" în vara viitoare. În urmă cu aproape cinci ani, în ianuarie 2019, intuia cum se va descurca naționala de tineret la turneul final din Italia.

Mihai Stoichiță: „Copiii ăștia au crescut și eu am crescut împreună cu ei în ultimii șapte ani”

- Sunteți optimist pentru Euro?
- Dacă ai urmărit tot ce am spus eu de-a lungul acestei campanii, și în momentele grele, în care s-a aruncat cu noroi, în echipă, în antrenor, în mine, în Burleanu, în toată lumea, eu întotdeauna am zis că o să ne calificăm. 

Nu uita că am și eu șapte ani acum lângă ei, copiii ăștia au crescut și eu am crescut împreună cu ei în ultimii șapte ani. Generația 2002, care ni-i dă pe Drăgușin, pe Louis Munteanu, 1998, 1999, 2000, cei pe care i-am avut în Italia, la Euro de tineret... 

Am fost împreună, nu am venit alaltăieri la federație, îi cunosc de când erau copilandri în naționalele de juniori. Le-am văzut evoluția, știu ce au făcut la cluburi, știu cum au fost crescuți de academii.

Mihai Stoichiță: „Îl cunosc pe Edi Iordănescu și ca jucător, și ca antrenor, mi-a fost și adversar. Cum să n-am încredere?”

- Îi știți, i-ați observat evoluând.
- Exact aceste lucruri îmi dau puterea să anticipez anumite lucruri. Pentru că atunci când cunoști un fenomen, poți să spui ce se va întâmpla. Când nu-l cunoști, nu poți să fii sigur. Când nu-l cunoști, soarta! 

La Campionatul European din 2019, văzând acea echipă, crescând cu ea, cu Isăilă, cu Rădoi... Mi-am permis ca în ianuarie sau februarie înaintea turneului, deși am văzut și grupele, știind cu cine o să fim (n.r. - Anglia, Franța și Croația), să afirm limpede: „Această echipă se va califica în semifinale, dar nu mai mult". 

Aveam mare încredere în ei. Și în antrenor, pentru că de-asta a venit apoi la națională. Iar pe Edi îl cunosc de când era copil, mi-a fost jucător la Steaua, în perioada '94-'97, cred, când a plecat. 

Îți dai seama, îl cunosc pe Edi și ca jucător, și ca antrenor, mi-a fost și adversar ca antrenor. Acum, cunoscându-l și mai bine, cum să nu am încredere? Numai un accident cauzat de ilogic îți poate aduce ghinion, altceva nu. Am experiență, simt, nu mai e instinct, simți. De-asta am spus tot timpul că ne calificăm, nu că am dat cu zarul. N-am dat cu zarul, m-am uitat la jucători și la antrenori.

Mihai Stoichiță: „O să trecem de grupă la Euro. Sunt convins că se poate”

- Înainte de Euro 2019 de tineret, ați spus că vom ajunge în semifinale. Un pronostic pentru Euro 2024?
- Cred că vom trece de grupă, atât spun. Eu sunt convins că se poate. O să trecem de grupă. Ce va fi în continuare, numai Dumnezeu știe, pentru că depinzi de multe lucruri, cu cine cazi, sunt multe...

Cel care e permanent alături de națională spune: „În 2019 am zis că ne vom califica în semifinale la Euro de tineret. Uite ce vom face la vară, în Germania!
Mihai Stoichiță, director tehnic la federație din februarie 2017 Foto: Imago

- Ar fi o performanță dacă am trece de grupă.
- Ar fi. La ultimul nostru Euro, în urmă cu opt ani, cu Puiu (n.r. Anghel Iordănescu), nu am trecut de grupă, deși părea accesibilă, cu Albania, cu Elveția. Franța avea rolul Belgiei de acum. Celelalte două erau în rolul... Echipa care vine de la baraj intră în rolul Albaniei, iar Slovacia în cel al Elveției. Asta era situația. Să-ți amintești că lumea spunea că vom bate Elveția și Albania la vremea respectivă...

- După ce jucasem foarte bine cu Franța.
- În primul meci am avut ghinion, cu golul ăla în minutul 89. Poate că am fi avut și atunci alt parcurs. Un joc excepțional cu Franța. Și ce Franță! Cu un joc mai elevat decât cel de acum. Jocul de acum se bazează foarte mult pe Mbappe. Atunci, Franța avea multe guri de tun.

Citește și alte știri despre echipa națională:

Dennis Man și Valentin Mihăilă, lăudați și după eliminare! Ce note au primit românii de la Parma după „optimea” Cupei Italiei cu Fiorentina
ITALIA
Dennis Man și Valentin Mihăilă, lăudați și după eliminare! Ce note au primit românii de la Parma după „optimea” Cupei Italiei cu Fiorentina
Aici vor sta Ianis Hagi, Stanciu și compania la EURO 2024 » Hotel de 4 stele și stadion ales în trecut de naționala Ghanei
EURO 2024
Aici vor sta Ianis Hagi, Stanciu și compania la EURO 2024 » Hotel de 4 stele și stadion ales în trecut de naționala Ghanei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Sorenson95
Sorenson95  •  07 Decembrie 2023, 18:11

Stoichita este un maimutoi incompetent. A jucat Edi fotbal? E o gluma! Cat credeti ca ne mai putem baza pe "noroc"? Asta nu e "mental couching". Lasati jucatorii in pace, nu ii mai aburiti cu fantezii de amatori si treceti la treaba. Incepeti cu angajarea unor oameni seriosi si obiectivi. Ne trbuie antrenor(i), nu parinti de jucatori care sunt subiectivi...

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  07 Decembrie 2023, 17:47

...e clar ...nu facem niciun punct ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează