FOTBAL  »  NATIONALA  »  JOCURILE OLIMPICE 2020

Minighidul României pentru Olimpiada vedetelor » Totul despre calificarea naționalei la Tokyo 2020

Articol de , , - Publicat marti, 21 ianuarie 2020 09:00

În cel mult două luni, Rădoi va trebui să anunțe lista lărgită de 50 fotbaliști din care va alege lotul final.

  • La finalul lui martie vom afla ultimele două echipe calificate
  • Pe 20 aprilie va avea loc tragerea la sorți a grupelor turneului final, unde „tricolorii” vor evita Spania, Franța și Germania 
  • Primul meci la Tokyo 2020 va fi peste 6 luni, pe 23 iulie

România, echipa de seniori, va afla la finalul lunii martie dacă va lua parte la turneul final al Campionatului European din vară, competiție pe care inclusiv București o va găzdui. În schimb, echipa olimpică a României, cea sub 23 de ani, intră deja în linie dreaptă privind participarea la Olimpiada de la Tokyo.

Cu 6 luni înaintea startului competiției de la Tokyo, Gazeta Sporturilor creionează astăzi un minighid, din perspectiva României, privind această participare istorică la Jocurile Olimpice.

În acest moment se știu 9 dintre cele 16 echipe calificate, iar ultimele 7 grupări vor veni din Asia, America de Sud, America Centrală și de Nord.

În plus, una dintre condițiile pe care organizatorii le vor impune la tragerea la sorți ne avantajează în mod direct: nu vom putea juca împotriva unei alte grupări din Europa, de unde vin mari forțe precum Spania, Germania și Franța.

Știm sigur că România va avea de întâlnit o grupare din Asia, poate chiar țara gazdă, Japonia, singura care n-a avut nevoie de calificări pentru a obține accesul la Olimpiadă.

Primul lucru pe care Mirel Rădoi va fi nevoit să-l facă e întocmirea listei lărgite a lotului României. Aceasta trebuie să conțină 50 de nume și doar de aici se vor alege cei care vor rămâne la final și care vor ajunge și vor juca la Tokyo. Între cei 50 trebuie să se regăsească inclusiv variantele de fotbaliști născuți și înainte de 1 ianuarie 1997. Sunt 3 astfel de fotbaliști care se vor putea afla în lista tuturor celor 16 participante. Printre numele vehiculate ca variante în cazul României sunt Budescu și Alibec, dar și cei care s-au aflat la Euro U21 de anul trecut și care nu mai îndeplinesc criteriul de vârstă, fiind născuți în 1996, exemple: Nedelcearu, Pușcaș, Răzvan Marin, Florin Ștefan.

Țările mari deja calificate au anunțat că există șanse mari să aibă în lot nume grandioase. Germania i-a inclus deja în lista de 50 pe Hummels și Thomas Muller, Spania l-ar putea avea pe Sergio Ramos, care și-a anunțat intenția de a evolua la Tokyo, în timp ce la Franța eligibil e Mbappe, iar Griezmann a spus că e și el atras de JO.

În plus, Argentina și Brazilia, dacă vor obține calificarea, vor respecta tradiția acestor țări, care au avut întotdeauna vedete în echipa olimpică. 

Minighidul României pentru Olimpiada vedetelor » Totul despre calificarea naționalei la Tokyo 2020
Minighidul României pentru Olimpiada vedetelor » Totul despre calificarea naționalei la Tokyo 2020

Probleme mari pentru Rădoi!

Chiar dacă a preluat naționala mare, cel care va conduce România la Tokyo, ca selecționer, va fi tot Mirel Rădoi. A fost condiția pe care el a pus-o atunci când a acceptat să facă pasul de la tineret. "Mi-aș dori să merg, dar acest lucru ține de ceea ce va decide Mirel, dacă el va dori să fiu și eu acolo, e OK", a spus Adrian Mutu, noul selecționer al României U21. Cum perioada în care se va desfășura Olimpiada nu e inclusă în calendarul FIFA, niciun club nu e obligat de regulament să lase jucători la naționale. Cum fix în acea perioadă echipele românești vor avea de susținut meciuri în cupele europene, e foarte puțin probabil ca FCSB și CFR, dacă vor prinde Europa, să cedeze fotbaliști.

Cum ar putea arăta România: I. Radu - Cr. Manea, Nedelcearu*, Pașcanu, Boboc - Cicâldău, T. Băluță - I. Hagi, Budescu*, Fl. Coman - Pușcaș*
* jucători născuți înainte de 1 ianuarie 1997, data de referință pentru eligibilitate la JO 2020

5jucători recomandă site-ul FIFA pentru a fi urmăriți le Olimpiadă: Ionuț Radu, Oyarzabal (Spania), Upamecano (Franța), Serdar (Germania) și Aouar (Franța)

CE ECHIPE SUNT CALIFICATE PÂNĂ ACUM

Țara gazdă
Japonia

Europa
Franța
Germania
Spania
România

Africa
Egipt
Coasta de Fildeș
Africa de Sud

Oceania
Noua Zeelandă

Mai sunt 7 locuri libere

ASIA
# are disponibile 3 locuri
# turneul de calificare e în faza semifinalelor, în care s-au calificat Arabia Saudită, Australia, Coreea de Sud, Uzbekistan
# primele 3 clasate vor obține biletele pentru Tokyo
# semifinalele sunt Arabia Saudită - Uzbekistan, Australia - Coreea de Sud

AMERICA DE SUD
# are disponibile doar două locuri
# turneul de calificare abia a început, sunt două grupe de câte 5 echipe
# favoritele au câștigat în prima etapă: Argentina, Brazilia, Uruguay, Chile
# primele două clasate vor merge în Main Round, unde, din grupa de 4, primele două vor obține biletele pentru Tokyo

AMERICA CENTRALĂ ȘI DE NORD
# au disponibile două locuri
# turneul de calificare se va disputa între 20 martie și 1 aprilie, în Mexic
# sunt 8 echipe, care vor fi împărțite în două grupe
# se vor califica în semifinale primele două din fiecare grupă, iar echipele care vor disputa finala vor obține biletele pentru Tokyo

Pe 20 aprilie se trag grupele

America Centrală și de Nord vor fi continentele care vor trimite ultimele echipe calificate la Jocurile Olimpice. Turneul preolimpic din Mexic se va termina pe 1 aprilie, iar tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor va avea loc pe 20 aprilie. Există o condiție: în niciuna dintre cele 4 grupe nu poate fi mai mult de o echipă de pe un anumit continent. În aceste condiții, România știe sigur că nu va putea da peste nici una dintre Franța, Germania și Spania. Cum America de Sud dă doar două echipe, există șanse să evităm chiar și un adversar gen Argentina sau Brazilia, considerate marile favorite. Din cele 4 grupe se vor califica în sferturi primele două clasate.

SIMULARE

Cum ar arăta o grupă horror
Brazilia
Coasta de Fildeș
Mexic
România

Cum ar arăta grupa accesibilă
Africa de Sud
Noua Zeelandă
Arabia Saudită
România

Datele de disputare

Cele 3 meciuri din grupă: 23, 26, 29 iulie
Sferturi: 1 august
Semifinale: 4 august
Finala mică: 7 august
Finala mare: 8 august

Transmit TVR și Eurosport

Turneul de fotbal de la Tokyo 2020 va fi disponibil pe două posturi care emit pe teritoriul României. TVR și Eurosport vor transmite meciurile naționalei României, dar și celelalte jocuri. Orele de disputare vor fi, în general, după-amiaza și seara în Japonia, adică dimineața și la prânz în România, la fel cum a fost și în cazul Campionatului Mondial de handbal feminin, care a avut loc în sudul Japoniei, la Kumamoto.

Se joacă inclusiv la Sapporo

Turneul masculin de fotbal va fi găzduit de 6 stadioane, capacitatea minimă fiind de 42.000 de locuri. Se vor disputa partide inclusiv în Sapporo, o localitatea pe insula Hokkaido, localitate aflată la aproape 1.000 de kilometri de capitala Japoniei. Sapporo este un oraș care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 1972!

Cele 6 stadioane

Shinjuku (Tokyo) - 60.000 de locuri
Chofu (Tokyo) - 48.000
Saitama - 62.000
Yokohama - 70.000
Kashima - 42.000
Sendai - 48.000
Sapporo - 42.000

Ce echipe din Europa au fost la ultimele 4 Olimpiade

2004, Atena
Grecia, Italia, Serbia, Portugalia
2008, Beijing
Olanda, Serbia, Belgia, Italia
2012, Londra
Marea Britanie, Spania, Elveția, Belarus
2016, Rio
Danemarca, Germania, Portugalia, Suedia

Ultima dată am fost la JO acum 56 de ani

Minighidul României pentru Olimpiada vedetelor » Totul despre calificarea naționalei la Tokyo 2020

România se va întoarce la o ediție ale Jocurilor Olimpice, cu echipa de fotbal, după o pauză de peste 5 decenii. România Olimpică a participat ultima dată în 1964, când Olimpiada a avut loc tot în Japonia și a fost găzduită de același oraș, Tokyo. Atunci, reprezentativa noastră a fost într-o grupă alături de Germania, Mexic și Iran. Am câștigat meciul de debut, 3-1 cu Mexic, goluri Creiniceanu, Pârcălab și Ion Ionescu, am remizat cu Germania, reușita noastră aparținându-i lui Pavlovici, iar în ultima confruntare am câștigat cu Iran, 1-0, grație aceluiași Pavlovici. Am terminat grupa la egalitate de puncte cu Germania, care ne-a depășit la golaveraj. Ne-am calificat în sferturi, unde am pierdut în fața Ungariei, 0-2. Maghiarii aveau să câștige acea ediție a Jocurilor Olimpice, 2-1 în finală împotriva Cehoslovaciei. În schimb, România a mai disputat două meciuri de clasament, 4-2 cu Ghana și 3-0 cu Iugoslavia, grație cărora a terminat la final pe locul 5. Cornel Pavlovici (foto sus) a fost al treilea golgeter al competiției, cu 6 reușite, lider fiind maghiarul Ferenc Bene, 12 goluri.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
vladutz13
vladutz13  •  21 Ianuarie 2020, 14:46

Chiar daca nu mai este eligibil ar trebui chemat Puscas pentru rolul jucat in calificare. Deci mai raman 2 locuri eligibile... sincer ar trebui luati oameni pe posturile descoperite, nu pt ca ar fi vedete sau mai stiu eu ce. E de-a dreptul o insulta sa fie luat in calcul Alibec...

radu876
radu876  •  21 Ianuarie 2020, 14:35

bine, bine, dar daca ne calificam la euro echipa olimpica o sa arate complet altfel. nu cred ca va merge nimeni si la euro si la olimpiada. dar acest pericol nu pare prea mare, nu asa?

988361634507562
Doru Duceac  •  21 Ianuarie 2020, 13:10

ACEASTA ESTE ...ROMANIA ADEVARATA !!!.. EXCEPTIONALA SI RAZBATATOAREA DIASPORA ROMANA ... !!!.. STALPUL SI VIITORUL ...NATIUNII ROMANE ... !!! ROMANIA OLIMPICA VA JUCA FINALA DE LA J.O. TOKIO 20-20 !!!... PUTERE SI SUCCES TRICOLORI !!!...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează