FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - OLANDA, AZI, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE ANTENA 1, LIVEVIDEO ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Ne dau pensie şi ne idolatrizează! » 24 de jucători şi antrenori români au făcut carieră în Olanda

Popescu (în genunchi), îmbrăţişat de un alt mare fotbalist, Romario
Popescu (în genunchi), îmbrăţişat de un alt mare fotbalist, Romario

Articol de , - Publicat marti, 16 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 15 octombrie 2012 19:36

Gică Popescu, Cămătaru, Chivu sau Neşu sînt doar patru dintre fotbaliştii autohtoni în memoria suporterilor din Ţara Lalelelor: chemaţi la meciuri şi evenimente festive, primesc pensie de la statul olandez şi mesaje din partea fanilor.

Epopeea românilor pe tărîm olandez a început în anii '60-'70, cînd patru tehnicieni au pregătit formaţii batave. Cel mai mare succes l-a avut Pişti Covaci: 7 trofee cu Ajax, dintre care două Cupe ale Campionilor!

"Cami", cetăţean de onoare!
După 1989, s-a deschis uşa şi pentru fotbalişti: Gică Popescu, Sabău şi Cămătaru jucau în Eredivisie în '90 . Ultimul povesteşte: "Am fost printre primii români acolo. A fost un final perfect de carieră. După trei ani, conducătorii mi-au pregătit un meci de retragere. În plus, am fost făcut cetăţean de onoare al oraşului!". Cămătaru e încă văzut ca o vedetă la Heerenveen, "sînt mereu chemat la evenimente, la meciuri", dar nu e singurul: statul olandez îi răsplăteşte pe toţi jucătorii cu o pensie de peste 1.000 euro lunar, timp de 10 ani!

Rinus şi restul
Prin fotbalul nostru s-au perindat şi olandezi, cel mai de seamă fiind Rinus Israel, director tehnic la Dinamo (1991-92): cu el, "cîinii" au cucerit titlul fără să piardă vreun meci! În rest, fotbalişti cu origini africane ori sudamericane (Kivuvu, Bokila, Breeveld) sau antrenori modeşti (Wotte) sau chiar necunoscuţi, precum "tulceanul" Camijn!

Neşu a fost ultimul
Mihăiţă Neşu a jucat la Utrecht între 2008 şi 2011, fiind ultimul român care a activat în Eredivisie. După accidentul suferit în mai 2011, reacţia fanilor din Ţara Lalelelor a fost una impresionantă. Aceştia au făcut bannere cu chipul şi numele românului, i-au cîntat minute în şir numele pe stadion, i-au trimis mesaje şi e-mailuri de încurajare.

529561-c-olanda-1.jpg

Antrenori români în Olanda
Ştefan Kovacs (Ajax '73-'75), Alexandru Schwartz (Olanda '57-'64, Sparta Rotterdam '71-'72), Norberto Höfling (Feyenoord '63-'64), Mircea Petescu (Telstar '77-'78, Sparta '78-'80, Dordrecht '81-'82, GA Eagles '88)

"Dacă pierdem cu Olanda, va fi năruită toată munca din meciul cu Turcia. Dar batavii pot alinia oricînd trei formaţii de start diferite!" (Rodion Cămătaru, fost jucător Heerenveen, '90-'93)

529560-c-olanda.jpg

VEZI AICI CLASAMENTUL GRUPEI ŞI MECIURILE VIITOARE!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează