FOTBAL  »  NATIONALA  »  TRAGERE LA SORŢI

Piţi, ai royală servită! Sorţii ne-au rezervat la Nisa o grupă perfectă în preliminariile Euro 2016: "Trebuie să ne rezervăm deja cantonamentul pentru turneu!"

Victor Pițurcă și Ciprian Marica au motive de bucurie: vor da piept cu adversari accesibili în următoarele preliminarii +1   FOTO
Victor Pițurcă și Ciprian Marica au motive de bucurie: vor da piept cu adversari accesibili în următoarele preliminarii

Articol de , , - Publicat luni, 24 februarie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 23 februarie 2014 23:30

Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Feroe e quinta primită la pachet de selecţionerul României pentru calificarea la turneul final din Franţa. ”Trebuie să ne rezervăm deja cantonamentul pentru Euro!”, glumeşte fostul internaţional Viorel Moldovan.

Reţineţi această oră: 13:47! E momentul în care România şi-a dat întîlnire cu şansa în Palais Acropolis din Nisa, iar turneul final al Europeanului din Franţa pare deja că se vede, încă de la tragerea la sorţi. Şi un loc în delegaţia "tricoloră" ar trebui să-i revină, în semn de mulţumire, lui Hans Van Breukelen! Măcar pentru că, doar dintr-o mişcare a mîinilor, ne-a deschis larg porţile către competiţia din 2016!

Mierea din mîinile lui Van Breukelen
Fostul portar de legendă al Olandei, campion european în 1988, e omul care ne-a trimis în cea mai permisivă grupă a calificărilor pentru CE.

Dintre capii de serie, am "driblat" coşmarul batav, care ne-a urmărit constant în ultimele preliminarii, am evitat şi marile forţe Spania şi Germania, iar lui Van Breukelen îi rămăsese să ne trimită în grupă cu Grecia, Rusia, Italia sau Portugalia.

A scos bileţelul de aur, către eleni, într-o serie care n-ar fi ieşit aşa nici dacă Piţurcă şi Iordănescu ar fi fost lăsaţi să şi-o aleagă!

"Să nu uităm că Irlanda de Nord a bătut Spania!"
"E bun!", s-a citit pe buzele selecţionerului imediat cum camera a trecut pe figura lui zîmbitoare, după ce România a fost plasată pe orbita preferată spre Euro 2016. "De ce ar trebui să fiu bucuros?!", a pus frînă apoi Piţi într-o declaraţie pentru GSP TV .

Şi a continuat: "Echipele sînt echilibrate valoric, dar Grecia porneşte favorită. Am simţit pe pielea noastră forţa lor. Ungaria o cunoaştem foarte bine, au şi ei o formaţie puternică, la fel şi Irlanda de Nord. Să nu uităm că au bătut Spania şi Belarus. Avem şanse să ne calificăm".

Marica se bucură pe Facebook
"Parcă am primit a doua şansă!", a jubilat pe Facebook, din Madrid, şi Ciprian Marica. În timp ce fostul internaţional Viorel Moldovan a vorbit despre tragere în cheie umoristică: "Dacă nici acum nu mergem la turneul final, sîntem fraierii fraierilor. Ar trebui să mergem deja în Franţa să ne căutăm cantonament pentru turneul final, că e mai ieftin dacă-l antamăm de acum!". :)

Pornim la Atena, cu porţile închise!
Iar pentru ca tacîmul să fie complet, cireaşa pe tortul de la Nisa a picat după stabilirea programului grupei. Debutăm la Atena, împotriva Greciei, pe un stadion cu porţile închise!! O sancţiune primită de eleni în finalul campaniei pentru Euro 2012.

Atunci, în ultima partidă, 2-0 acasă cu Croaţia, s-au produs incidente pe "Karaiskakis", iar UEFA a sancţionat federaţia gazdă. Numai că pedeapsa se activează abia acum, fiindcă se aplică doar la nivelul aceleiaşi competiţii! Iar România a tras şi aici bila cîştigătoare!

"O grupă mai bună nu se putea! Trebuie să terminăm pe primul loc! Mare atenţie la Finlanda şi la Irlanda de Nord. Mi-e mai teamă de ele decît de Grecia şi Ungaria. Calificarea ne e la îndemînă!" (Gheorghe Popescu, candidat la preşedinţia FRF)

"Trebuie să fim uniţi pentru a ne califica. Grupa e accesibilă" (Gheorghe Hagi, fost internaţional, pentru DolceSport)

45,2% dintre reprezentativele de pe "Bătrînul Continent" vor fi prezente la CE 2016

Sistemul de calificare
Se duc direct la turneul final formaţiile plasate pe primele două poziţii, plus cel mai bun loc 3 din cele 9 serii de calificare. Clasamentul locurilor 3 se alcătuieşte prin eliminarea rezultatelor cu ultima clasată din grupele cu 6 echipe. Restul de 8 "naţionale" de pe poziţia a treia vor disputa în toamna lui 2015 partide de baraj tur-retur pentru desemnarea ultimelor 4 formaţii care vor merge la Euro 2016.

Criterii de departajare în grupă
Dacă două sau mai multe echipe încheie grupa la egalitate de puncte, diferenţa se face astfel:
1. numărul de puncte în meciurile directe
2. golaverajul în meciurile directe
3. golurile marcate în meciurile directe
4. golurile marcate în deplasare în meciurile directe
5. golaveraj general
7. totalul golurilor marcate în grupă
8. totalul golurilor înscrise în deplasare în grupă
9. clasament fair-play (1 pct. pentru galben, 3 pct. - eliminare, 4 pct. - galben urmat de roşu)
10. poziţia în clasamentul UEFA

Programul grupei F

2014
7 septembrie: Ungaria – Irlanda de Nord, Feroe – Finlanda, GRECIA – ROMÂNIA (ora 21:45)
11 octombrie: ROMÂNIA – UNGARIA (ora 19:00), Finlanda – Grecia, Irlanda de Nord – Feroe
14 octombrie: Feroe – Ungaria, FINLANDA – ROMÂNIA (ora 21:45), Grecia – Irlanda de Nord
14 noiembrie: Grecia – Feroe, Ungaria – Finlanda, ROMÂNIA – IRLANDA DE NORD (ora 21:45)

2015
29 martie: Irlanda de Nord – Finlanda, ROMÂNIA – FEROE (ora 19:00), Ungaria – Grecia
13 iunie: Finlanda – Ungaria, Feroe – Grecia, IRLANDA DE NORD – ROMÂNIA (ora 21:45)
4 septembrie: Feroe – Irlanda de Nord, Grecia – Finlanda, UNGARIA – ROMÂNIA (ora 21.45)
7 septembrie: Finlanda – Feroe, Irlanda de Nord – Ungaria, ROMÂNIA – GRECIA (ora 21.45)
8 octombrie: Ungaria – Feroe, Irlanda de Nord – Grecia, ROMÂNIA – FINLANDA (ora 21.45)
11 octombrie: FEROE – ROMÂNIA (ora 19.00), Finlanda – Irlanda de Nord, Grecia - Ungaria

606663-tricolori-europene.jpg

606664-grupa-f.jpg

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (18)
lumpy666
lumpy666  •  25 Februarie 2014, 23:07

SE VEDE "PARISUL" NU DOAR DE PE STATUIA DIN "RIO" DAR ACUM SE VEDE DEJA SI DE LA "COPA CABANA"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dany_dinamovistu
dany_dinamovistu  •  24 Februarie 2014, 13:12

buna asta cu royala servita ...:))) asa am avut noroc si cu grecia la baraj, s-a vazut "talentu" de antrenor a lu` piturca

redsef2005
redsef2005  •  24 Februarie 2014, 12:28

Există o problemă reală, pe care văd că nu a adus-o nimeni în discuţie: până la debutul în preliminarii avem drept meciuri de pregătire doar DOUĂ amicale mari şi late: cel cu Argentina din martie şi cel cu Algeria din iunie. Ambele sunt absolut neconcludente (părerea mea) pentru nişte calificări EUROPENE: nici Argentina nu seamănă ca stil de joc cu Grecia, nici Algeria cu Finlanda, lucru cât se poate de evident pentru oricine are habar de fotbal. Dacă Piţurcă vrea 10 jucători noi, cum spune, trebuie să îi testeze în nişte meciuri cât mai apropiate de cele din calificări; altfel, la primul joc din toamnă ne pomenim iar cu Goian, Cociş, Nicoliţă sau Bucur în lot...

Vezi toate comentariile (18)
Comentează