FOTBAL  »  NATIONALA  »  SCHIMBARE

Pleacă Emil, vine Arnold! » După 7 ani, Săndoi părăseşte naţionala U21: ”Am dus tineretul pe locul 10 în Europa”

Săndoi a condus naționala în cinci campanii de calificare
Săndoi a condus naționala în cinci campanii de calificare

Articol de - Publicat marti, 20 august 2013 00:00 / Actualizat luni, 19 august 2013 19:56

Fostul portar, în vîrstă de 45 de ani, se regăseşte în echipa cu care Gică Popescu va ataca şefia FRF: numirea lui face parte din strategia lui Mircea Sandu de a sprijini proiectul "Baciului".

Emil Săndoi, 48 ani, şi-a prezentat ieri demisia din staff-ul U21, după şapte ani şi o lună de activitate. Imediat a apărut succesorul, Bogdan Stelea. Fostul goalkeeper a confirmat pentru GSP: " Mircea Sandu m-a contactat, mîine (azi, n.r.) vom discuta. Aş vrea să fiu antrenor la «tineret»!".

Omul "Baciului"
Federalii s-au orientat repede spre Stelea, fost secund la naţională, 2009-2011, şi "principal" cîteva etape la Astra. Asta cu atît mai mult cu cît face parte din echipa lui Gică Popescu, omul pe care Sandu îl susţine la alegerile FRF de anul viitor. În iulie, Stelea a fost prezent alături de Popescu, Ilie Dumitrescu şi Gică Hagi la conferinţa prin care fostul libero şi-a anunţat candidatura.â

FRF a anunţat că Săndoi renunţă din "motive personale". Olteanul nuanţează şi îşi exprimă punctual regretele: "E greu cu un singur antrenament înainte de meci!"

- Domnule Săndoi, de ce aţi renunţat? Ce înseamnă "motive personale"?
- Fiecare îşi propune standarde, în cazul meu lucrurile nu au evoluat cum trebuie. La "tineret" o iei mereu de la zero, există tranziţie, schimb de generaţii. În plus, avem mari carenţe la nivel de copii, nu vorbesc de juniori. E şi puţin timp pentru a pregăti meciurile. La ultima partidă, amicalul 0-2 cu Cipru, am făcut doar un antrenament! Băieţii jucaseră în weekend la cluburi, iar noi am jucat marţi!

- Jocul cu Cipru a umplut paharul?
- Mi-e greu să-ţi spun. Am încercat să folosesc jucători mai tineri, dar mai în formă. Bărbuţ, Rotariu, Steliano Filip, Iancu, titulari în Liga 1, generaţia '94-'95. Adversarii au venit cu '92-'93.

"Am promovat masiv jucători, am pierdut puţine meciuri"

- Ce-a fost bun şi ce-a fost în rău în cei 7 ani?
- Nu uitaţi că am adus tineretul pe locul 10 în Europa! Acum sîntem pe 11. Din vreo 31 de jocuri, am doar 6 înfrîngeri. Procentaj de victorii peste 50%! Şi nu uitaţi numărul masiv de jucători promovaţi! Într-adevăr, nu ne-am calificat la vreun turneu final, însă momentele frumoase au fost mai multe decît cele urîte.

- Ce veţi face acum şi cum vi se pare varianta Stelea ca selecţioner U21?
- Sigur nu mă îndepărtez de fotbal. Probabil iau o pauză. Am fost coleg cu Stelea la "naţională", sînt sigur că poate face performanţă. Asta îi şi doresc!

Bilanţul lui Săndoi: 5 campanii, 4 eşecuri, un start ratat

- În preliminariile CE 2007, România a fost eliminată din prima fază a grupelor, 3-0 cu Irlanda de Nord şi 1-5 cu Germania. Săndoi i-a titularizat pe Mincă şi Pulhac în dauna lui Pantilimon şi Ştefan Radu.

- Am ratat CE 2009, terminînd pe 3 în grupa de 5, tot în prima fază a preliminariilor. Am fost peste Bosnia şi Malta, dar sub Ţara Galilor şi Franţa. Săndoi a avut rezultate contradictorii: două remize cu Franţa, 0-3 acasă cu galezii!

- Drumul spre CE 2011 s-a oprit în play-off, 1-2 şi 0-0 acasă cu Anglia, după ce cîştigaserăm grupa preliminară în faţa Rusiei. Au fost promovaţi Papp şi Rusescu, dar şi Ochiroşii şi Gîngioveanu, care ulterior nu au confirmat.

- Am terminat pe 3 în grupa preliminară CE 2013, depăşiţi de Franţa şi Slovacia, care s-au calificat mai departe. Generaţia lui Grozav a pierdut locul secund deşi învinsese slovacii tur-retur, remizînd de două ori cu Kazahstan!

- Pentru CE 2015, sîntem în grupă cu Irlanda, Muntenegru, Feroe şi Germania. Locul 1 merge la turneul final, locul 2 la baraj. România U21 a remizat în singura partidă disputată, 2-2 în Feroe, după ce nordicii ne-au condus la pauză.

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
petrusm
petrusm  •  20 August 2013, 23:11

NU APUCA VARA VIITOARE IN POSTURA DE ANTRENOR LA TINERET... REZULTATELE VOR FI SUB ORICE CRITICA...

costy
costy  •  20 August 2013, 18:05

ai duso pe DRACU SA TE IA...S AU SA VA IA...

petrusm
petrusm  •  20 August 2013, 17:15

,, ARNOLD,, VA FI DOMNUL 0-7 ... VOM LUA BATAIE PE LINIE ... CE ECHIPA A ANTENAT ,,ARNOLD,, ? UNA ESTE SA FII PORTAR SI ALTA SA FII ANTRENOR ...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează