FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U16

Prinţii Mogoşoaiei » Cine sînt şi cum gîndesc liderii tricolorilor din noul val, versiunea U16

Vîlceanu, Manea și Petre visează să ajungă și ei peste ani pe afișele unei noi Generații de Aur, alături de cele cu Hagi, Răducioiu și Ilie Dumitrescu +1   FOTO
Vîlceanu, Manea și Petre visează să ajungă și ei peste ani pe afișele unei noi Generații de Aur, alături de cele cu Hagi, Răducioiu și Ilie Dumitrescu

Articol de - Publicat joi, 07 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 06 martie 2013 20:56

În cantonamentul din localitatea ilfoveană, căpitanul, decarul şi minivedeta selecţionatei antrenate de Adrian Bumbescu au vorbit liber despre cum se pregătesc să repete victoria împotriva "cocoşilor" şi la un CM, cu "naţionala" mare: primii doi au şi marcat în amicalul de marţi!

În spate, imagini cu Hagi, Popescu ori Belodedici, celebrînd golurile de la Mondialul american. În prim-plan, o bucurie 3D, în carne şi oase: tinerii din echipa României U16 sărbătoresc victoria din "amicalul" cu Franţa, 4-2, un meci în care puştii din Hexagon, veniţi de la PSG, Lyon, Auxerre sau Nantes, au fost năuciţi de mijlocaşii români.

În prim-plan ies 3 din cei 18 copii: căpitanul Cristi Manea, de la Academia Hagi, stelistul Robert Vîlceanu şi dinamovistul Patrick Petre, fiul lui Florentin. Se aşază pe o canapea şi, fair-play, încep cu lauda adversarului: "Mamă, aţi văzut cît erau francezii ăştia? Uriaşi! Cred că aveau copii acasă!".

"Am tremurat la trial"
Într-adevăr, adversarii sînt colosali la propriu. Cel mai tînăr "cocoş", căpitanul Moukoudi, sare bine de 1,85 m, la 15 ani abia împliniţi! Puştii scapă de inhibiţii repede, "credeam că ne filmezi, nu prea ne place, avem emoţii", spune Vîlceanu.

Miercuri au fost televizaţi pentru prima oară, meciul fiind transmis de GSP TV! Începe chiar liderul Manea: "Era şi normal să vină victoria asta. Sîntem împreună de doi ani la lot". Îl completează Robert: "Eram 40, am rămas 20. Dimineaţa ne-au încercat, seara ne-au anunţat. Oaa, să vezi cum eram! Tremuram toţi de emoţie!", spune decarul stelist.

"Băieţie" versus "puşcărie"
Manea a marcat golul doi al României. Pare liniştit pentru un căpitan, vorbeşte calm şi glumeşte atent, pare că le cere "OK"-ul colegilor. Şi chiar aşa şi este: "nu-i cert pe băieţi, doar îi apăr pe teren!".

Povesteşte viaţa unui junior la Academia Hagi: "Sînt acolo de la fondare, în 2009. Fotbal şi şcoală. Toţi cei 20 din grupa mea sînt în aceeaşi clasă, cînd e vreun eveniment, lipsim toţi! Avem 4 ore pe zi, dar mai multe de sport".

Ajunge acasă doar o dată la două sau trei săptămîni, dar părinţii sînt de acord. "Deşi e cantonament permanent, ne place. Ne cunoaştem, ne ajutăm, e băieţie", spune Manea. "De fapt, e puşcărie!" e replica lui Vîlceanu. Rîd amîndoi.

Frăţia stelisto-dinamovistă
Bucureşteanul Robert, cel care a înscris primul gol, e stelist de la cinci ani şi jumătate. "M-am şi pregătit cu prima echipă, pe vremea domnului Stoichiţă. Cristi are 4 colegi de la Academie alături de el, dar eu sînt singur. Ştii cine îmi sînt cei mai buni prieteni? Dinamoviştii!", se amuză puştiul, indicîndu-l pe Patrick Petre.

E pus mereu pe şotii, îi place să îl înţepe pe Manea: "Ia să îl întrebaţi pe Cristi, la ce echipă vrea el să se transfere? E dinamovist pînă în sînge, dar tot la Steaua şi-ar dori să joace!", aţîţă spiritele Robert.

"Să pierdem cu toţi, să-i batem pe ei"
Patrick e crescut în spirit dinamovist, reacţionează: "Doamne, dacă am pierde toate meciurile, dar să batem doar pe Steaua! Cu Chelsea să se califice, e bine pentru ţară, dar în campionat e altceva".

Micuţul vorbeşte cu mare încredere, cu privirea în zare şi întins pe spate, cu capul sprijinit pe cot. Pare un discurs matur izvorît dintr-un corp firav, de copil. E mijlocaş dreapta, ca şi tatăl său, dar "s-a nimerit să fie la fel, eu am început ca atacant". Visează în continuare la un viitor duel cu Messi ori cu Barcelona. "Am văzut meciul cu Real, de sîmbătă. Ne-a dus dom' profesor Bumbescu să vedem partida".

Bumbescu şi dulciurile
Chiar, cum e fostul fundaş de fier ca antrenor de juniori? Povesteşte Patrick: "De obicei, e mai sever, ne mai ceartă. Dar ştie şi de glumă cînd e cazul!". Telefoanele sînt "confiscate" la 7 şi jumătate seara, laptopurile încă de dinaintea intrării în cantonament.

Totuşi, copiii nu ignoră micile distracţii nici la lot. N-au fost ocoliţi de flagelul facebook, "ne mai facem o poză, mai comentăm la alţii, trece timpul mai uşor". Iar victoria cu Franţa se merită celebrată. "Dom' profesor e chiar darnic după victorii. Mergem să ne luăm dulciuri!", încheie băieţii.

"Manea, Vîlceanu şi Petre sînt de mare perspectivă. I-am ochit încă de la trial. Au mentalitate de lideri. Pe Manea l-am pus căpitan fiindcă e fundaş central, aşa îmi place mie!" (Adrian Bumbescu, antrenor România U16)

CV - Cristian Manea
Data naşterii: 9 august 1997
Post: fundaş central
Club: Metalul Constanţa (2003-09), Viitorul (din 2009)
Jucători preferaţi: Bale, Varane
Echipă preferată: Barcelona

CV - Robert Vîlceanu
Data naşterii: 29 martie 1997
Post: mijlocaş ofensiv
Club: Steaua (din 2002)
Jucător preferat: Messi
Echipă preferată: Barcelona

CV - Patrick Petre
Data naşterii: 9 mai 1997
Post: mijlocaş dreapta
Club: Dinamo (din 2003)
Jucător preferat: Messi
Echipă preferată: Barcelona

Citește și:

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
Nationala
România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
Sârbii au izbucnit la adresa lui Bellingham » Gestul englezului, taxat aspru: „Rușinos! Marii fotbaliști nu fac așa ceva”
Euro 2024
Sârbii au izbucnit la adresa lui Bellingham » Gestul englezului, taxat aspru: „Rușinos! Marii fotbaliști nu fac așa ceva”
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP
Nationala
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează