FOTBAL  »  NATIONALA  »  CM 1994

Recurs la amintiri » Astăzi am ratat şansa podiumului mondial. Unde erai la Suedia-România?

România-Suedia 2-2 (foto: enational.ro)
România-Suedia 2-2 (foto: enational.ro)

Articol de - Publicat marti, 10 iulie 2012 00:00 / Actualizat marti, 10 iulie 2012 15:11

Au trecut 18 ani de cînd visul american a luat sfîrşit. Pe 10 iulie 1994, Romania a fost foarte aproape de semifinalele Campionatului Mondial din SUA, dar neşansa a transformat în lacrimi speranţele Generaţiei de Aur.


SĂ NE ADUCEM AMINTE

Partida de pe Stanford Stadium din San Francisco
a fost una echilibrată. Vedeta suedezilor, Thomas Brolin a deschis scorul în minutul 78 după o schemă lucrată ce a prins pe picior greşit apărarea noastră. Tricolorii au reuşit să egaleze în ultimele minute prin Răducioiu, cel care a reluat în poartă balonul şutat de Hagi şi deviat de un fundaş advers.

S-a intrat în prelungiri, iar în minutul 101, acelaşi Răducioiu a şutat de la marginea careului mare şi a dus România în avantaj. Imediat după reluarea jocului, nordicii au rămas în zece după ce Stefan Schwarz l-a faultat din postura de ultim apărător pe Ilie Dumitrescu. A venit minutul 115, minut în care Florin Prunea a ieşit greşit la o centrare venită din partea dreaptă a atacului suedezilor, iar, înaltul atacant Kennet Andersson a reluat cu capul în plasa porţii apărate de goalkeeper-ul tricolorilor.

S-a ajuns la penalty-uri, acolo unde, alţi doi jucători extraordinari au ratat, Dan Petrescu şi Miodrag Belodedici. Pentru a doua oară, România a părăsit un turneu final în urma executării loviturilor de pedeapsă, prima dată consemnîndu-se în 1990 (România-Irlanda).

România a fost eliminată în faza sferturilor, performanţa realizată de cei numiţi mai tîrziu “Generaţia de aur” rămînînd unică în istoria fotbalului românesc. Tot atunci, Gheorghe Hagi a prins "11-le World Cup 94", iar golul său împotriva Columbiei a fost votat "Cel mai frumos gol al turneului".

UNDE ERAM
Sînt 18 ani de atunci, dar cei care au prins meciul la televizor ştiu exact unde se aflau în acele momente. De aceea, GSP te provoacă la un recurs la amintiri: cum ai trăit acea partida?

 

România: Florin Prunea, Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Ionut Lupescu, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu (Basarab Panduru '84), Florin Răducioiu, Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Tibor Selymeş. Antrenor: Anghel Iordănescu.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (85)
smiilleyy
smiilleyy  •  11 Iulie 2012, 00:46

Pe vremea aia aveam 6 anișori și m-au trimis ai mei la somn că era târziu..

yorgos
yorgos  •  10 Iulie 2012, 23:19

Cu familia in sufragerie. Aveam 14 ani. La sfarsit, mama-mama ce mai plangeam. Ai mei imi spuneau "asa e fotbalul, lasa ca peste 4 ani o sa ajungem in semifinala etc". Ei s-au dus la culcare iar eu continuam sa plang pe balcon. In fata locului avem o cladire care la vremea aia avea paznic. Paznicul, auzind plansetele si chiar vazandu-ma imi striga "hai mai lasa plansetele ba si du-te la culcare". M-am dus...la frigider. Am luat 2 oua, m-am intors pe balcon si l-am ochit si nimerit pe respectivul paznic strigandu-i "na bai nene sa mai imi zici tu mie sa nu mai plang pt. Romania". Acum, nu mai simt la fel :(

gabone
gabone  •  10 Iulie 2012, 23:07

Eram la mare, in Constanta, la unchiul meu, aveam 23 de ani. Planuisem sa iesim in strada, sa mergem la Mamaia sa sarbatorim. Nu aveam niciun dubiu ca nu vom castiga, dupa ce batusem Argentina. Urmaream meciul cu ai mei, toata familia, era o chestiune nationala, nu conta ca esti barbat, femeie, ca-ti place fotbalul, ori ba, jucau ai nostri. A fost o mare dezamagire. Acum acel sentiment de "ai nostri" nu mai exista, fotbalul din Romania, sub toate formele lui: jucatori, echipe, conducatori, presa, nu ma mai reprezinta!

Vezi toate comentariile (85)
Comentează