FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP 38 de ani de la calificarea la Euro '84. Și de la publicarea unui interviu antologic cu Bölöni » Absența cui o regreta cel mai tare, cum îl caracteriza pe Rednic și cu cine a fost confundat la cabinetul stomatologic

Articol de , - Publicat marti, 30 noiembrie 2021 12:04 / Actualizat marti, 30 noiembrie 2021 12:59

Pe 30 noiembrie 1983, România remiza eroic la Bratislava, 1-1, cu Cehoslovacia și obținea biletele pentru turneul final al Europeanului din Franța. 

Golul lui Geolgău, primul sub tricolor, consfințea o calificare pe care n-ar fi pariat nimeni în momentul tragerii la sorți a grupei care mai includea Italia, campioană mondială en titre, Suedia și Cipru. Pe atunci, numai prima clasată mergea la turneul final, la care participau doar 8 reprezentative de pe continent.

În zilele ce au urmat partidei de la Bratislava, „Sportul” a găzduit o serie de articole elogioase la adresa selecționerului Mircea Lucescu și a elevilor săi, într-o vreme în care cultul personalității la adresa lui Nicolae Ceaușescu încă nu atinsese cotele aberante de la finalul anilor '80. 

Ladislau Boloni, alături de Mircea Lucescu la meciul Anglia - România
Ioan Chirilă, alături de Mircea Lucescu
Gentile, alături de Balaci
Boloni în cabinetul de stomatologie
Boloni în cabinetul de stomatologie
+14 FOTO

Printre textele publicate, și un interviu extraordinar cu Ladislau Bölöni, semnat de Ioan Chirilă, pe care Gazeta a ales să-l republice integral. Dialogul „Patriarhului” cu mijlocașul mureșean s-a purtat pe aeroportul din Bratislava, înainte de revenirea în țară.

Ladislau Boloni: „E și seara lui Balaci”

- Ce faci, Loți?
- Mă gândesc și eu...

- La ce?
- Mă gândesc că noi încă nu ne dăm seama de cele întâmplate. Mereu cred că mai avem de jucat 90 de minute. Cred că abia de mâine, încolo... Dar acum mă gândesc și la Ilie, la Balaci. M-am gândit mult la el și în Cipru. Am cumpărat o ilustrată. Am și scris-o. Însă nu i-am mai trimis-o. M-am gândit că ar fi fost un pic de compătimire în ilustrata asta. Sau, cel puțin, așa ar fi putut să o interpreteze el... 

Seara de astăzi este și seara lui Balaci. Gândiți-vă la meciul cu Italia, de la București! Sau la partida de la Stockholm, unde în urma accidentării a jucat cu jumătate de forță, dar cu două inimi. Aștept cu nerăbdare ca el să revină în echipă. La Paris trebuie să avem tot ce e mai bun în fotbalul românesc.

102 selecțiia strâns Bölöni la naționala de seniori. Rednic s-a oprit la 83, iar Balaci la 65

- Am auzit că v-a trimis o telegramă.
- Da, cu câteva zile înainte. Încă înainte să fi venit aici, la Bratislava, nea Mircea îmi spunea: „Ce frumos ar fi să primim o telegramă de la Ilie. Ar fi cât două ore de pregătire psihologică”.

- Cum a fost pe teren, Loți?
- Teribil de greu. Totuși, știam ce ne așteaptă, la secundă.

Ladislau Boloni: „Rednic? E băiat cinstit, curat, respectuos”

- Adică?
- Înainte de meci am primit niște fișe speciale despre adversarii direcți. Klein, de pildă, a primit de la nea Mircea o fișă în 15 puncte. L-am văzut citind-o, ca un elev, de șase sau de șapte ori. Cred că în noaptea dinaintea partidei l-a visat tot timpul pe Chaloupka.

- Ce zici despre Rednic? Sunteți nedespărțiți.
- Stăm în aceeași cameră. E băiat fain. Cinstit, curat, respectuos. Când eram de vârsta lui, stăteam în cameră cu Mircea Lucescu. Acum am ajuns eu bătrânul. Și încerc să procedez la fel. Îi aduc cărți, de fiecare dată. Citește mai tot timpul. La fotbal, ai timp de citit. Te odihnești citind. Numai să-ți placă. Și să te mai ajute cineva. Eu cred că și așa se construiește o echipă.

- Cu alte cuvinte, avem o filieră Lucescu - Bölöni - Rednic.
- Cam așa e. Și sper ca puștiul să nu ne dezamăgească. Azi a jucat extraordinar. Era peste tot unde era nevoie. A adunat 27 de tricouri. Vine din urmă. La vârsta lui... Ce mult aș vrea să ne întreacă pe amândoi. Eu, dacă am să mai joc un meci, am să fac 70 de selecții, ca și nea Mircea. Dar Rednic mai are ani buni înainte. Și aș fi cel mai fericit să ne bată pe toți... 

Totuși, să stiți că duelul lui cel mai greu o să fie tot cu Balaci. Ce bine ar fi ca operația lui Ilie să fi reușit... Să se știe și pe Parc des Princes că avem și noi jucători de talia lui Platini!

„Ce noroc că n-am nimerit la doctorul fotbalist!”

38 de ani de la calificarea la Euro '84. Și de la publicarea unui interviu antologic cu Bölöni » Absența cui o regreta cel mai tare, cum îl caracteriza pe Rednic și cu cine a fost confundat la cabinetul stomatologic
Boloni în cabinetul de stomatologie

- Ce planuri imediate ai, Loți?
- Vine o perioadă foarte grea. Mai avem jocuri în campionat. Mai e și un copilaș pe care trebuie să-l crești „în doi”, deși ești fotbalist. Mai e și policlinica. Eu lucrez în fiecare zi, când sunt acasă.

- Cum te descurci ca medic?
- Muncesc... Deocamdată, mă laud și eu cu o întâmplare. Vine într-o zi o femeie, începem tratamentul, nu prea simplu... era o lucrare. La terminarea ședințelor, îmi spune: „Vă mulțumesc, mă simt perfect! Am avut și un pic de noroc. Mă repartizaseră la celălalt, la fratele dumneavoastră, fotbalistul”. I-am zis: „Să știți că eu sunt fotbalistul!”. S-a simțit tare stingherită. I-am povestit fratelui meu întâmplarea. A râs: „Necazul e, Loți, că la dinți suntem doi, însă la fotbal ești unul singur”.

Bratislava, 30 noiembrie 1983, preliminarii Euro '84

  • Cehoslovacia - România 1-1 (0-0)
  • Au marcat: Luhovy (85') / Geolgău (62')
  • Arbitru: Károly Palotai (Ungaria)
  • Stadion: "Slovan". Spectatori: 60.000

Cehoslovacia: Hruska - Jakubec, Fiala, Prokes, Rada - Chaloupka, Zelensky, Stambacher (72' Jurkemik) - Vizek, Danek (72' Luhovy), Janecka. 
Selecționer: Frantisek Havranek

România: S. Lung (U Craiova) - Negrilă (U Craiova), Iorgulescu (Sportul), Ștefănescu (U Craiova), Ungureanu (U Craiova) - Rednic (Dinamo), Bölöni (ASA), Klein (Corvinul) - Geolgău (U Craiova), Cămătaru (U Craiova), Gabor (Corvinul) / 79' Augustin (Dinamo) / 89' Al. Nicolae (Dinamo). 
Selecționer: Mircea Lucescu

Rezultatele înregistrate de România în preliminariile Euro '84

  • 1-0 și 0-0 cu Italia
  • 2-0 și 1-0 cu Suedia
  • 0-1 și 1-1 cu Cehoslovacia
  • 3-1 și 1-0 cu Cipru

Clasament final grupa 5

  1. România 8 5 2 1 9-3 12p
  2. Suedia 8 5 1 2 14-5 11p
  3.  Cehoslovacia 8 3 4 1 15-7 10p
  4. Italia 8 1 3 4 6-12 5p
  5.  Cipru 8 0 2 6 4-21 2p

Când România a evoluat anul acesta, pe Parc des Princes, și a câștigat trofeul orașului Paris, Mircea Lucescu a promis să revină cu echipa sa în Franța, la faza finală a Campionatului European. Și iată că s-a ținut de cuvânt. Selecționata română a avut o prestație strălucită în aceste preliminarii, remarcându-se prin excelenta organizare defensivă și prin vigoarea atacului.

- Cotidianul "L'Equipe", în decembrie 1983

România a aplicat la Bratislava tactica adecvată pentru a obține rezultatul care o interesa, cu marcaj strict în zonele de pericol și cu o bună circulație a balonului la centrul terenului.

- Cotidianul "Marca", în decembrie 1983

Lucescu al vostru mi se pare cel mai inteligent antrenor din Europa la ora actuală! Gândește fotbalul în termenii cei mai moderni.

- Alberto Polverosi, "Corriere dello Sport", într-o discuție cu redactorii „Sportului”

„Românul” Palotai

Arbitrul  Károly Palotai
Ioan Chirilă, alături de Mircea Lucescu
Gentile, alături de Balaci
Boloni în cabinetul de stomatologie
Boloni în cabinetul de stomatologie
+14 FOTO
  • „Centralul”  Károly Palotai

Remiza din urmă cu exact 38 de ani n-ar fi fost posibilă dacă nu am fi avut parte de „un arbitraj mai mult decât corect”, după cum l-a catalogat Lucescu. 

La 0-0, brigada maghiară, avându-l la centru pe Károly Palotai, le-a anulat gazdelor două goluri. Unul pentru un henț clar, celălalt pentru un ofsaid pe care doar VAR-ul ar putea să-l lămurească. 

În februarie 2018, când Palotai a murit la vârsta de 82 de ani, Adrian Porumboiu declara pentru ProSport: „Deși despre unguri noi spunem ba una, ba alta, Palotai a arbitrat atunci mai bine decât un român! Admirabil s-a purtat cu noi. Ad-mi-ra-bil! A fost un mare prieten al României”.

Citește și alte articole #RETRO GSP:

RETRO GSP 33 de ani de la ultimul mare meci european al lui Belodedici la Steaua: „Eram deja cu gândul la Crvena Zvezda”

RETRO GSP 50 de ani de la un succes istoric al Rapidului în Europa: 4-0 cu Legia » Liță Dumitru a fost în rolul Nadiei

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
opinca_de_aur
opinca_de_aur  •  06 Ianuarie 2022, 15:53

Boloni a fost mereu un domn. Aspru cu unii, dar domn. Si daca ma uit pe rezultatele din grupa de atunci, o singura infrangere. Una! Si aia cu un gol din 11 metri. Si sa ajungi la Euro intr-un turneu final cu 8 echipe... acum pot fi si 40, ca tot tremuram la baraj. Ioan Chirila era indragostit de acel ultim meci din grupa. A scris si "Bratislava, mon amour". Dar erau anii 80, adica un deceniu sportiv inegalabil in secolele 21, 22, 23....

991170994290827
Adrian Carlo Bonicioli  •  30 Noiembrie 2021, 16:06
Postat de radu876 pe 30 Noiembrie 2021, 14:20

era simpatic nea vanea, cum isi punea el propriile cuvinte in gura tuturor

Stai tu liniștit ca Loci stia sa se exprime si atunci si acum, in 2 limbi... si fara ajutor.

zazy
zazy  •  30 Noiembrie 2021, 15:13

"Ce bine ar fi ca operația lui Ilie să fi reușit... Să se știe și pe Parc des Princes că avem și noi jucători de talia lui Platini!" . Ce bine ar fi fost ...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează