FOTBAL  »  NATIONALA  »  CM 1994

VIDEO România, să nu uiţi! Acum 26 de ani, România învingea Columbia, 3-1, prin golurile senzaționale ale lui Răducioiu și Hagi

Articol de - Publicat joi, 19 iunie 2014 00:00 / Actualizat joi, 19 iunie 2014 12:07

Au trecut 26 de ani de cînd România a pornit la drum în cel ce avea a fi cel mai spectaculos parcurs la un turneu final mondial. Primele ore ale dimineţii de 19 iunie 1994 ne-au scos pentru întîia oară în stradă într-o vară în care am visat şi am ajuns printre cei mai buni!

91.856 de spectatori prezenţi pe faimoasa arenă „Rose Bowl”, una din cele mai mari asistenţe înregistrate la acel Mondial, au vazut cum "tricolorii" au învins favorita lui Pele, Columbia, o reprezentativă în componenţa căreia se aflau Cordoba, Valderrama, Rincon, Asprilla ori Valencia şi care învinsese de două ori Argentina în preliminarii.

A fost meciul lui Stelea, cel care a scos aproape tot, a fost meciul lui "Didi", lui "Belo", stăpînii apărării, a fost meciul în care "omul fără plămîni", Dorinel a alergat mai mult ca niciodată, a fost meciul lui Lupescu, Popescu, Mihali, Petrescu ori Dumitrescu arenjaţi perfect în teren de Anghel Iordănescu, a fost meciul "puştiului blond" ajuns la maturitate,  Răducioiu, dar mai ales a fost meciul lui Hagi, "Regele" încîntînd tribunele cu driblingurile sale, pasînd decisiv şi marcînd un gol care a intrat direct în istoria Cupei Mondiale.

Totul s-a întîmplat acum 26 de ani, într-o dimineaţă de 19 iunie, dimineaţă în care România a fost aşa cum doar la Mondialul american a mai fost!

România-Columbia 3-1

Au marcat: Florin Răducioiu (15, 89), Gheorghe Hagi (34) / Adolfo Valencia (43)

România: Bogdan Stelea, Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Ionuţ Lupescu, Gheorghe Popescu,

Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi (căpitan), Ilie Dumitrescu (Tibor Selymeş '68), Florin Răducioiu (Cornelul Papură '90) - antrenor Anghel Iordănescu.

Cum arăta lumea în 1994:

- în România, salariu minim pe economie era 65.000 de lei
- prim-ministru era Nicolae Văcăroiu, care avea 50 de ani
- Streets of Philadelphia, de Bruce Springsteen, era prima melodie în topul MTV (VIDEO AICI)
- TVR era singura televiziune naţională. PRO TV se va înfiinţa abia în decembrie 1995
- Lionel Messi avea 6 ani şi abia începuse să lovească mingea
- e anul în care Nelson Mandela este ales preşedinte al Africii de Sud, iar în Rwanda are loc sîngerosul războiul civil
- Terra avea puţin peste 5, 5 miliarde de locuitori, faţă de 7 miliarde, cît are astăzi
- în Statele Unite, abia erau lansate filmele Forrest Gump şi Pulp Fiction. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (125)
vioadi
vioadi  •  20 Iunie 2014, 19:17

Momente minunate de care imiaduc aminte cu mare bucurie atunci aveam numai 13 ani si am iesit cu bucurie pe strada cu fratele meu si parintii. Numai ca acum lucrurile au evoluta intr-o directie in care nu cred ca vom mai trai asemenea momente. Plus s-au schimbat foarte mult si conditiile socio-economice si nu avem nici o prespectiva de imbunatatire a fotbalului(a sportului in general). Totul a fost politizat si au ajuns in forurile decizionale sportive numai oameni incompetenti...care fac totul de forma(doar sa bifieze anumite obiective personale). CHIAR DACA EXISTA ACEST VAL AL SCHIBARILOR LA CONDUCEREA SPORTULUI ROMANESC IN SPATELE CELOR ALESI (PERS.TINERE) SE AFLA VECHEA GARDA.

tb73
tb73  •  20 Iunie 2014, 06:35

Asta este dedicatie pentru putzirca????

bamse1901
bamse1901  •  19 Iunie 2014, 22:08

cu ce ma incanta acum cand vad ce echipe sunt care nu au nicio treaba unele dintre ele.sa traiesc din amintiri inseamna sa refuz viitorul

Vezi toate comentariile (125)
Comentează