FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - TURCIA 2-0

VIDEO+FOTO Idee de 10! România s-a distrat la Cluj cu Turcia lui Lucescu: "dublă" Grozav, "decarul" reinventat de Contra

FOTO: RAED KRISHAN +38   FOTO
FOTO: RAED KRISHAN

Articol de - Publicat joi, 09 noiembrie 2017 19:00

Naționala României a câștigat fără probleme amicalul cu reprezentativa Turciei, pe stadionul lui CFR Cluj, scor 2-0, cu un Gicu Grozav în zi mare.

Lui Contra i-a ieșit tot la amicalul de astăzi: l-a învins pe Lucescu, l-a recalibrat pe Grozav, autorul unei ”duble”, l-a recuperat pe Alibec și a propus o Românie supergeneroasă în ofensivă.

Lucescu pe banca unei naționale adverse arată ca naiba în momentul în care "tricolorii" se zbat încă în hăul în care i-a aruncat era Daum! Iar temperatura clipei o dictează, ca de obicei, tribuna, care-l aplaudă la scenă deschisă pe Il Luce, în timp ce aruncă spre federație celebra urare obscenă.

Selecționerul Turciei știe să capteze tabloul, salută publicul cu o semipiruetă și apoi se retrage spre banca Semilunii. Nu greșește totuși fotoliul? N-ar trebui să se ducă în stânga, nu-n dreapta?

Lupta cu imaginea lui Il Luce

Ufff! Nu mai contează! E o provocare suplimentară și pentru Cosmin Contra, care trebuie să se lupte acum și cu scenariul ipotetic din mentalul public, purtând eticheta "Ce-ar fi fost dacă venea Lucescu?".

"Guriță" pare însă că absoarbe curajos inclusiv acest filon de presiune și e gata să deseneze pe gazon propria versiune a unei naționale pentru Euro 2020.
Iar jocul împotriva turcilor oferă primele puneri în scenă ale planurilor lui Contra. Mai multă atenție în ofensivă, mingi aduse cât mai des la 25-30 de metri de poarta adversă și o dinamică permanentă a oamenilor de pe gazon au fost ideile expuse anterior de Cosmin. Și repriza întâi din Gruia a venit din plin cu aceste direcții!

Nu doar cu golul din minutul 42 parafat de Grozav după un traseu Pintilii – Budescu – Deac, ci și cu o fază pe care Contra le-o va rula până la saturație "tricolorilor" în zilele următoare, cu mesajul "SE POATE!".

O "Guriță" de tiki-taka

Un tiki-taka rupt din Barcelona lui Guardiola petrecut în minutul 20 l-a făcut, cu siguranță, pe Contra să zâmbească pe sub mustață: 19 pase consecutive în interval de 53 de secunde, turcii nu ating balonul, iar traseul se închide cu o finalizare în forță a lui Budescu, puțin pe lângă bară! Apropo, n-ar trebui făcut un DVD și expediat cu un curier rapid pe adresa din Koln a lui Herr Daum?!

Tu ești, Budescule?!

Și apropo de Budescu! Stelistul uitat de neamț, ce să facem?, e client încă proaspăt pentru comparații!, a fost omniprezent. Pase minunate pentru Toșca (5), Grozav (10) și Deac (15), finalizare directă din prima (35), filtrare perfectă la golul de 1-0 al lui Grozav, bașca niscaiva retrageri la nivelul stoperilor, de-ți venea să-ți freci ochii și să te întrebi dacă "leneșul" Budi e același cu cel de pe teren!

Turcia n-a pus probleme aproape deloc, doar în mitanul secund a căutat câteva destabilizări în defensiva noastră, dar prim-planul a rămas în tabăra lui Contra. Cu un nou gol al lui Grozav (69), devenit spaima Turciei, căci ultima sa reușită la națională data din urmă cu 5 ani tot împotriva otomanilor, cărora le-a băgat mingea în plasă la Istanbul pentru un 1-0 magistral în mandatul lui Pițurcă.

Capcana victoriei

În plus, misiunea rulajului a fost și ea îndeplinită, cu 6 oameni noi trimiși pe teren în ultima jumătate de ceas, inclusiv debut Niță și recuperare Alibec, cerut cu insistență chiar de fani, cu câteva minute înainte să intre.

Adică lui Contra i-a ieșit cam tot pe linie împotriva lui Lucescu, dar mintea lui "Guriță" de-abia acum trebuie să funcționeze mai cu schepsis: cum să gestioneze o seară perfectă înaintea unui amical mai serios cu Olanda și a unei campanii pentru Euro 2020 în care adversarii nu se vor arăta, cu siguranță, la fel de generoși precum turcii lui nea Mircea? Aferim! 

Pentru România urmează partida amicală cu Olanda, de pe 14 noiembrie, de la ora 21:00.

Desfășurarea liveTEXT a partidei

ROMÂNIA - TURCIA 2-0  VIDEO
A marcat: Grozav 42, 69

FINAL!
min. 90+2:
Alibec primește o minge în careu, și-o ridică și șutează, dar portarul respinge, balonul ajunge tot la fotbalistul lui FCSB, însă acesta face o preluare și pierde mingea!
min. 88: 
Tosun ratează incredibil de pe linia porții încercând disperat să trimită cu capul mingea în poartă!
min. 83:
Schimbare: Bariș intră în locul lui Ozan!
min. 80:
Alibec îl vede pe portarul turcilor ieșit la 30 de metri și șutează de la mijlocul terenului, însă goalkeeperul advers revine în poartă și prinde balonul!
min. 77:
Schimbare: Denis Alibec intră în locul lui Nicolae Stanciu!
min. 76:
Grigore scoate de pe linia porții o minge care intra în plasă!
min. 75:
Schimbare: Bălașa intră în locul lui Săpunaru!
min. 74:
Florin Andone vede cartonașul galben!
min. 72:
Schimbare: Budescu îi lasă locul lui Bicfalvi!
min. 70:
Schimbare: Florin Niță intră în locul lui Pantilimon!
min. 69: GOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Grozav primește o pasă în centrul careului de la Budescu, driblează un adversar și marchează al doilea gol!
min. 68:
Andone preia pe lângă un adversar, dar centrarea în fața porții nu e pentru nimeni!
min. 66:
Pintilii a văzut cartonașul galben!
min. 66:
Schimbare: Keșeru îi lasă locul lui Florin Andone!
min. 64:
Schimbare: Kraman intră în locul lui Calhanoglu!
min. 62:
Schimbare: Torje intră în locul lui Ciprian Deac!
Torje, primul meci după 1 an şi 2 luni, mai exact din 4 septembrie 2016, România-Muntenegru 1-1. Este a 55-a prezenţă în tricoul României, egalându-i la număr de selecţii pe Ioan Andone, Miodrag Belodedici, Daniel Prodan şi Adrian Ilie.
min. 55:
Gengiz încearcă să șuteze de la marginea careului, dar mingea e respinsă în corner și turcii au prima fază mai periculoasă a meciului!
min. 53:
Stanciu și Grozav pasează la marginea careului, iar cel din urmă intră cu mingea în care și trimite în fața porții de unde resping turcii!
min. 48:
Budescu centrează de pe partea dreaptă, dar mingea ajunge în brațele portarului turc!
min. 46:
A început repriza secundă!

PAUZĂ!
min. 42: GOOOL ROMÂNIA! Pintilii recuperează o minge la mijlocul terenului, mingea ajunge la Budescu, care pasează în dreapta la Deac, iar acesta centrează în careu de unde Grozav reia în poartă!
min. 35:
Budescu primește o centrare în careu și reia din prima, dar mingea se duce peste poartă!
min. 23:
Grozav obține o lovitură de la colțul terenului! 
min. 19:
Portarul Turciei iese din poartă și respinge din plonjon cu capul de la 30 de metri o minge care ajungea la Budescu!
min. 15:
Budescu trimite o pasă fantastică pentru Deac, dar centrarea jucătorului de la CFR lovește primul adversar și turcii îndepărtează pericolul!
min. 12:
Stanciu îl angajează pe Keșeru, dar pasa trimisă de jucătorul lui Anderlecht a fost prea puternică!
min. 10:
Budescu îi trimite o centrare lui Grozav, dar acesta din urmă nu reușește preluarea și ratează o bună ocazie!
min. 5:
Toșca centrează de pe stânga până la Budescu, iar stelistul șutează din careu într-un adversar!
min. 1:
A început meciul!

Echipele de start:

România: Pantilimon - Săpunaru, Chiricheș-cpt., Grigore, Toșca - Pintilii, Stanciu - Deac, Budescu, Grozav - Keșeru
Rezerve: Tătărușanu, Niță - Bancu, Moți, Hoban, Chipciu, Andone, Torje, Bicfalvi, Țucudean, Hanca, Ganea, Băluță, Bălașa, Tănase, Alibec
Antrenor: Cosmin Contra

Turcia: Tekin - Tufan, Aziz, Soyuncu, Turan - Inan, Yokușlu - Yazici, Ozyakup, Calhanoglu - Tosun
Rezerve: Babacan, Kocuk - Koybași, Demirok, Unal, Under, Turuc, Malli, Akbaba, Toprak, Karaman, Alkan, Yardimci
Selecționer: Mircea Lucescu

Arbitru: Tiago Martins
Asistenți: Ricardo Santos, Luis Campos

 
 

 

Save

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (295)
spinoza
spinoza  •  10 Noiembrie 2017, 12:32

Mircea Lucescu intinereste echipa si Cointrao o imbatraneste. E greu cand creierul este de dimensiunea alunei... si te crezi Simeone! Sa-i spuna cineva ca-l cheama Contra.

dinamo100
dinamo100  •  10 Noiembrie 2017, 09:56

Mult *** mancati cand tot faceti comparatiile cu era Daum! Amicalele nu au prea mare relevanta, si Daum a batut Chile la Cluj, de ex. Tot vorbiti ca Daum l-a lasat in afara pe Budescu, uitati ca la inceputul sezonului Budescu era semi-valid, facea tusa frecvent la FCSB, nu facea mare branza. El a intrat treptat in joc si straluceste de putin timp, iar Daum a spus clar inaintea ultimelor jocuri ca Budescu are sanse reale sa intre in lot daca continua pe aceeasi linie. Daum nu facea lotul pe baza ultimellor 2 etape, ci pe baza evolutiei macar cu 1-2 luni in urma, ceea ce e normal. Numai la noi lumea are impresia ca daca Alibec face un meci bun cu Sporting, trebuie musai chemat a doua zi la Nationala!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

shark_34
shark_34  •  10 Noiembrie 2017, 08:39

Sa nu ne imbatam cu apa rece la ce echipa a aliniat turcia pt acest amical. Daca ar fi jucat cu echipa obisnuita,ar fi fost altfel.numai cu calhanoglu si tosun,turcii nu aveau cum sa joace mai bine. Sa vedem cu olanda.totusi ar fi mai bine fara tosca,storja si sapunaru.

Vezi toate comentariile (295)
Comentează