FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA LA EURO

Șeful Comisiei Medicale FRF: ”Convocarea pentru Euro l-a ajutat moral pe Chipciu”

Chipciu și Codorean, la puțin timp după ce stelistul s-a operat la Spitalul Militar
Chipciu și Codorean, la puțin timp după ce stelistul s-a operat la Spitalul Militar

Articol de - Publicat duminica, 29 mai 2016 00:00

Fost doctor al Stelei la începutul anilor 2000 și actualul șef al Comisiei Medicale FRF, Ionuț Codorean a refuzat, din cauza lipsei de timp, să devină noul doctor al naționalei, după înlăturarea lui Pompiliu Popescu.

La Spitalul Militar, Ionuț Codorean conduce clinica de ortopedie - traumatologie, iar la ușa sa se adună frecvent zeci de pacienți veniți din țară sau străinătate special pentru a intra pe mâna medicului de 43 de ani. Iar sportivii constituie o categorie aparte.

Prin cabinetul lui Codorean, cu probleme de sănătate au trecut deopotrivă fotbaliști, gimnaste, baschetbaliști, tenismeni sau rugbyști, de la Chiricheș, Chipciu și Tătărușanu până la Marica, Larisa Iordache sau Irina Begu.

- Domnule Codorean, cu ce se ocupă această Comisie Medicală a federației?
- Trebuie să avem grijă ca tot ce înseamnă segment de specialitate să funcționeze la parametri optimi. Reglementările în domeniu sunt acum destul de bune, dar încercăm să venim cu o serie de propuneri pentru a ajuta deopotrivă cluburile, medicii și jucătorii. Nu inventăm roata, dar am vrea să aducem lucrurile la un nivel superior.

- Îmi dați un exemplu?
- Nu e normal ca pentru echipele din primele două ligi să nu existe obligativitatea de a angaja un staff permanent, cu doctor, asistent medical, kinetoterapeut. Nu se poate ca formațiile de juniori să nu aibă medic sau cluburile să nu asigure doctor la antrenamente! Sigur, sunt invocate costurile, dar calculele financiare pălesc în fața morții unui om. E riscant, fiindcă oricând se poate întâmpla ceva! Am făcut deocamdată câteva propuneri, care vor fi discutate în Comitetul Executiv. Am organizat recent și o conferință axată pe cardiologie sportivă, invitat fiind profesorul Meyer, care lucrează și pentru naționala Germaniei.

- E celebra reuniune la care au venit doar vreo 80 de doctori din 300 de invitați, nu?
- Exact. A fost o ciudată lipsă de interes, mai ales că era vorba despre un curs gratuit. De obicei, la acest nivel, se plătesc taxe destul de mari pentru a lua parte la astfel de seminarii de specialitate. Acum, ar fi trebuit doar să vină, să asculte și să pună întrebări. După această experiență, am luat în considerare ideea ca, la anumite cursuri, să instituim o prezență obligatorie.

"E posibil ca anumite controale să nu fie la un nivel înalt"

- Cazul Ekeng. Credeți că au fost înainte investigații medicale prea sumare sau poate avize date superficial?
- Nu sunt specialist în cardiologie, dar nu cred să existe vreun doctor care să-și pună parafa pe un diagnostic fals. Să nu fie făcute anumite controale la un nivel foarte înalt, asta da, e posibil. Din păcate însă, sunt tineri cu malformații greu detectabile sau cu probleme care pot fi sesizate doar la niște controale mai amănunțite. Vă dau exemplul de anul trecut al cipriotului de la Pandurii, Christou Paraskevas.

- Dumneavostră l-ați oprit să mai joace?
- A venit la mine să-l operez de hernie sportivă. L-am trimis să-l vadă anestezistul, care mi-a zis că băiatul are niște probleme și e periculos să intre într-o intervenție chirurgicală. A mai făcut niște investigații, a concluzionat că e OK și pentru anestezie, dar mi-a zis să-i transmit să abandoneze activitatea de sportiv pentru că există risc vital! I-am explicat situația și s-a oprit.

"Am refuzat să fiu doctorul naționalei"

- L-ați operat în 2013 pe Chipciu, după acea accidentare groaznică la glezna dreaptă, o intervenție foarte complicată. Mai țineți legătura cu Alex?
- Sigur. Medical și fizic e foarte bine. La el apare o problemă de moral, dar faptul că a fost convocat acum pentru Euro l-a ajutat din acest punct de vedere. E un tip foarte ambițios, iar cei de la Steaua au știut să-l susțină în momentele mai sensibile, dovadă că a reînceput să marcheze, să joace. Pe fracturi, cazul lui Chipciu, nu există studii de specialitate, care să arate șansele de reabilitare ale unui sportiv după astfel de operații. Dar, cu siguranță, Alex e printre exemplele pozitive la capitolul recuperare și revenire la un nivel înalt de performanță.

- E adevărat că vi s-a propus să deveniți medicul naționalei după îndepărtarea fostului staff?
- Da, dar am refuzat din cauza lipsei de timp. Pompiliu Popescu și-a demonstrat valoarea, am avut o relație foarte bună, dânsul m-a și propus la Steaua. I-am apreciat mereu activitatea. Vine însă un moment când lucrurile se schimbă. Stafful nou, în frunte cu Laurențiu Oproiu, în care am mare încredere, e compus din oameni cu experiență. Niciunul nu intră în sistem abia acum. Important e să nu fie nevoie de ei la națională, să nu existe probleme medicale.

"Am făcut în 2000 un stagiu la celebrul ortoped Marc Martens. Acolo l-am cunoscut și pe Redondo. De la Martens am rămas în minte cu un sfat important: «Primul lucru pe care trebuie să-l înveți e să știi cum să reacționezi dacă apar complicații în timpul unei operații»"
Ionuț Codorean

"Am mare încredere la Euro în echipa națională. Sunt convins că vom trece de grupă și n-avem de ce să ne temem de Franța în partida de deschidere. Avem un grup de jucători amibițioși, care poate produce surprize la turneul final"
Ionuț Codorean

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează