FOTBAL  »  NATIONALA  »  CU JUNIORII LA CONTROL

Selecţioner adus de la Ulmu! » Cine sînt antrenorii cu care România a ratat toate turneele finale din 2012

Ionel Augustin antrenează selecţionata U18 +3   FOTO
Ionel Augustin antrenează selecţionata U18

Articol de GSP - Publicat luni, 14 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 14 ianuarie 2013 01:02

Săndoi (U21) a pierdut jumătate din meciurile ca tehnician în Liga 1, Văsîi (U19) n-are nici un meci în primul eşalon. La U18 antrenează Augustin, ultima oară la Ulmu şi la Chirnogi! Selecţionerii din Europa fie au obţinut performanţe la nivel juvenil, fie au cîştigat trofee interne sau au o experienţă bogată la nivel înalt.

Cu toate cele trei reprezentative, U21, U19 şi U17, eliminate încă din prima fază a preliminariilor pentru turneele finale, România s-a plasat la finalul lui 2012 în categoria ţărilor cu perspective sumbre la nivel de fotbal juvenil. Un argument deseori ignorat îl reprezintă selecţionerii. În august 2012, FRF a alcătuit o nouă structură a staff-urilor pentru juniori, menţinîndu-l pe Emil Săndoi la "tineret".

550568-antrenori.jpg

Săndoi, patru turnee ratate, trei din start!
Selecţioner U21 din iulie 2006, Emil Săndoi (47 ani) a strîns 46 de partide pe bancă în L1, începînd din 1999: 14 victorii, 9 remize, 23 înfrîngeri. Experienţa e completată cu meciuri la Pandurii, în L2, echipă de care se leagă singura performanţă notabilă: promovarea în Liga 1 (2005). Ca antrenor la tineret, Săndoi a prins patru campanii: o singură dată a ajuns în play-off (Euro 2011), de trei ori fiind eliminat încă din prima fază a grupelor (Euro 2007, 2009 şi 2013).

3 echipe a pregătit Emil Săndoi în L1, U Craiova, Pandurii şi Vaslui, fără să obţină vreun trofeu

Selecţioner-revelaţie la danezi, sîrbii au omul Stelei Roşii
Există selecţioneri de juniori fără performanţe în antrenorat şi în alte ţări europene, dar exemplele de reuşită vin de la reprezentative pregătite de tehnicieni cu palmares solid. Selecţioner al Danemarcei U21, echipă calificată la barajul Euro 2013, e fostul internaţional Morten Wieghorst (41 ani): a pregătit anterior pe Nordsjaelland (două Cupe/2010, 2011 şi experienţă în Europa League).

Iar Aleksandar Jankovici (40 ani), selecţionerul U21 al Serbiei ajuns în barajul Euro 2013, nu a cucerit trofee la club, dar pregăteşte din august 2012, în paralel, şi Steaua Roşie Belgrad! A mai lucrat ca secund la Levski Sofia, Metalurg Doneţk şi Lokomotiv Moscova, "principal" la Lokeren (Belgia) şi şef al academiei de fotbal de la Steaua Roşie.

17 fotbalişti U21 are în lot la Steaua Roşie Aleksandar Jankovici, selecţionerul sîrb U21, pe care presa din ţara vecină îl consideră "Mourinho sîrb"

Calificare la U17, dar palmares în L2
Adrian Văsîi (47 ani) s-a remarcat ca tehnician în L2 (Inter Sibiu, ISCIT, Liberty), dar nu a pregătit nici un meci în primul eşalon. Din 2007 e antrenor FRF, iar cu România U17 s-a calificat la Euro 2011, singura performanţă. Din august 2012, e selecţioner U19. Şi mai sărac e palmaresul lui Ungureanu (56 ani), la U17: egal cu Macedonia, înfrîngeri cu Irlanda şi Suedia. Olteanul a prins perioade scurte pe bancă, nerelevante, la Pandurii şi Craiova.

Experienţa cu juniorii, de nepreţuit
În cazul multor ţări europene, selecţionerii de juniori au obţinut trofee pregătind o anumită categorie de vîrstă, fapt care i-a recomandat să fie folosiţi în sistemul juvenil. Spre exemplu, selecţionerul Greciei U21, Kostas Tsanas, a fost numit în funcţie după ce a dus reprezentativa U19 pînă în finala Euro 2012, pierdută în faţa Spaniei. Iar elveţianul Dany Ryser pregăteşte reprezentativa U15 după ce a cîştigat în 2009 Campionatul Mondial la nivel U17.

1 e numărul victoriilor obţinute în 2012 în meciuri oficiale de România U19 şi U17, deşi au fost disputate 8 partide, cumulat, în preliminariile pentru Campionatul European

Prieteni cu alcoolul, buni de juniori
Florin Răducioiu, selecţioner U15, e la primul episod ca tehnician, iar Augustin (57 ani, U18, fost la Dinamo, Phoenix Ulmu sau Viitorul Chirnogi) şi Bumbescu (52 ani, U16, fost la Chiajna şi juniorii Stelei) n-au obţinut nici un trofeu ca antrenori.

Ultimii doi, ca şi Ungureanu şi supervizorul loturilor de juniori, Ştefan Iovan, sînt recunoscuţi în lumea fotbalului românesc şi drept prieteni apropiaţi cu alcoolul, încă de pe vremea cînd erau jucători activi, la Steaua, Dinamo, Craiova sau echipa naţională.

În primul episod din analiza reprezentativelor de juniori, Gazeta a publicat bilanţul dezastruos pe 2012: România a ratat calificarea la turneele finale U21, U19 şi U17 încă din prima fază a preliminariilor, contraperformanţă egală cu Moldova, Feroe sau Andorra!

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
geov
geov  •  14 Ianuarie 2013, 14:50

Este greu pentru cei ce conduc federatia sa realizeze ca la nivel de copii si juniori este bine sa ai un antrenor cu pregatire pedagogica si psihica este virta la care se formeaza caractere , se formeaza ca oameni ori ce ar putea sa-i invete Raducioiu care uitase in 90 limba romana dupa doar 3 luni in Italia , ce ar putea sa le spuna Augustin un drojdier dupa figura. Ma intreb si eu ce pregatire au cei 5 antrenori de la nationalele de juniori si tineret care este staful lor , ce stiu ei din fotbalul mare ,cum ii stiu aseza in teren pe acesti jucatori.

gabonne1982
gabonne1982  •  14 Ianuarie 2013, 11:36

cat despre antrenori,ei sunt oglinda perfecta a unui sistem bolnav,in care sunt instalati pe banca tehnica pe relatii de cumetrie si mai putin pe meserie.Pe de alta parte,nu stiu ce antrenor "cu palmares" ar veni la carma unei selectionate de juniori,stiut fiind ca acolo esti mai putin vizibil chiar si decat in Liga II.Nemaivorbind de salariu.Cred ca si la ultima clasata din Liga I ai avea contractul mai mare decat la o astfel de selectionata Under

gabonne1982
gabonne1982  •  14 Ianuarie 2013, 11:30

daca faceti o analiza atenta,o sa vedeti ca majoritatea acestor tineri jucatori care sunt plimbati pe la aceste loturi Under 15-21,sunt impresariati sau se afla in sfera de influenta a fratilor Becali.Chiar si cluburile de unde provin sunt in relatii mai mult decat bune cu acesti doi escroci.Unul dintre motivele pentru care centrele de copii si juniori sau scolile de fotbal nu mai sunt tentante,este si acest "monopol" al unei minoritati aflate din pacate in varful piramidei.Mari centre precum Pitestiul,Craiova sau LPS Banatul Timisoara,pentru cine sa mai produca,daca juniorilor lor nu li se da nici-o sansa la vreun lot ?! Cine,unde si cand sa-i vada cineva pe acei juniori ?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează