FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Surpriza lui Daum cu Polonia și Rusia: ”Eu car pianul”. A fost căpitan la juniorii Farului și a făcut navetă de 60 km timp de trei ani pentru a juca

Articol de , - Publicat marti, 25 octombrie 2016 00:00

Dragoș Nedelcu, una dintre surprizele lui Daum pentru meciurile naționalei cu Polonia și Rusia, se declară un admirator al lui Busquets, deşi e fan Real Madrid.

"Dubla" de final de an a "tricolorilor", Polonia (11 noiembrie, București, prel. CM) și Rusia (15 noiembrie, Groznâi, amical), a mai adus din partea lui Christoph Daum încă un set de nume-surpriză pe lista convocaților. Iar Dragoș Nedelcu se numără printre oamenii convocați în premieră la lot.

De fapt, mijlocașul Viitorului nu ajunge acum pentru întâia oară la echipa mare. La începutul anului, Iordănescu l-a adus în Antalya pentru turneul-comedie din ianuarie, când puștiul de 19 ani a jucat o repriză cu Torpedo Kutaisi și alte 30 de minute cu Beroe Stara Zagora. Niciuna dintre prezențe nu a fost contabilizată ca selecție.

Navetă de 60 km timp de trei ani

Nedelcu visează acum la adevăratul botez la "națională". "Eram acasă, la Istria, când m-a anunțat cineva de la club despre convocare. Prima dată l-am anunțat pe tata", spune băiatul de la Viitorul. De aici, din localitatea situată la 60 km de Constanța, a pornit povestea lui Dragoș.

"A făcut naveta la Farul vreme de trei ani. Îl mai duceam eu, soția sau bunica lui. Erau zile în care-l trezeam la șase dimineața ca să ajungă la antrenamente și la școală, apoi își făcea temele, se culca aproape de miezul nopții", își amintește Vasile, tatăl lui Dragoș.
La fotbal a ajuns după anunț într-un ziar local.

"S-a organizat un trial, am discutat cu soția și, după trei-patru zile, ne-am decis să-l ducem pe Dragoș, să vedem dacă are chemare pentru sportul ăsta. A intrat la grupa profesorului Melenco și numai cu el a lucrat apoi până pe la 14 ani, inclusiv în prima perioadă petrecută la Academie. Să știți că Melenco e omul care a citit din prima potențialul copilului și l-a încurajat non-stop! Ajunsese să facă tot programul grupei după posibilitățile lui Dragoș", completează Vasile Nedelcu.

Căpitan la juniorii Farului

Iar primul antrenor al băiatului mărturisește că i-a plăcut stilul juniorului: "Are un serviciu foarte bun, simte pasele pe «gaură», anticipează jocul, îl vede, stăpânește tehnica și lovește mingea foarte bine. Sincer, încă din ziua selecției mi-a atras atenția puștiul, fiindcă se vedea că are ceva aparte. Eu l-am folosit și mijlocaș central, și stoper. Are profilul lui Gică Popescu sau Lupescu. Timpul a dovedit până acum că e un tip echilibrat, care a crescut mereu doar prin muncă. De felul lui, îl știu ca pe un timid. Nu era genul de fotbalist vocal, care să domine vestiarul prin personalitate, dar s-a impus pe valoare. Eu l-am pus și căpitan de echipă tocmai pe acest considerent. E meritul lui Dragoș că a fost serios și a ajuns acum să fie chemat la reprezentativă".

"Eram distrus din cauza problemelor la spate"

Din traseul lui Nedelcu n-au lipsit momentele de cumpănă. "La un meci la Farul i-a pus un adversar o contră de ne-am speriat rău. A țipat Dragoș, am crezut că a făcut o fractură urâtă. Din fericire, a fost doar o luxație mai serioasă, dar a trecut repede. Apoi, în prima perioadă la Academie, a avut o cădere din cauza creșterii. Probleme cu viteza, cu forța, cu dezvoltarea, dar am trecut și peste acest hop", detaliază Vasile Nedelcu. Iar Ionel Melenco pomenește și de "niște complicații cu spatele. A mers la medic, a urmat și un program de fizioterapie".

Dragoș n-a uitat acele momente: "La 14-15 ani, am luat în înălțime peste 15 centimetri și apăruseră dureri din cauza unei scolioze și a unei lordoze. Un doctor din Constanța mi-a zis atunci că n-am să mai pot juca fotbal prea mult timp, fiindcă n-o să mă mai țină spatele. Eram distrus. Am schimbat medicul, am lucrat luni de zile la sală ca să-mi rezolv aceste probleme".

Fan Real Madrid

E emoționat de momentul cu Polonia: "Pentru asta m-am apucat de fotbal, ca să ajung la echipa națională. E o motivație foarte mare pentru mine să joc și mai bine în continuare. E cea mai importantă veste a carierei. Ar fi un vis să joc împreună cu Răzvan Marin în aceeași linie de mijlocași a reprezentativei".

Se declară "omul care cară pianul, dar îmi place". Anunță că e fan Real Madrid, însă îl are ca idol pe barcelonezul Busquets. "Ar fi păcat să se mulțumească cu acest nivel. Va depinde numai de el ce ținte își va fixa în anii următori, pentru că are un potențial extraordinar și poate ajunge mult mai sus", conchide omul care i-a ghidat primii pași în fotbal, Ionel Melenco.

"Nu-i place să iasă în față. Încearcă să se impună doar prin munca și valoarea lui. Eu evit să merg la meciurile lui, că mie îmi vine să mai strig una, alta, ce să facă pe teren și n-ar fi normal să intervin peste antrenor"
Vasile Nedelcu, tatăl lui Dragoș

"Prin 2006, Dragoș a impresionat pe toată lumea cu abilitatea lui de a ține mingea pe picior. Făcea vreo 2.300 de «duble», stăteam câte 15-20 de minute în plus la antrenamente ca să-și termine el seria"
Ionel Melenco, primul antrenor al lui Nedelcu

"Dragoș a crescut în perioada aceea în care Rapidul avea o echipă foarte bună și știu că are Giuleștiul în suflet"
Vasile Nedelcu, tatăl lui Dragoș

47de meciuri a strâns Nedelcu în prima ligă în tricoul Viitorului, pentru care a marcat două goluri

600.000 €e cota de piață a lui Dragoș Nedelcu pe site-ul de specialitate transfermarkt.de

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
zidane92
zidane92  •  25 Octombrie 2016, 12:55
Postat de saviola2_8 pe 25 Octombrie 2016, 09:07

e bun nedelcu! l-am remarcat acum 1 an. bravo lui.

Daca l-ai remarcat acum un an stii fotbal ca meme adica deloc, baiatul e talentat dar e destul de firav pentru pozitia sa de "6", mai degraba acolo se impun tipii masivi ,de forta, baiatul e talentat dar nu cred ca e locul lui ca numar 6, mai degraba il vad gen hanca un inter!

sakamoto
sakamoto  •  25 Octombrie 2016, 12:28

Dl Daum gindeste in perspectiva:promoveaza tineri, lucru pe care nici un antrenor roman nu l-a facut. Pregateste o echipa buna pt viitor. Singura solutie. Cred ca Dl Burleanu a avut o buna inspiratie, atunci cind l-a adus selectioner, la echipa nationala a Romaniei. Omul potrivit, la locul potrivit.

de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  25 Octombrie 2016, 11:24
Postat de saviola2_8 pe 25 Octombrie 2016, 09:07

e bun nedelcu! l-am remarcat acum 1 an. bravo lui.

Il vrei la Steaua? :))))

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close