FOTBAL  »  NATIONALA  »  ECHIPA NAŢIONALA

“Trebuiau să treacă peste Piţurcă!”

Articol de - Publicat marti, 24 iunie 2008 00:00

Ionuţ Lupescu spune că, la partida cu Olanda, jucătorii puteau ieşi pe cont propriu la atac, aşa cum proceda uneori şi Generaţia de Aur.

– Domnule Lupescu, trăiţi re­gre­tul că n-am ştiut să ne luăm soar­ta în mîini cu Olanda şi să ne ca­lificăm, aşa cum a reuşit Rusia?
- Ultima impresie contează în­tot­deauna, dar vă reamintesc fap­tul că, înainte de turneul final, e­ram fe­ri­ciţi dacă luăm un punct în grupă. Am plecat la luptă cu doar pa­tru, cinci jucători avînd ex­pe­rien­ţa lui Euro 2000. În rest, fot­balişti la prima încercare impor­tantă, la fel ca şi stafful tehnic. Cu acest grup am remizat în faţa Franţei şi Italiei, dar am clacat cu Olanda. Atît poate echipa acum! Să ne vedem lungul nasului! Nu uitaţi însă că noi, cît am fost de Generaţie de Aur, ne-am întors cu coada între picioare de la Euro ‘96: zero puncte într-o grupă mai slabă decît cea din Elveţia!

Exemplul Anglia 2000
– Cu Olanda, echipa trebuia să rupă stilul impus de Piţurcă şi să rişte pe ofensivă?
- Cine i-a împiedicat pe băieţi să o facă?! Îmi aduc aminte că, atunci cînd era pe bancă Ienei sau Iordă­nescu, existau faze în care se cerea una de la margine, dar, pe teren, grupul lua iniţiativa de a evolua cum simţea momentul şi cum ştia mai bine! Păi, în 2000, la 2-2 cu Anglia, ordinul era de risc minim, dar echipa, din contră, a reacţionat ofensiv, ne califica doar victoria, care a şi venit pînă la urmă. Am învins cu 3-2!

– Iar acum ne-a fost mai co­mod să ne crucificăm pentru un i­nutil 0-0 în partida decisivă şi să aşteptăm salvarea de la Franţa - Italia!
- Era ideal să rămînem cu acest 0-0 pînă spre final şi să riscăm în ultimele 15-20 de minute. Aşa a şi fost planul! Dar, din păcate, am primit acel gol rapid după pauză şi toată repriza secundă nu s-a mai respectat apoi nici o regulă tactică! Eu nu sînt totuşi de acord cu criticile pentru stilul defensiv al României, fiindcă, în preliminarii, am bătut Olan­da exact cu ace­leaşi arme. A­tunci s-a putut, acum nu!

“S-a aşteptat prea mult de la Mutu
– Piţurcă n-a greşit sacrifi­cîndu-l complet pînă şi pe Mutu?
- I-aţi văzut pe Toni, Van Nis­tel­rooy, Villa sau Henry cum făceau faza defensivă?! Mutu ar trebui să termine cu alibi­u­rile acestea! Dacă ar fi reuşit să se pre­gă­tească mai bine după va­can­ţă, poate ar fi fost altceva! Şi lumea aştepta prea multe de la el! Adi rămîne însă un jucător va­loros, care chiar a evoluat bine cu Olan­da, a încercat să tragă echipa!

– Încercaţi un răspuns pentru Dragomir cu prima pe care aţi încasat-o pentru Euro?
- Inclusiv Dragomir a participat la şedinţa Comitetului Executiv în care s-a aprobat ca administraţia federală să încaseze un procent de zece la sută din banii de la UEFA. Adică în jur de 800.000 de euro pentru vreo sută de persoane! Dar FRF are venituri de 13 milioane de euro, în afara sumelor de la UEFA, aşa că aceste premieri nu afectează în nici un fel bugetul. Prin urmare, dacă aş vrea, aş putea să iau şi un bonus de 300.000 de euro! Evident că n-o s-o fac, dar îl anunţ pe acest caraghios de Dragomir, care se fo­lo­seşte de “naţională” spre a-şi cul­tiva notorietatea, că nu va mai a­vea ce căuta în hotel cu echipa la ac­ţiunile viitoare. Aşa e peste tot în lume, cu jucătorii stau doar cei din delegaţia oficială!

“Marica n-are de ce să fie supărat! Trebuia să stea zece zile după accidentare, nici să nu fie rezervă cu Olanda! Îi înţeleg frustrarea, dar va putea să califi­ce România la CM!”

“Numai în România se poate crede că am ajuns să vorbim cu arbitrii ca să ne ajute! O enormitate balcanică! Acum ne aflăm pe picior de egalitate cu ceilalţi pentru că sîntem mai respectaţi în Europa”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
 •  24 Iunie 2008, 19:45

Pt toti cunoscatorii de mai jos tin sa va reamintesc ca Lupescu a fost jucator de baza in '94 cand a fost adevaratul varf al gen de aur si amintesc aici din calificari meciul cu Tara galilor de la Buc si din faza finala cel cu Argentina cand recuperarile sale au facut diferenta numai ca in atac erau HAGI si I.Dumitrescu nu alde Mutu..talent "prafuit"..Iar la Bayer Leverk acelasi titular in fata apararii..are stilul german pe care niste amarati de capsunari romani nu-l vor putea inteleg

 •  24 Iunie 2008, 17:32

bai lupescule , de cand ai ajuns sa te incluzi tu in ...echipa de aur !?...ai fost umplutura si un penibil pe unde ai jucat !...nu mai bate campii !....la dinamo erai prostul lui dinamo !...la nationala intotdeauna mai mult de cat penibil !.....in FRF un impostor !...un agitator !...

 •  24 Iunie 2008, 17:25

lupescule , ce faci tu acum e instigare si dezbinare !...piti a reusit sa aduca disciplina la lot si tu acum instigi jucatorii !...daca as fi in locul lui piti pt vorbele astea ti-ai lua niste palme peste ...bot !!!....oricum , fatza ta cere numai palme !

Vezi toate comentariile (10)
Comentează