FOTBAL  »  NATIONALA  »  AVEM SELECȚIONER!

Un fotbalist antrenat de noul selecționer al României: ”Când intra Daum în vestiar, se făcea o liniște ca și cum a intrat Papa!”

10 selecții a strâns Radoslaw Gilewicz pentru naționala poloneză // Foto: Reuters
10 selecții a strâns Radoslaw Gilewicz pentru naționala poloneză // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat vineri, 08 iulie 2016 00:00

Polonezul Radoslaw Gilewicz, 45 de ani, a câștigat titlul cu Daum în 2003, în tricoul Austriei Viena. Fostul internațional vorbește despre experiența specială trăită timp de un sezon sub comanda noului selecționer al României.

În 2003, Christoph Daum obținea al treilea titlu al carierei, cu Austria Viena, după victoriile repurtate în Germania (Stuttgart) și Turcia (Beșiktaș). A fost revanșa unui antrenor care de-abia ieșise din vijelia iscată de consumul de cocaină și participarea la orgii cu prostituate, derapaj ce i-a blocat accesul pe banca Mannschaftului.

În "Țara Valsului", ex-internaționalul polonez Radoslaw Gilewicz a fost unul dintre pilonii echipei cu care Daum a cucerit campionatul la pas, cu 13 puncte avans față de locul secund, Grazer AK.

- Radoslaw, cu ce impresie ai rămas după un sezon perfect sub comanda lui Daum?
- E genul de antrenor care le cere jucătorilor să dea maximum în pregătire și la jocuri. Discută mult și cu grupul, și cu fiecare în parte, încercând să responsabilizeze pe oricare dintre fotbaliștii din lot. Dar disciplina e cuvântul de ordine. Ca să ai viață ușoară cu Daum trebuie să faci exact ceea ce-ți cere și cum îți cere. E un tehnician dur, scoate untul din jucători, de la care așteaptă să se gândească doar la fotbal, fotbal și iar fotbal.

"Să-ți intre în cap: TREBUIE să câștigăm!"

- De la ce crezi că are această aură de bun motivator?
- Vă dau un exemplu personal. Aveam meci cu Porto în Europa League. Contra lui Mourinho! Iar eu nu mă simțeam chiar la capacitate maximă. Veneam după o accidentare, încă treceam prin faza de recuperare, iar Daum m-a invitat la o discuție între patru ochi. Mi-a zis: "Radoslaw, aștept de la tine să fii determinat! Trebuie să câștigăm!". Știind în ce situație mă aflu, am răspuns cu mai puțină convingere: "Sigur, probabil că putem să învingem!". Nu i-a plăcut. "Radoslaw, am spus că TREBUIE să câștigăm! Să-ți intre bine în cap această idee! Fii sigur că batem!". Adică are genul de discuții prin care încearcă să-l încarce pe jucător astfel încât să intre pe teren cu o anumită mentalitate, indiferent de adversar.

- E suficient?
- Vine deseori cu exemple de viață în pregătirea unei partide și nu lasă nimic la voia sorții. Nu vorbește acum cinci minute cu un jucător, apoi îl lasă de capul lui, sperând că a înțeles mesajul cum trebuie. Stă foarte aproape de jucător, îi urmărește reacțiile, îl ajută să evolueze, explică din nou dacă e cazul.

"Nu te plictisești niciodată la antrenamentele lui"

- Antrenamentele?
- Sunt foarte variate. Nu te plictisești niciodată. În plus, aduce niște descrieri fantastice ale adversarului. E atent la detalii, iar atunci când intri pe teren ai deja în minte exact profilul celui cu care te vei confrunta. Ce plusuri are, cum poți profita de slăbiciunile lui, ce să faci ca să-i exploatezi punctele fragile. De-asta ține și foarte mult să nu ieși din cuvântul lui, fiindcă uneori sunt chestiuni fine, dar care pot face diferența.

- Crezi că va resimți faptul că e la prima aventură ca selecționer?
- Deloc! Înainte de a fi numit antrenor al Greciei, ce națională mai pregătise Rehaggel? Niciuna! Fusese la Werder, la Bayern, la Kaisersalutern. Și apoi a făcut lucruri miraculoase ca selecționer, aducând la Atena titlul european în 2004. Probleme ar putea avea un antrenor tânăr, dar la experiența lui Daum nu văd de ce ar fi dificultăți. Mai ales că, atunci când discutăm despre tehnicieni nemți, e o garanție de profesionalism și seriozitate. Important e ca jucătorii să se conecteze exact la stilul și la cerințele lui Daum.

- Cum arată relația cu Daum în vestiar?
- Te simte din ochi ce ai în cap și dacă ești concentrat sau nu. Are o personalitate incredibilă. Când intra în vestiar, se făcea imediat o liniște ca și cum a intrat Papa! Dar nu din teamă, ci din respect. Găsește metode să-i conducă pe drumul potrivit și pe cei foarte serioși, dar și pe cei mai șmecheri. Parcă deține o energie pozitivă prin care te modelează după gândurile sale!

"Venirea lui Daum pe banca României va însemna un atu important în meciurile cu Polonia din preliminariile pentru Mondiale. Nu cunosc mai nimic despre fotbalul românesc, dar sunt sigur că Daum va ridica această echipă"
Radoslaw Gilewicz

8sezoane a jucat Gilewicz în campionatul austriac, la FC Tirol, Austria Viena și Pasching, fiind desemnat cel mai bun jucător al ligii în 2000 și golgeter al competiției în 2001

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
gazistu
gazistu  •  08 Iulie 2016, 16:23

normal ca nai cum sa cunosti nimic din fotbalul romanesc ca a ajuns un nimic, a avut dreptate hagi. polonia ca nationala si ca echipe se ridica noi ne credem cei mai buni si vrem sa ne batem cu realu si chelsea si nu putem trece de ludogorets si partizan!!

haxor
haxor  •  08 Iulie 2016, 15:24

Aici e problema, alor nostri nu prea le place munca si au inclinatii mai mult pentru vedetism! :-)))))))))))

wertusi
wertusi  •  08 Iulie 2016, 15:03
Postat de ando89 pe 08 Iulie 2016, 11:45

Pai n-are dreptate jiji? Parcă intra Papa, adică un papistas, nu patriarhul și credința adevărată! Plus că-i blond și are mustață! Cum să ai încredere în asa ceva, asta-i în stare să nu-ți răspundă la telefon! Plus că nu știe armânește.

balcanism ieftin .

Vezi toate comentariile (10)
Comentează