FOTBAL  »  NATIONALA  »  FINLANDA - ROMÂNIA 0-2

VIDEO Bogdan Stancu deschide uşa spre Franţa » România învinge Finlanda cu 2-0 şi are cale deschisă spre EURO2016

Stancu a marcat două goluri în meciul cu Finlanda
Stancu a marcat două goluri în meciul cu Finlanda

Articol de , - Publicat miercuri, 15 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 15 octombrie 2014 01:19

"Turcul" a reuşit o dublă formidabilă, cu care a răpus Finlanda în repriza secundă, cînd gazdele au rămas şi cu un om mai puţin prin eliminarea lui Ring.

Nordul ne-a tocat mulţi nervi în ultimii 15 ani, Danemarca şi Norvegia sînt repere triste în istoria modernă a echipei naţionale, dar măcar puţin mai spre Răsărit, la Helsinki, am ieşit mereu neşifonaţi. Din contră, ne-a mers bine cu fotbalul, căci Piţurcă şi Mutu au adus trei puncte de pe arena olimpică în preliminariile pentru Euro 2004, ratate însă pe alte coordonate cardinale.

Vezi VIDEO cu ambele goluri

Ne-am săturat însă să ne tot adăpăm din mici victorii episodice, aşa că poate a venit, în fine, ceasul să obţinem mai mult decît un succes de palmares. Iar după succesul de la Atena, completat cu o remiză tremurată în faţa Ungariei, un pas înainte la Helsinki ar fi acum o poartă întredeschisă către Euro. Gustul Franţei 2016 probabil că s-a simţit şi în vestiarul "tricolorilor", căci am început curajos împotriva alb-albaştrilor.

Chipciu rezistă
Ne-am îndrăgostit de posesie în speranţa că vom struni entuziasmul din start al trupei lui Paatelainen, dar am scos la bătaie şi armele forţei. Tănase (8) s-a ales cu un avertisment vecin cu eliminarea, Piţurcă a luat foc pe bancă, dar nici finlandezii n-au stat cu mîna în sus. Ring (9) l-a luat la ţintă pe Chipciu, care, prăbuşit, aminteşte de necazul de la Bucureşti cu Ungaria, cînd accidentarea rapidă a lui Goian l-a obligat pe Piţi să dezarmeze o schimbare în caz de forţă majoră. Din fericire, stelistul trage de el şi merge mai departe!

Ei caută flancurile
Hoban îşi verifică precizia şutului (12), după care însă, încet-încet, pornim a pierde conducerea ostilităţilor. Nordicii devin mai lucizi, presează pe flancuri spre a căuta apoi centrările pentru Pukki ori infiltrările lui Eremenko, iar "tricolorii" se strîng ghem în preajma propriului careu, ca o fiinţă înfrigurată sub o ninsoare abundentă apărută de niciunde.

Hetemaj (14) dă tonul pentru finlandezi, dar finalizarea mijlocaşului de la Chievo e blocată in extremis de Tătăruşanu, la prima fază mai serioasă născută la buturile sale.

Agitaţie pe bancă, plictis pe teren
Dragoş Grigore îl atenţionează şi el pe Hamalainen că defensiva României nu e dispusă la erori, reuşind o deposedare de manual într-o situaţie cu potenţial critic pentru "tricolori".

Pe bancă, Piţurcă nu stă locului o secundă, se agită şi ţipă nonstop către ai săi, dar e clar că ofensiva suferă. N-avem un vîrf veritabil, baloanele dispar constant la 30 m de poarta lui Maenpaa, iar pasa decisivă încă nu se inventează. Of, Sînmărtean e pe bancă, parcă doar din glezna lui poate veni salvarea!

Torje (21) şi Tănase (30) încearcă faza-flash de deschidere a scorului, însă baloanele lor nu se împrietenesc cu cadrul porţii. Finlandezii toacă şi ei în gol în faţa unei defensive române precise, iar prima repriză se încheie mai degrabă cu un sentiment de plictis din partea suporterilor.

Din nou Sînmarţian!
Explozia pentru noi vine însă imediat după reluare, cînd două momente inspirate decid jocul. Piţurcă îl trimite la luptă şi pe Sînmărtean, iar Tagliavento ne ajută cu un corner la limită.

Centrarea magului stelist abia intrat ajunge pe capul lui Stancu, "turcul" deviază în plasă pentru un 1-0 care aruncă în aer mica galerie situată chiar înspre poarta cu pricina (52). După patru minute, gazdele rămîn în 10 oameni, Ring face un fault dur, iar centralul italian nu are timp de fineţuri.

Poate reuşim, în fine, să gestionăm un 1-0 perfect! Devenim mai agresivi şi mai curajoşi, iar Stancu (83), tot după o pasă a lui Lucian!, izbuteşte miraculoasa dublă cu o finalizare-covrig de la marginea careului.

Nu mai putem să pierdem, nu mai facem greşelile de la partida cu Ungaria, finalul ne găseşte în jumătatea adversă. Dar putem oare să începem să ne căutăm bilete de cazare pentru turneul final din 2016 sau vom fi nevoiţi să trăim periculos de data viitoare, cînd primim acasă vizita Irlandei de Nord?!

"Am cîştigat un meci foarte important. Cu această victorie am şters cu buretele supărarea după punctele pierdute cu Ungaria. Cred că va fi o luptă între Irlanda de Nord şi România" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Băieţii au dat dovadă de mare caracter şi au reuşit să joace la un nivel fizic foarte, foarte bun. De asemenea, circulaţia balonului a fost excelentă, mai ales în a doua repriză, cînd a intrat Sînmărtean" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Eu repet: la prima ofertă de nerefuzat, am plecat. Dar poate vine preşedintele Federaţiei cu o ofertă mai bună!" (Victor Piţurcă la conferinţa de presă de aseară)

"Postul de selecţioner e mereu tentant. Nu cred că Piţurcă va pleca acum. Eu sînt dispus să discut cu cei din Federaţie, dar nu depinde doar de mine. Am contract cu Getafe" (Cosmin Contra, antrenor Getafe)

637678-finlanda-romania-0-2.jpg

ALTE ŞTIRI DESPRE MECI:

Chipciu scos pe targă
Măcinaţi de accidentări după meciul cu Ungaria, "tricolorii" au trecut prin mari emoţii încă din prima parte a întîlnirii cu Finlanda. Alex Chipciu a acuzat o lovitură după un duel cu Ring, apoi, în minutul 30, după o deposedare prin alunecare, Grigore a rămas pe gazon ţinîndu-se de genunchiul stîng. Pînă la urmă, după intervenţia echipei medicale, ambii jucători români au putut continua partida. Alex a fost însă scos pe targă din teren în minutul 48, ţinîndu-se de tibia piciorului drept. A fost înlocuit un minut mai tîrziu cu Sînmărtean.

Ring eliminat
Mijlocaşul finlandez Alexander Ring n-a apucat să joace nici o oră aseară, împotriva României. În doar 4 minute, el a văzut de două ori cartonaşul galben, prima dată în minutul 52, pentru un henţ, apoi în minutul 56, pentru că l-a ţinut pe Sînmărtean. Tot Ring a scăpat de avertisment şi în minutul 10, cînd a avut o intrare dură la Chipciu.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (57)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  16 Octombrie 2014, 07:44
Postat de tandd pe 15 Octombrie 2014, 12:42

nu s-a castigat mijlocul terenului c-=a intrat sanmartean,ci ptr ca ei au pierdut un mijlocas ,nu stiu ce ai vazut tu asa deosebit cand a intret sanmartean,pana la urma o faza fixa e faza fixa de aia am dat gol si dupa eliminare normal ca s-a rupt jocul la 0-1 si cu un om in minus finlandezii nu aveau decat o sansa,mingi lungi pe atacanti puternici si proaspeti si asta au si facut.Dar precum am zis,sanmartean e capital ptr echipa asta ptr ca in afara de marica e singurul jucator care poate tine de minge si e nevoie de mai multi oameni sa-l deposedeze,dezechilibreaza asta e cuvantul corect

ma bucura faptul ca si altii au vazut acelasi joc. ma intristeaza si pe mine faptul ca fara acel jucator de 35 de ani suntem neica nimeni. si mai grav e ca in cel mult 1 an se retrage si acest jucator mingicar, capabil de 1-2 centrari bune intr-un meci, de 2-3 pase si cateva driblinguri reusite, realizari cu care nu intra nici in a doua Nationala a Romaniei, acum vreo 20 de ani.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  16 Octombrie 2014, 07:33
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

.>)))))))))))

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  16 Octombrie 2014, 07:31
Postat de andytheblue pe 15 Octombrie 2014, 19:54

mai au mult de muncit baietii astia pana sa devina o echipa omogena !

la cat de eterogeni sunt, nici miscarea entropica nu poate sa concure cu ei..)

Vezi toate comentariile (57)
Comentează