FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ANDORRA 4-0

VIDEO + FOTO Alexandru Maxim a înscris cel mai frumos gol din cele şase reuşite de "tricolori" cu Estonia şi Andorra: "Mama a plîns la gol!"

Articol de GSP - Publicat joi, 13 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 12 septembrie 2012 22:12

După 8 minute cu Elveţia şi 9 minute cu Austria în "amicalele" din vară, mijlocaşul Pandurilor a prins 13 minute în teren pe finalul meciului de vineri: a marcat fabulos, după o cursă senzaţională, şi mărturiseşte că "mama nu vrea să recunoască, dar a plîns, ei n-au avut şansa să mă vadă crescînd"

Revelaţia lui Grigoraş la Pandurii a devenit una din speranţele României în cursa spre Mondialul brazilian: născut la Piatra-Neamţ, cu junioratul la Ardealul Cluj şi Espanol, Maxim (22 ani) a înscris la primul meci oficial în tricoul "naţionalei".

- Alex, felicitări pentru gol! Cum ai simţit primul meci oficial la "naţională", şi pe Arena Naţională?
- Mulţumesc, dar cu Andorra am avut şi puţin noroc, au fost adversari facili. E o onoare să joc pe Arena Naţională, fusesem doar o dată, ca spectator la finala Cupei. Atunci simţi că eşti fotbalist, cînd ai fanii în spate!

"Nu sînt tînăr, în fotbal eşti tînăr la 16 ani"
- Cum te simţi la 22 ani ca marcator pentru România?
- Am citit o sumedenie de declaraţii cu privire la vîrsta jucătorilor. Cred că e o problemă de mentalitate la noi: fotbaliştii de 22-23 de ani sînt consideraţi tineri, iar cei de 28 de ani drept bătrîni. Eu nu sînt un jucător tînăr! Iar unul la 28 de ani nu e bătrîn!

- Şi cum crezi că trebuie abordată problema?
- În Spania am învăţat să înţeleg altfel lucrurile: tînăr eşti la 16-17 ani, dar dacă la 22 nu strîngi suficiente meciuri în prima ligă, nu prea mai ajungi mare fotbalist. Să ne uităm la Muniain, de la Bilbao, asta ca să nu vorbim de Messi.

"Îi datorez mult lui Chiricheş"
- Cît de uşor îţi e să joci în 4-2-3-1, sistemul pe care îl fundamentează selecţionerul?
- Şi la Pandurii jucăm ceva asemănător, un 4-3-3 care se modifică pe fază defensivă. Dar, orice s-ar spune, un fotbalist de valoare ar trebui să joace în orice sistem.

- Ai fost coleg cu Chiricheş la juniori, apoi la Pandurii, acum la prima reprezentativă. A uşurat adaptarea?
- Îi datorez foarte mult lui Chiricheş. El m-a convins să vin la Pandurii în 2011, cînd era şi el la Tîrgu-Jiu. Dacă ne spunea cineva că vom juca împreună pentru România, ziceam că ne ia la mişto!

"Cînd crezi că totul vine de la sine, ţi se taie craca!"
- Cum ai trăit zig-zagul Espanol-Pandurii-echipa naţională?
- La 18 ani eram la un pas de prima echipă a lui Espanol. Dar am fost prea euforic, am crezut că totul vine de la sine. Şi nu e aşa! La vîrsta aia trebuie să fii conştient la fiecare pas, să munceşti în spatele talentului. Altfel, ţi se taie craca! Şi e greu să revii, foarte greu.

- Atunci cum ar trebui tratată perioada junioratului? Ce i-ai spune unui puşti de 16 ani?
- Să rămînă acelaşi băiat! Totul e permis în viaţă, dar trebuie să ştii cînd şi cum.

- Ştiu că ai dedicat părinţilor golul marcat cu Andorra.
- Da. Ei au suferit enorm la accidentările mele. În plus, n-au avut ocazia să mă vadă crescînd. Mama nu recunoaşte, dar a plîns la golul cu Andorra, cred că şi tata! Le sunt recunoscător şi le mulţumesc.

6 goluri în 32 de partide la Pandurii a înscris Maxim din 2011 pînă azi, în acest sezon reuşind 2 goluri şi 2 assisturi în primele 7 etape

4 driblinguri a reuşit mijlocaşul în 13 minute cu Andorra, mai multe decît Grozav (1), Marica (0) şi Lazăr (2) la un loc, pe parcursul a 90 de minute

100% e procentajul duelurilor cîştigate de Maxim, 6 la număr, acesta avînd o medie de 1,7 acţiuni reuşite pe minut, faţă de 0,9, media lui Tănase

Steaua îl vrea din vară!
Deşi interesul bucureştenilor pentru Maxim e mai vechi, minutele jucate împotriva Andorrei, în care a şi reuşit să înscrie, se pare că i-au convins definitiv pe oficialii Stelei. "Maxim e un jucător care trebuie să fie la Steaua, dar negociem la iarnă cu Pandurii", a declarat Gigi Becali ieri, la GSP TV.

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
gicuta_gogu
gicuta_gogu  •  13 Septembrie 2012, 11:57

Doar 4 driblinguri? Cred ca au fost vreo 3 numai la faza golului

iuli90
iuli90  •  13 Septembrie 2012, 11:34

://mysport.gsp.ro/iuli90/note/optimisti-noi-delasatori-ei-10672.html

submarina
submarina  •  13 Septembrie 2012, 11:30

Nu e atat de usor sa marchezi intr-un asemenea stil chiar si cu Andorra (altii in 90 de minite n-au facut-o)...se vede clar ca baiatul e determinat, are tupeu, viteza, dribling etc nu stiu ce caracter are (factot determinant)...principalu sa nu se imbete prea repede cu apa rece, dar sa muncesca in continuare si mai mult daca doreste sa obtina ceva in fotbalul mare...eu ii doresc multa bafta si sa ramana cu picioarele pe pamant, altfel se duce tot de rapa...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează