SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - UNGARIA 19-20

Corespondenţă din Debrecen » ANALIZĂ Cauzele unei înfrîngeri » De ce a pierdut România meciul cu Ungaria

Articol de - Publicat luni, 15 decembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 14 decembrie 2014 22:21

"Tricolorele" au cedat teren în ultimele şase minute. Care au fost cauzele ce au făcut ca de la 19-17, în minutul 54, meciul să se încheie 19-20?

România a realizat un meci foarte bun sîmbătă seara, în Fonix Arena, din Debrecen. Timp de 54 de minute, "tricolorele" au luptat pînă la epuizare în faţa unei echipe susţinute din tribune de 6.000 de suporteri.

Paula Ungureanu a făcut un meci senzaţional, ajutată, într-adevăr, şi de o apărare foarte bună, în faţa ei. România a revenit de la 0-2, 5-8, 6-9, 8-10 la pauză. A egalat pentru prima dată la 13, în minutul 38, şi a preluat apoi conducerea în minutul 46, 16-15. Jocul părea în control pentru echipa lui Gheorghe Tadici, care cu 6 minute înainte de final avea avans două goluri, 19-17.

Au urmat însă şase minute negre, fără gol, iar unguroaicele au fost cele care s-au bucurat la final, după 20-19. Cum s-a ajuns aici, de ce s-a pierdut un meci care, în mod normal, ar fi trebuit cîştigat?

1. Prea multe greşeli tehnice. Pe tot parcursul jocului, româncele au făcut foarte multe greşeli tehnice neforţate: paşi, pase greşite sau la adversar, forţări. Statistica spune totul despre această situaţie. Ungaria a avut 38 de aruncări, în total, la poarta României, în timp ce "tricolorele" au avut numai 29. Diferenţa de 9 şuturi derivă din faptul că româncele au pierdut mingea fără să apuce să ameninţe poarta maghiară!

2. Dependenţa de Neagu. Echipa României este dependentă de forma starului Cristina Neagu. Interul stînga este factotumul reprezentativei, toate mingile o caută pe ea, iar în momentele cheie responsabilitatea este lăsată, aproape în totalitate, în sarcina ei. Aşa se face că, în ultimele 10 minute ale jocului de sîmbătă seara, Neagu a greşit de 6 ori!

A trebuit să arunce de trei ori din joc pasiv, o dată a comis paşi, a trimis o minge în bară şi o dată pe lîngă poartă, singură pe semicerc, deşi depăşise întreaga apărare a unguroaicelor. În tot meciul, Neagu a irosit 17 baloane. E enorm, dar optarul român nu poate fi responsabil de rezultat, atît timp cît coechipierele nu se implică, decît în mică măsură, în aruncările la poartă, execuţiile în momentele cheie. "Eu îmi asum absolut tot ce fac pe teren, nu mi-e frică să mă ascund. Asta e, fiecare a făcut greşeli, trebuie să privim înainte!", a spus Neagu după meci.

3. Schimbările tactice neinspirate. Tot mai mulţi oameni de handbal îl acuză pe selecţionerul Gheorghe Tadici că pe final a făcut cîteva schimbări neinspirate. Echipa a revenit de la 14-15 la 17-15 avînd o linie de 9 metri formată din Perianu, Brădeanu şi Neagu. Prima a fost schimbată şi în locul ei a fost trimisă Zamfir. Tadici a mai încercat şi cu Băbeanu apoi, în locul lui Zamfir, în ultimele momente. Băbeanu a marcat golul de 19-17, ultimul al României. Din acel moment, nu s-a mai reuşit golul.

I s-a reproşat lui Tadici şi faptul că a cerut time-out la 18-16, în minutul 51:08. "Am cerut foarte bine acel time-out. România a avut de trei ori posibilitatea să se desprindă la 19-16 şi nu a făcut-o. În plus, aş fi pierdut acel timp de odihnă dacă nu-l ceream pînă în minutul 55!" a fost explicaţia lui Gheorghe Tadici.

4. Arbitrajul. Nu trebuie să nu remarcăm şi faptul că Ungaria a avut pe finalul de joc cîteva decizii în care cei doi arbitri din Rusia, Zotin şi Volodkov, au dezavantajat clar echipa României. Oficialii României se leagă de a doua eliminare a Anetei Pîrvuţ, de aruncarea gratuită de la 7 metri oferită Ungariei în minutul 56, la un fault făcut de Georgiana Ciuciulete, la 9 metri!

În plus, pivotul a fost şi eliminat! Apoi, inventarea unui fault în atac, la Băbeanu, în ultimul minut de joc, cu 50 de secunde înainte de final. "Am simţit din teren că orice am fi făcut, nu puteam cîştiga. E frustrant!", a spus la final căpitanul Aurelia Brădeanu.

5. Lipsa de noroc. Ca în orice domeniu, cine nu are şi puţin noroc nu poate reuşi. Pe final, România nu a avut deloc noroc. Neagu a trimis de trei ori mingea în bară, ultima oară în minutul 56, la 19-18. Dacă acea aruncare ar fi fost gol, la 20-18, maghiarele nu ar mai fi avut nimic de făcut.

Dincolo de toate explicaţiile sau cauzele, rămîne rezultatul. Unul extrem de greu de digerat, mai ales că toată lumea spune că actuala echipă a Ungariei e cea mai slabă formaţie care a învins vreodată România.

CALCULE: Şanse utopice de semifinale, e greu şi la locurile 5-6!
Cu două jocuri rămase de disputat, matematic România mai are şanse de calificare în semifinale, dar totul nu poate fi decît o nebunie! Cu două victorii, în faţa Spaniei şi Poloniei, una la scor mare cu ibericele, "tricolorele" trebuie să aştepte un egal între Danemarca şi Ungaria, un nou egal între Spania şi Danemarca, dar şi o înfrîngere a maghiarelor cu Norvegia!

Realist vorbind, e greu ca România să mai prindă şi locul 3 în grupă în condiţiile în care, la egalitate de puncte cu Danemarca, nordicele au un golaveraj net superior. Dacă danezele vor cîştiga un singur meci din cele două rămase, româncele vor termina pe locul 5 în grupă şi se vor clasa undeva pe locurile 9-10 acest European.

Marile eşecuri din handbalul românesc în ultimii 10 ani

De-a lungul timpului, echipa României a suferit de multe ori pe finalurile de joc. Am ales cîteva dintre meciurile de referinţă din ultimii 10 ani, mai vii în mintea iubitorilor de sport, care au adus multă durere şi suferinţă în sufletul handbalistelor.

1. România-Germania 35-36 după prelungiri, finala mică a Campionatului Mondial 2007
Medalia pierdută
În 2007, în Franţa, în finala mică a turneului final, "tricolorele" conduceau în minutul 50 cu 28-21! Cu un minut şi 50 de secunde pînă la ultimul fluier, tot mai aveam două goluri: 32-30. Incredibil, nemţoaicele au egalat, s-a intrat în prelungiri, iar acolo Germania a cîştigat 36-35.

2. România-Spania 25-26, Campionatul Mondial 2009
Golul din ultima secundă!
La Mondialul din China, 2009, o altă dramă pentru "tricolore". În jocul cu Spania, România a condus cu 25-23 cu două minute înainte de final. Ibericele au egalat, iar la ultima fază, cu două secunde de final, au marcat golul victoriei. Egalul ar fi fost de ajuns României pentru a ajunge în semifinale!

3. Gyor-Oltchim 24-25, semifinalele Ligii Campionilor 2013, manşa retur
Victoria care nu a ajuns
După ce pierduse prima manşă, la Bucureşti, 22-24, Oltchim a avut 24-15 pe tabelă, la Veszprem, cu şase minute înainte de final. Ca şi sîmbătă seara, în ultimele şase minute, campioana României nu a mai jucat la fel de bine, de atent, şi maghiarele au egalat! Vîlcea a cîştigat, dar nu a fost de ajuns pentru calificare. Gyor a marcat golul care le-a trimis în finală cu un minut înainte de final, Oltchim a avut atacul, dar nu a mai reuşit să înscrie!

4. România-Polonia 29-31, optimile de finală ale Campionatului Mondial 2013
Şase minute dezastruoase
Ultima "nesărată" pentru tricolore, înainte de seara neagră de sîmbătă, a avut loc acum un an, în Serbia, la Mondiale. În "optimi", România a întîlnit Polonia şi conducea cu 18-13 în minutul 31, apoi cu 26-23 în minutul 50. Polonezele au egalat în minutul 54, 26-26, iar ultimele şase minute au fost dezastruoase pentru ale noastre, care au ratat intrarea între primele opt echipe ale lumii.

Iberice pe val
Spania are mari şanse de semifinale la Euro 2014 după ce în grupe a învins Ungaria, Polonia şi a intrat cu maximum de puncte în grupa principală. Medaliate cu bronz la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice, ibericele au pierdut greu, 23-26, în faţa Norvegiei. O victorie cu România le-ar da mari şanse spaniolelor la top 4.

Marta Mangue, Nerea Pena, Carmen Martin, Silvia Navarro şi celelalte jucătoare pregătite de Jorge Duenas s-au întîlnit cu româncele la fiecare turneu final european sau mondial, începînd din 2007, cu excepţia Mondialului din 2011. România s-a impus de trei ori, Spania doar de două. Ultima întîlnire, anul trecut, la Novi Sad, 31-26 pentru Neagu şi compania.

644810-grupa-romania.jpg

Citește și:

Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Nationala
Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Euro 2024
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul
Liga 2
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (4)
ceaiuri
ceaiuri  •  15 Decembrie 2014, 16:41

ce noroc...daca aveam valoare le dadeam 5 in plus si asta era(norv si dan le inving..numai pe contratac si faza a doua)nu am venit cu nimic nou..chiar neinspirat cu tacalie(a fost si schimbata)ciuciulete firava pt un asemenea meci..neagu singura ce isi asuma aruncari la poarta...zamfir tb mai mult folosita...

cristinaco71
cristinaco71  •  15 Decembrie 2014, 14:14

Nu-i nimic ca nu mai avem sanse sa ne calificam, însa TREBUIE sa învatam din greseli. Urmatoarele 2 meciuri sa luptati ca si cum am fi în finala! Fetelor, dupa sarbatori TREBUIE sa munciti de 10 ori mai mult iar la anul la CM sa fiti cele mai bune. Pentru mine, ORICUM sunteti cele mai bune... HAI ROMANIAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

beca_gigi
beca_gigi  •  15 Decembrie 2014, 10:11

Eu zic sa nu mai dam vina pe arbitri! Este o meteahna a sportului romanesc in general. Daca ar fi fost mai buna, echipa invingea si cu asta basta! Cat despre argumentul domnului Tadici: "...pierdut acel timp de odihnă dacă nu-l ceream pînă în minutul 55!" este de-a dreptul jenant! Aveai sa le transmiti ceva de o importanta deosebita? Le-ai facut cumva pe jucatoare sa inscrie pe banda rulanta? Erau moarte de oboseala? Nu musiu', tu ai facut acceasi prostie ca si alte dati, ai rupt un atac! Si sa stii ceva, mai "academiciene": timeout-urile nu sunt obligatorii. Poti sa nu ceri niciun time-out tot meciul si sa castigi!!! Demisia jupane!!!!Demisia sau demiterea!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează