SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Echipamentele supraelastice în NBA » Modă sau necesitate?

Kobe Bryant +1   FOTO
Kobe Bryant

Articol de - Publicat vineri, 01 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 01 noiembrie 2013 18:02

În ultimele sezoane, jucătorii din NBA au început să poarte, pe lîngă echipamentul standard, tot felul de cotiere, genunchiere, mîneci sau chiar colanţi. Să fie doar o modă sau chiar afectează pozitiv performanţele sportivilor? Pînă în anii '90, maiourile baschetbaliştilor americani erau mulate, iar shorturile scurte. Odată cu începutul erei Jordan, maiourile au început să se lărgească, iar shorturile au început să se lungească treptat, ajungînd pînă spre genunchii jucătorilor.

De la genunchiera lui Jordan, la mîneca lui Iverson

Această modă a început să ia amploare cînd marele Michael Jordan juca la Chicago Bulls. Atunci, "His Airness", a apelat la folosirea unei genunchiere pentru a-şi tine în frîu tendinita patelară de care suferea. Folosirea genunchierei în cazul său a fost pur din motive medicale, întrucît tendinita implică inflamarea tendoanelor, iar ţinerea genunchiului sub presiune îl impiedica pe Jordan să experimenteze dureri ce îi puteau afecta performanţele pe teren. Totuşi, ceilalţi jucători au început apoi să poarte şi ei genunchiere, doar ca accesoriu, pe principiul "dacă marele MJ o foloseşte, înseamnă că e de bine!". Mai tîrziu, în anul 2000, şi-au făcut apariţia mînecile, purtate pentru prima oară de Allen Iverson. Point-guardul celor de la 76ers le purta tot din motive medicale, chinuit fiind de nişte dureri ce i se trăgeau de la o accidentare la cot. Din nou, ceilalţi jucători l-au copiat şi au inceput să le poarte doar din motive estetice.

Lebron James şi "Lacul Lebedelor"

Cel mai recent exemplu şi cel mai ridicol în acelaşi timp, este cel al lui Lebron James, care a început să poarte colanţi pe sub short, pe cînd juca la Cleveland Cavaliers, lucru ce-l făcea să arate mai degrabă a balerină, decît a jucător de baschet. Şi această tendinţă s-a răspîndit rapid printre jucătorii din NBA, cel mai bun exemplu fiind cel al lui Kobe Bryant care a purtat o pereche de colanţi mov, să se asorteze cu echipamentul lui Lakers. Probabil că şi-a dat seama cît de ridicol arăta, pentru că a renunţat rapid la ei. Ce-i drept, unii specialişti susţin că aceste echipamente auxiliare chiar ar ajuta, ţinînd muşchii inflamaţi în frîu, încălzind articulaţiile, reducînd acumulările de acid lactic în muşchi şi acumulările de transpiraţie. Însă e greu de crezut că un jucător egocentrist ca LBJ, cu "The chosen 1" (alesul) tatuat pe spate, cunoaşte toate aceste beneficii. Verdictul pare clar! Fie că îmbunătăţesc sau nu performanţele, baschetbaliştii blindaţi cu mîneci, genunchiere, cotiere şi "izmene" arată ridicol

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (2)
lalalalalalalala
lalalalalalalala  •  06 Noiembrie 2013, 22:56

bai george stanciu ia sa cazi tu in cot de la 3 metri inaltime si apoi scrie 5 articole despre necesitatea/beneficiile unei maneci cu captuseala in dreptul cotului.da? si iverson era shooting guard.da? si toate aceste "accesorii" sunt reglementate in nba.da? drept exemplu tocmai i-au interzis lui rose sa poarte niste benzi la gat pentru niste dureri.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  01 Noiembrie 2013, 18:18

Mie nu mi se pare ridicol ...orice este nou socheaza pana te obisnuiesti cu el ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close