SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM BAIA MARE

Katiuşa, stînga de fier » Să facem cunoştinţă cu Ekaterina Davîdenko, una dintre cele mai bune stîngace din lume

Ekaterina Davîdenko are contract cu HCM Baia Mare pînă în vară, cu opţiune de prelungire pe încă un sezon // Foto: emaramures.ro
Ekaterina Davîdenko are contract cu HCM Baia Mare pînă în vară, cu opţiune de prelungire pe încă un sezon // Foto: emaramures.ro

Articol de - Publicat vineri, 27 februarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 26 februarie 2015 21:19

Considerată a fi una dintre cele mai bune jucătoare de mînă stîngă din lume, rusoaica nu s-a adaptat total la Baia Mare. Nici nu a primit şanse prea multe în joc, în locul ei fiind preferată macedoneanca Gjorgjevska.

Ekaterina Davîdenko s-a despărţit greu de Togliatti, oraşul aflat în sud-estul Rusiei, pe rîul Volga. Acolo s-a născut acum 26 de ani, acolo a copilărit şi acolo a şi pus prima dată mîna pe mingea de handbal. "Aveam 10 ani, făceam baschet la şcoală şi-mi plăcea. Atunci a venit un profesor la noi, m-a văzut mai înaltă şi m-a întrebat dacă nu vreau să joc hanbdal. S-a luminat la faţă cînd a văzut că arunc şi cu mîna stîngă", îşi aduce aminte Katia.

Două medalii cu Rusia
Ekaterina Davîdenko a jucat nouă ani la aceeaşi echipă în Rusia, Lada Togliatti. A prins cele mai bune momente ale acestei formaţii, pregătită pe atunci de cunoscutul Evgheni Trefilov, şi a făcut şi pasul în "naţională". A prins podiumul la Europeanul din 2006 şi din 2008.

"Handbalul rusesc e într-un oarecare regres. După ce am fost campioane mondiale, am cîştigat medalii la Olimpiadă, acum nu mai reuşim aceleaşi prestaţii", spune Katia. A făcut parte din reprezentativa Rusiei la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, dar nu a urcat pe podium.

Eliminate de Coreea de Sud, au jucat doar pentru locurile 5-8. "Ăsta e cel mai mare regret în handbal. Regret că nu am cîştigat o medalie la Olimpiadă. Dar poate o să mai am ocazia", se încurajează bruneta cu ochi albaştri.

"La Baia Mare mi-am descoperit noi calităţi!"
Katia a ajuns la Baia Mare în vară. "A fost o propunere bună, am discutat mult cu oficialii români şi pînă la urmă m-au convins. Îmi place aici, dar nu mai mult decît în Rusia", e sinceră Davîdenko. E mulţumită totuşi şi-i place mult atmosfera de la meciuri.

"Suporterii sînt senzaţionali. Noi, în Rusia, nu aveam aşa susţinere. În plus, jucînd aici, mi-am descoperit noi calităţi. Am văzut ce înseamnă încrederea în forţele proprii, capacitatea de a mă adapta la situaţii noi".

Pune la suflet fiecare înfrîngere şi trece greu peste ele. "Plîng după ce pierd, aşa mă descarc eu. Îmi e ciudă, mai ales cînd antrenorul nu-mi dă şansa să joc şi simt că aş fi putut face mai mult", spune rusoaica. E diplomată, nu zice nimic de antrenori, dar printre rînduri îţi dă de înţeles că e băgată prea puţin să joace. "Eu încerc să fac totul, să dau totul cînd sînt trimisă pe teren".

Ascultă şi muzică românească
Nu e o fire rebelă şi nici conflictuală. Se descrie ca fiind o persoană paşnică, care se enervează greu. "Nu bag în seamă dacă antrenorul ţipă la mine, de exemplu. Cînd mă enervez totuşi, îmi trece repede. Ascult muzică rusească", subliniază rusoaica. Îi place şi muzica românească. "E plăcută, chiar dacă nu înţeleg ce spune. Cînd sînt relaxată, cu capul în nori, ascult şi muzica voastră!".

"Am dat foc la casă!"

- Katia, care a fost cea mai frumoasă zi din viaţa ta?
- Ziua nunţii. M-am simţit extraordinar. A fost pe 20 iunie 2014.

- Cum ţi-ai cunoscut soţul?
- Ilia îl cheamă. A fost o petrecere de Anul Nou, într-un club de noapte. Am rămas împreună şi ne iubim mult. Ilia mă ajută foarte mult, cînd sînt supărată mă încurajează, îmi ridică moralul. E bine să ai pe cineva lîngă tine.

- Cîţi copii îţi doreşti să ai?
- Trei. Poate şi mai mulţi. Iubesc copiii. Dacă renunţ la handbal, o să o fac pentru a face un copil. Şi apoi mă voi întoarce pe teren.

- Care e scopul tău în viaţă? Ce-ţi doreşti în carieră?
- Fiecare sportiv cred că îşi doreşte ce e mai bun. Eu vreau să cîştig Liga Campionilor cu echipa de club şi cu Rusia să merg la Olimpiadă şi să urc pe podium.

- Povesteşte-ne o prostie pe care ai făcut-o în viaţă!
- Oooo. E greu de ales. Am făcut multe. Am fost, aşa, mai băieţoasă. Dar cred că dacă vă spun că am dat foc la casă e destul. Cum? Am lăsat mîncarea la încălzit şi am plecat. De acolo s-a extins, noroc că pagubele nu au fost prea mari. Sînt stîngace, ce să-i faci? (se amuză)

- Ce ai schimba la tine dacă ai putea?
- Cred că sînt prea credulă şi naivă. Am prea multă încredere în oameni, dar aşa sînt eu. Şi nu e bine.

- Care ar fi citatul care te-ar descrie cel mai mult?
- Dumnezeu nu te împovărează cu mai mult decît poţi duce!

26 de goluri a marcat Katia pentru HCM Baia Mare în Liga Campionilor

CV
- Născută pe 7 martie 1989 la Togliatti
- Are 1,84 metri şi 72 de kilograme
- A jucat la Lada Togliatti (2006-2014) şi HCM Baia Mare (2014-)
- A fost campioana Rusiei de 4 ori, a cîştigat Liga Campionilor în 2007, Cupa EHF în 2012 şi 2014
- Medaliată cu argint cu naţionala Rusiei la Euro 2006 şi cu bronz la Euro 2008

HCM Baia Mare va întîlni duminică, de la ora 17:30, pe Savehof, campioana Suediei, în grupa a 2-a principală a Ligii Campionilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
ceaiuri
ceaiuri  •  28 Februarie 2015, 09:48

rusoaica f buna..pacat ca nu prea joaca(si in aparare se descurca mai bine decat macedoneanca)

secundul
secundul  •  27 Februarie 2015, 09:47

Sincer cam pe harta stiu doar cateva orase foarte mari din Rusia. Primele 2 si inca 1-2.

secundul
secundul  •  27 Februarie 2015, 09:46
Postat de spadan pe 27 Februarie 2015, 09:32

"Togliatti, oraşul aflat în sud-estul Rusiei, pe rîul Volga" Cam greu cu geografia :) Tot caut orasul asta in sud-estul Rusiei si nu-l gasesc deloc. Sa fie oare in sud-vest?

Bine, dar tu crezi ca pe cineva intereseaza de Rusia? Pe voi moldovenii poate va intereseaza.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează