INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

20 de ani cu Wenger » Maestrul care a revoluționat fotbalul englez: drumul de la ”Arsene who?” la managerul de acum

Wenger, abia sosit în Premier din Japonia în 1996, în partea stângă. Mină sobră, părul încărunțit, în 2016, partea dreaptă // Foto: Getty Images +1   FOTO
Wenger, abia sosit în Premier din Japonia în 1996, în partea stângă. Mină sobră, părul încărunțit, în 2016, partea dreaptă // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 23 septembrie 2016 00:00

Managerul lui Arsenal, 66 de ani, din 1996 la Londra, a revoluționat fotbalul englez în materie de joc, scouting și alimentația jucătorilor.

Arsene Wenger n-are nici pe departe atâtea trofee ca Sir Alex Ferguson, Pep Guardiola sau Jose Mourinho. Englezii îi sunt însă recunoscători că în 20 de ani de când e în Premier League, francezul cu aer de profesor la Strasbourg, de unde și provine, le-a revoluționat fotbalul.

Nu știau de unde să-l ia

"Arsene who?". Aceasta a fost reacția generală în 1996, când directorul executiv al lui Arsenal, David Dein, l-a adus pe Wenger din Japonia, de la Nagoya Grampus Eight. Nimeni nu știa de unde să-l ia, la ce să se aștepte. Și-au schimbat rapid percepția din momentul în care ziarele au început să scrie despre metodele sale de lucru.

Adio, Mars!

Arsene a angajat nutriționist, le-a interzis jucătorilor batoanele Mars, băuturile carbogazoase și le-a introdus un regim de alimentație sănătos. Nimeni nu mai făcuse așa ceva în Premier, până atunci. Astăzi nu există manager de top în Anglia care să nu lucreze cu o armată de dieteticieni și analiști.

Exemplul Fabregas

Tot el a revoluționat ideea de scouting. A creat o adevărată rețea, în toată lumea, și o vastă bază de date, ce i-au permis să vâneze marile talente, să le înregimenteze de la vârste fragede, șlefuindu-le apoi înainte de a le arunca în luptă. Cazul lui Cesc Fabregas, luat la 16 ani din curtea Barcelonei, e probabil cel mai ilustrativ în acest sens.

A pus mingea jos

Și să nu uităm fotbalul în sine! Până la sosirea lui Arsene, echipele engleze, inclusiv Arsenal, mizau pe jocul la bătaie, cu mingi lungi, aruncate spre "vârfuri" sau extreme, și acele centrări obsesive în careu, atât de aplaudate de fani. El a pus mingea jos, a făcut-o să circule mai repede, pe trasee mai simple și mai directe spre poartă. A verticalizat jocul.

Îl vor plecat

Și a avut succes, mai ales în primul deceniu. Sau mai bine zis, atâta vreme cât a putut atrage și păstra lângă el jucători mari, precum Henry, Bergkamp, Vieira sau Pires. Treptat, colegii din branșă i-au preluat metodele, le-au perfecționat și au profitat inclusiv de politica lui prudentă pe piața transferurilor.

Arsenal a rezistat în Top 4, într-adevăr, însă de trofee nu s-a mai apropiat. Până-n 2014, când a întrerupt o serie neagră, de 10 ani, câștigând Cupa și Supercupa Angliei. Prea puțin pentru fani "tunarilor", care acum îl contestă și-l vor plecat.

O plăcintă cadou

La ceas aniversar, jucătorii lui Arsenal i-au oferit lui Wenger o victorie cu 4-0 în Cupa Ligii Angliei, contra lui Nottingham Forest. Iar un suporter a încercat să-i dea o bucată de plăcintă.

Fanul a înșelat vigilența oamenilor de ordine, a coborât la marginea terenului și s-a dus către Wenger ținând în mână caserola cu plăcintă, imediat după ce Granit Xhaka a deschis scorul.

Însă unul dintre membrii staff-ului lui Arsenal i-a blocat drumul către tehnicianul francez (foto 2).

Trofeele lui Wenger la Arsenal:

  • 3 titluri de campion al Angliei
  • 6 Cupe ale Angliei
  • 6 Cupe ale Ligii Angliei

116jucători a transferat Arsene Wenger la Arsenal în două decenii

1.127de meciuri are francezul la "tunari": 645 victorii, 263 remize și 219 eșecuri

TOP 5 CELE MAI IMPORTANTE ACHIZIȚII*

  Nume Club precedent An Preț
1. Thierry Henry Juventus 1999 12,7**
2. Sol Campbell Tottenham 2001 0
3. Patrick Vieira Milan 1996 4
4. Cesc Fabregas Barcelona 2003 0,8
5. Nicolas Anelka Paris SG 1997 0,58

*ierarhia aparține tabloidului Daily Mail
**cifrele reprezintă milioane de euro

TOP 5 VÂNZĂRI ÎN ERA WENGER

  Nume Destinație An Suma
1. Marc Overmars Barcelona 2000 40
2. Nicolas Anelka Real Madrid 1999 35
3. Cesc Fabregas FC Barcelona 2011 34
4. Robin van Persie Man. United 2012 30,7
5. Emmanuel Adebayor Man. City 2009 29

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează