INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

A murit unicul selecţioner italian învins de România » Adio, Bearzot!

Articol de - Publicat miercuri, 22 decembrie 2010 00:00

Antrenorul care a adus "squadrei azzurra" în 1982 al treilea titlu mondial s-a stins ieri din viaţă la 83 de ani.

Italia e în doliu şi îl plînge pe Enzo Bearzot. L-a pierdut ieri pe antrenorul care a reuşit să cîştige în 1982 al treilea titlu mondial, aşteptat 44 de ani în Peninsulă. Fostul selecţioner al "squadrei azzurra" s-a stins la 83 de ani, după o lungă suferinţă. Omul cu nas de boxer, mereu nedespărţit pe bancă de celebra-i pipă, Bearzot a lăsat în urmă o poveste specială. A condus Italia la 3 turnee finale consecutive ale Cupei Mondiale şi a reuşit să scrie istorie.

Poreclit "Vecio", pentru originile friulane, a triumfat în Spania contra tuturor celor ce l-au contestat feroce, depăşind Argentina, Brazilia şi Germania, ultima în finala de la Madrid. Caracter introvertit, încăpăţînat, un veritabil antistar, dar şi un lider puternic, Bearzot a creat un grup fantastic, cu Zoff, Collovati, Scirea, Cabrini, Gentile, Bergomi, Oriali, Conti, Tardelli, Graziani, Rossi, Altobelli şi Antognoni, care au devenit legende. A renunţat la "naţională" în 1986 după CM din Mexic, motivînd că nu se mai recunoaşte într-un fotbal guvernat de bani.

104 este numărul de meciuri adunate de Bearzot ca selecţioner al Italiei între 1975 şi 1986, cel mai longeviv tehnician din istoria "squadrei azzurra"

1 singur meci a evoluat stoperul şi mijlocaşul defensiv Bearzot în tricoul "naţionalei" Italiei, în 1955

Bătut de Lucescu
Bearzot e singurul antrenor al "naţionalei" Italiei care a pierdut un meci oficial contra României. S-a întîmplat pe 16 aprilie 1983, în preliminariile pentru CE 1984, la Bucureşti. "Tricolorii", cu Mircea Lucescu pe banca tehnică, au învins cu 1-0, prin golul lui Boloni. Nici în tur, trupa lui Bearzot nu ne-a bătut, reuşind doar un 0-0.

A inventat silenzio stampa
Enzo Bearzot a intrat în istorie nu numai prin titlul mondial cîştigat la CM 1982. El şi-a construit succesul din Spania şi printr-o decizie care a şocat la vremea aceea. El a inventat conceptul "silenzio stampa", izolîndu-şi jucătorii de presă. A vrut să aibă linişte la echipă şi să poată pregăti perfect partidele de la turneul final. Rezultatele i-au dat pe deplin dreptate.

21 decembrie, ziua fatidică!
Coincidenţa face ca Bearzot să fi decedat chiar în aceeaşi zi ca Vittorio Pozzo. Pe 21 decembrie 1968 a murit selecţionerul care a reuşit să aducă Italiei primele sale două titluri mondiale, în 1934 şi 1938. Pozzo a pregătit "squadra azzurra" în perioada 1929-1948, în 97 de partide, şi a dispărut la vîrsta de 82 de ani, cu unul mai puţin decît avea Bearzot.

"Fotbalul este, înainte de toate, un joc"
Enzo Bearzot, fost selecţioner al Italiei

L-a băgat în vestiar pe Luce!
Lucescu a rememorat un episod cu celebrul dispărut: "Bearzot, pe care îl cunoscusem la Euro '80, prin intermediul lui Pişti Kovacs, m-a acceptat în cabină după un amical pierdut cu Elveţia cu 1-0. Am intrat cu un pic de tupeu. A fost interesant să văd atmosfera, să-i simt îndeaproape pe jucători, să-i observ cum se comportă şi ce personalitate au".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează