INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RĂZBOI ÎN ISRAEL

Un jucător al lui Adrian Mutu la Neftchi e prins într-un scandal imens. Ministrul sportului a cerut să-i fie retrasă cetățenia israeliană!

Articol de - Publicat marti, 21 noiembrie 2023 15:08 / Actualizat marti, 21 noiembrie 2023 15:22

Ataa Jaber, 29 de ani, antrenat de Adrian Mutu la Neftchi Baku, a ales să joace pentru naționala Palestinei în plin conflict cu Israel, țara în care s-a născut și unde a evoluat înaintea transferului în Azerbaidjan. Ministrul culturii și sportului al guvernului de la Ierusalim a cerut să i se retragă cetățenia israeliană.

Când a venit Adrian Mutu la Neftchi Baku, „închizătorul" Ataa Jaber era deja la club. Sosit gratis, în 2022, jucătorul israelian a semnat pe două sezoane, până pe 30 iunie 2024.

A evoluat constant în echipa lui Mutu, de cele mai multe ori titular, reușind două goluri și o pasă decisivă în ultimele patru etape. A marcat inclusiv pe 11 noiembrie, în etapa dinaintea pauzei dedicate naționalelor.

Ataa Jaber a fost căpitanul U21 al Israelului, dar a jucat acum la naționala mare a Palestinei

Mijlocașul în vârstă de 29 de ani e însă acum într-o situație extrem de delicată. Născut la Majd al-Krum, în Israel, de origine palestiniană, acesta a crescut la academia de juniori a lui Maccabi Haifa, iar la seniori a jucat, pe lângă Maccabi, la Bnei Sakhnin și Ashdod înainte de a ajunge la Neftchi.

A fost căpitanul naționalei U21 a Israelului. Dar, într-o situație critică în Orientul Mijlociu, după brutalul atentat Hamas urmat de ofensiva armatei Ierusalimului, a ales să poarte tricoul selecționatei Palestinei la 0-0 cu Liban, în zona asiatică a preliminariilor CM 2026. A ieșit pe teren având tradiționala eșarfă arabă (keffieh) și a ținut un minut de reculegere pentru victimele palestiniene.

Israelienii nu mai vor să audă de Ataa Jaber: „Mi-e rușine că ai fost căpitanul meu"

Faptul că a jucat pentru Palestina, deși a fost sfătuit să nu o facă, mai ales într-o perioadă atât de tensionată, a declanșat un scandal imens în Israel.

Megavictorie! Niciodată nu am învins o națională care să se fi aflat în clasamentul FIFA la o distanță atât de mare de noi
EURO 2024
Megavictorie! Niciodată nu am învins o națională care să se fi aflat în clasamentul FIFA la o distanță atât de mare de noi

Jucătorii și conducătorii lui Maccabi Haifa, clubul unde el a învățat fotbal, au anunțat că nu mai vor să audă de Jaber. La rândul său, Yonathan Cohen, atacantul lui Maccabi Tel Aviv, a declarat: „Mi-e rușine că ai fost căpitanul meu la naționala de tineret".

Mai mult. Ministrul israelian al culturii și sportului, Makhlouf „Miki" Zohar, i-a cerut ministrului de interne, Moshe Arbel, să îi retragă într-o procedură de urgență cetățenia israeliană.

La o lună și jumătate de la începutul războiului, peste 1.300 de israelieni și peste 13.000 de palestinieni și-au pierdut viața.

Citește și

Se rupe Arena » Meciul cu Elveția intră în topul celor mai mari asistențe din istoria naționalei
România - Elveția
Se rupe Arena » Meciul cu Elveția intră în topul celor mai mari asistențe din istoria naționalei
Edi Iordănescu, amintire cu Anghel Iordănescu la EURO 2016: „Am vrut să fac ca el, dar mi-am dat seama că o copilărie”
ROMÂNIA, LA EURO 2024
Edi Iordănescu, amintire cu Anghel Iordănescu la EURO 2016: „Am vrut să fac ca el, dar mi-am dat seama că o copilărie”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close