INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SCLAVI CU CRAMPOANE

ANCHETĂ » Dezvăluiri tulburătoare în ”Cartea neagră a fotbalului est-european”

Articol de - Publicat joi, 09 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 08 februarie 2012 21:51

Ancheta Sindicatului mondial al jucătorilor profesionişti (Fifpro) în 12 ţări, nu şi România, relevă abuzurile grave la care sînt supuşi fotbaliştii

Jucători care trăiesc sub presiunea suporterilor, a antrenorilor sau a conducătorilor de cluburi. Jucători contactaţi şi chiar ameninţaţi de diverse reţele mafiote să trucheze meciuri. Jucători care aşteaptă cu lunile să-şi primească salariile. Toate aceste abuzuri se întîmplă azi în Estul Europei, iar Fifpro le-a scos deunăzi la lumină în " Cartea neagră a fotbalului est-european".

În fapt, rezultatul unui studiu efectuat în lunile octombrie şi noiembrie 2011, cu participarea a 3.357 de fotbalişti din 12 ţări: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Kazahstan, Muntenegru, Serbia, Slovenia, dar şi Polonia, Ucraina, organizatoarele CE 2012, şi Rusia, care va găzdui CM 2018. Dimensiunile dezastrului sînt cutremurătoare:

- 15% dintre participanţii la anchetă au dezvăluit că au fost forţaţi să se antreneze singuri
- 11,7% au fost victime ale violenţei, 33% susţin că aceasta a fost iniţiată direct de cluburile lor
- unul din zece a fost ţinta unui atac rasist
- 10,2 la sută au declarat că au fost victime ale intimidării şi hărţuirii
- 11,9 la sută au admis că au fost contactaţi pentru a li se cere să blătuiască meciuri
- 55 la sută nu şi-au primit salariul la timp, deşi "nu e vorba despre sute de mii de euro"

Pentru acest veritabil sclavagism cu crampoane, Fifpro acuză inclusiv marile instituţii ale fotbalului: "FIFA, UEFA şi federaţiile din ţările vizate trebuie să se privească în oglindă. Ceea ce se întîmplă e de neimaginat, inacceptabil şi trebuie acţionat cît mai repede posibil".

"Şi jucătorii români au fost solicitaţi. Ni s-au trimis chestionare, dar înapoi, completate, au fost expediate sub o sută. Prea puţine pentru a putea fi luate în calcul"
Dumitru Costin, preşedinte AFAN

"Jucătorii abuzaţi fizic, psihic sau neplătiţi la timp devin vulnerabili în faţa oricăror forme de corupţie"
Theo van Seggelen, secretar general Fifpro

"Cine nu blătuia era exclus"
Una dintre cele mai tulburătoare mărturii în ancheta Fifpro aparţine fundaşului Dragişa Pejovici, 29 de ani, care a îmbrăcat 6 ani tricoul lui Borac Cacak (Serbia). "S-a întîmplat des ca nouă, jucătorilor, să ni se ceară să trucăm meciuri. Acela care nu voia era exclus din echipă. Am evoluat în «blaturi» pentru că n-aveam de ales. Nu mi-aş fi primit salariul", a spus Pejovici, singurul dintre participanţi care a acceptat să i se facă public numele. El susţine, de asemenea, că directorul clubului "m-a agresat fizic şi m-a umilit în faţa colegilor, punîndu-mă să cînt. Apoi mi-a refuzat transferul cînd primeam cîte-o ofertă".

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
dan
dan  •  09 Februarie 2012, 11:23
Postat de terminatorul2 pe 09 Februarie 2012, 04:57

Deci la noi nu este sclavie

este doar prostie.

glumetzul2003
glumetzul2003  •  09 Februarie 2012, 09:52

Clar ca la noi nu e nici urma de sclavie. La noi nici n-au avut tupeu jucatorii sa trimita chestionarul inapoi :))

terminatorul2
terminatorul2  •  09 Februarie 2012, 04:57

Deci la noi nu este sclavie

Vezi toate comentariile (4)
Comentează